1. HABERLER

  2. GENEL

  3. ABD-Türkiye arasındaki vize krizini ateşleyen adam
ABD-Türkiye arasındaki vize krizini ateşleyen adam

ABD-Türkiye arasındaki vize krizini ateşleyen adam

ABD ile Türkiye arasında vizelerin karşılıklı olarak durdurulmasına yol açan krizin fitili, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un casusluk iddiasıyla FETÖ’den tutuklanmasıyla ateşlendi.

A+A-

Erzurum Güncel- 17-25 Aralık öncesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan firari Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleri ile düzenli olarak telefonla görüştüğü belirlenen ABD Başkonsolosluğu'nda görevli irtibat görevlisi Metin Topuz, 4 gün gözaltında tutulduktan sonra, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı

Güvenlik sebebiyle büyük bir gizlilik içinde gözaltına alınan Metin Topuz, "Siyasi ve askeri casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs,Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Yenişafak gazetesinin haberine göre, Metin Topuz’un irtibatlı olduğu FETÖ’cü polis şefleri dışında 15 Temmuz darbe girişimine katılmaktan tutuklu eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Albay Gürcan Secan ile darbe toplantılarına katılan İstanbul İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Oktay Akkaya ile de irtibatı belirlendi. Topuz’un ayrıca darbe girişimi sırasında Ankara’da ‘Darbeye direnen herkesin vurulması ve silahların teslim edilmemesi’ gibi talimatları veren Zeki Taşkın ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiği tespit edildi. Topuz’un telefon kayıtlarını merceğe alan savcılık FETÖ ile iltisaklı olmaları nedeniyle soruşturma geçiren 121 kişi ile yoğun iletişim kaydının bulunduğunu belirledi.

SORUŞTURMA DOSYASINDAKİ BAĞLANTILAR

Topuz’un ayrıca Bylock kullanan çok sayıda kişi ile yüzlerce irtibatı olduğu da soruşturma dosyasında yer alırken, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünü yöneten FETÖ üyeleriyle, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen arasındaki irtibatı sağlayan isim olduğu tespiti yer alıyor. Firari savcı Zekeriya Öz ile iki kez görüştüğünü kabul eden bu görüşmelerin ABD ve Türk polisinin ortak operasyonlarına ilişkin olduğu iddia eden Topuz, son randevunun ise Öz'ün VIP karşılama ve ağırlama istediği için geri çevrildiğini anlattı. Öte yandan Topuz’un evindeki incelemelerde ele geçirilen telefon ve dijital materyallerin incelenmesinin sürdüğü öğrenildi.

 Son dakika: Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı


ABD ELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Büyükelçisi Bass, tutuklanmaya ilişkin hükümet yanlısı basın organlarının yaptığı yayından rahatsızlığını dile getirirken, “hükümetten bazılarının intikam peşinde olduğunu” söylemişti. Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği de Ankara’ya tepkisini “Mahkeme yerine medyada yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve “Ortaklığımızı bozuyorsunuz” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır” denilmişti. Askıya almayla, Trump’ın Başkanlık Kararnamesi’yle büyük tartışma yaratan kararı sonucu ABD’nin vize vermediği ülkeler olan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına pratikte Türkiye de eklenmiş oldu.

TİLLERSON İLETTİ Mİ?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde vize kararı ile ilgili mesaj verdiği ileri sürüldü. Ankara ise bu iddiayı yalanlandı. Tillerson’dan gelen talep üzerine yapılan görüşmede sadece Suriye ve Irak’taki gelişmelerin görüşüldüğü vurgulandı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmeden sonra AK Parti’nin Afyonkarahisar’daki kampında yaptığı açıklamada, Tillerson ile görüşmesinde Kuzey Irak, Suriye ve İdlib’i konuştuklarını, “bazı konsolosluk meselelerini” de görüştüklerini söylemişti.

 New York Times bu haberi yaptı, ortalık karıştı

 

 ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları 'Kristof Kolomb Günü' nedeniyle kapalı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.