1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. 382 Yıllık Karaz Köprüsü Onarıma Alındı
382 Yıllık Karaz Köprüsü Onarıma Alındı

382 Yıllık Karaz Köprüsü Onarıma Alındı

Fırat'ın kolu Karasu üzerine, 4. Murat'ın 382 yıl önce yaptırdığı ve definecilerin altın var sanıp her tarafını delik deşik ettiği Karaz Köprüsü onarıma alındı.

A+A-

Erzurum Güncel- Dördüncü Murat'ın 1635 yılında Revan seferine giderken yaptırdığı; 8 kemerli, 35 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindeki Karaz Köprüsü, dedektörlü definecilerin kaçak kazıları ile harabeye döndü. ErzurumHavalimanı yakınında, merkez Aziziye ilçesine bağlı Kahramanlar Mahallesi'nin ulaşımını sağlayan taşköprüve çevresinde, definecilerin iş makineleri ile kazı yapmaları büyük tepki gördü.

"KÖPRÜNÜN AYAĞINA ALTIN GÖMÜLDÜĞÜ EFSANESİNE İNANIYORLAR"

8 kemerli köprünün yanında tarlası bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı'nın "Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına bir miktar altın konulduğu yönünde efsaneler anlatılıyor. Yıllardan beri bu efsaneye inananlar, tarihi köprüleri, çeşmeleri delik deşik etti. Köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara 'dur' diyecek kimse yok mu?" yakınması üzerine, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ulaşıma kapatılan tarihi köprüde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

HÖYÜKTE YAPILAN KAZILARDA HAYVAN MOTİFLİ TAŞLAR ÇIKARILDI

Yıllardan beri Karaz Köprüsü'nün tahrip edilişine üzülerek tanık olduğunu hatırlatan Nazmi Ilıcalı, köprünün adını yakınında bulunan Karaz Höyüğü'nden aldığını belirtti. Höyükte yapılan kazılar sırasında üzerinde çeşitli hayvan motifleri bulunan taşlar çıkarıldığını, daha sonra bu taşların köprünün onarımında kullanıldığına işaret eden Nazmi Ilıcalı, şunları söyledi:

"TAŞLARI SÖKÜNCE ALTIN ÇIKACAĞINI SANDILAR"

"Köprünün ilk onarımını yapan müteahhit, o höyükten çıkan üzerinde hayvan motifleri bulunan taşları kullandı. Hayvan motifli taşları görenler de bunları işaret sandı. 'Köprüde altın var' iddiaları üzerine defineciler Karaz'a hücum etti. Taşı sökerken altın çıkacağını düşündüler ama hiç bir şey çıkmadı. Köprü de harabeye döndü. Yapılan haberlerden sonra Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bu köprü ihale edildi. Bölgede aynı mimariye sahip toplam üç köprü onarıma alındı. Köprünün onarım çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak. İnşallah bu köprü aslına uygun olarak yeniden onarılır. Karaz Köprüsü de hayata tutunmuş olur. "

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.