1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 99 nostaljisi
99 nostaljisi

99 nostaljisi

Yirmi yıl önceki seçimlerde 20 ili alan MHP, 31 Mart’ta 11 şehirde seçimi kazandı, ilçe sayısını da 134’e çıkardı.

A+A-

Erzurum Güncel- MHP, 1999 yerel seçimlerinin ardından geçen 20 yıllık sürede en başarılı sonucu bu seçimlerde aldı. 1999’da 20 şehri alan MHP, 31 Mart’ta 11 ilde seçimi kazandı. Kıran kırana geçen seçim yarışında son anda Kırklareli ve Iğdır’ı kaybeden MHP, Türkiye genelindeki ilçe sayısını da 134’e çıkardı.
Ankara ve İstanbul’da seçim sonucuna ilişkin tartışmalar devam ederken, MHP 31 Mart mahallî seçimlerinin kazanan partisi oldu. MHP mevcut il ve ilçe belediye sayılarını artırdı. Bu kapsamda mevcut il sayısını 7’den 11’e çıkaran MHP, ilçe sayısını da 126’dan 134’e yükseltmeyi başardı. Adana ve Mersin’i kaybeden MHP, büyükşehir olarak sadece Manisa’yı kazandı. MHP Çankırı, Karaman, Osmaniye, Bartın, Karabük, Erzincan, Bayburt, Amasya ile 2014 seçimlerinde kıl payı AK Parti’ye kaybettiği Kütahya’nın yanı sıra Kastamonu illerini aldı. Kırklareli ve Iğdır ise son anda kaybedildi.

ÜÇ İLE İTİRAZ EDİLDİ
MHP, kazanma beklentisinin olduğu Mersin, Iğdır, Kars ve Kırklareli’nde sonuca itiraz etti. MHP’nin, Iğdır’da boş yerlere seçmen kaydırılması nedeniyle itirazda bulunduğu öğrenildi. MHP yönetimi tekrar sayım yapılması talebiyle avukatlara talimat verdi. Kırklareli’nde 274 oyla seçimi kaybeden MHP adayı Derya Bulut da sonuca itiraz ederek oyların tekrar sayılmasını istedi.

ADANA VE MERSİN’DE HDP KAYBETTİRDİ
Cumhur İttifakı’nın MHP adayını desteklediği Adana ve Mersin’de seçimin kaybedilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. MHP kurmayları, Adana ve Mersin’deki kaybın nedeni için “HDP blok olarak CHP’yi destekledi. Kaybın sebebi budur” dedi. Kurmaylar “Beka meselesinin gerçek olduğunu millet algıladı. PKK’nın yani HDP’nin elindeki belediyelerin AK Parti’ye geçmesi önemlidir. Ancak yine de millet ekonomiden etkilendi” değerlendirmesini yaptı.

ON İKİ ŞEHİR KIRAN KIRANA
MHP, kendi adaylarıyla yarışa girdiği 12 ilde kaybederken, ilçelerde kazandı. MHP Afyonkarahisar, Çorum, Bingöl, Düzce, Elazığ, Gümüşhane, Nevşehir, Tokat, Uşak, Zonguldak, Aksaray ve Düzce’de oylarını hem 2014 hem de 24 Haziran seçimlerine göre artırdı. MHP söz konusu illerde AK Parti’ye çok az bir farkla kaybetti.

İLÇELERİ KAZANDI
Özellikle Bingöl’de bugüne kadar girdiği seçimlerde aldığı oy oranı en fazla yüzde 5 iken bu seçimlerde oyunu yüzde 26,96’ya çıkaran MHP, burada ilk defa bir ilçe kazanmayı da başardı. Düzce’de de aldığı yüzde 21.71’le 24 Haziran seçimlerine göre başarısını arıtan MHP, burada da bir rekor kırarak beş ilçeyi kazandı. Elazığ’da da AK Parti’nin adayıyla başa baş yarışan MHP, seçimi yüzde 5 farkla kaybetti. Ancak Elâzığ’da oy oranını artırarak yüzde 34’e çıkaran MHP, bu seçimde üç ilçe çıkardı. MHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de AK Parti’den üç ilçeyi alırken, MHP ile ittifak yapılan Konya’da mevcut belediyelerinden Emirgazi’yi korudu, iki ilçeyi de kazandı.

Türkiye

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.