1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Afişlerden sonra şimdi de sosyal medyada: 128 milyar dolar nerede? yarışması
Afişlerden sonra şimdi de sosyal medyada: 128 milyar dolar nerede? yarışması

Afişlerden sonra şimdi de sosyal medyada: 128 milyar dolar nerede? yarışması

Son haftalarda muhalifetin dilinden düşmeyen "128 milyar dolar nerede" ve "Merkez Bankası rezervleri ne oldu" sorularına iktidar kanadından net bir yanıt verilmedi.

A+A-

Erzurum Güncel-  Kılıçdaroğlu sanal ortamda düzenlediği yarışmada 128 milyar dolar sorusunu içeren bir yarışma düzenledi. Instagram'ın “hikayeler” bölümündeki “test” özelliği ile oluşturulan üç soru, takipçiler tarafından yanıtlandı. Sosyal medyada bir çok kullanıcının katıldığı yarışma 24 saat sürdü.

Berat Albayrak'ın Kasım 2020'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesiyle başlayan döviz rezervleriyle ilgili tartışma büyüyerek devam ediyor. Ak Parti yaşanan tartışmaları "gündem değiştirme" çabası olduğunu ve döviz rezervlerinde bir eksilme olmadığını savundu. Cumhuriyet Halk Partisi ise binalarına, ellerinde bulundurdukları belediyelerin billboard'larına "128 milyar dolar nerede?” yazılı afişler asıyor. Savcılık ve polis eli ile de bu afişler sökülüyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 128 milyar dolar tartışmasını sosyal medyaya taşıdı. Instagram'ın test özelliğini kullanarak gerçekleştirilen sanal yarışmada katılımcılara 4 soru soruldu. Sorulara yanlış cevap verenlere doğru yanıt anlatılırken doğru cevap verenler ise konfetilerle uğurlandı. İşte sosyal medyada geniş yankı bulan 128 milyar dolar soruları ve yanıtları...

128-milyar-dolar.jpg

ATVDE YAYINLANAN 'KİM MİLYONER OLMAK İSTER'DEN UYARLADI

CHP’nin “Merkez Bankası’nın 128 milyar doları buharlaştırıldı” iddiası, bu kez parti lideri Kılıçdaroğlu’nun Instagram hesabında gündeme geldi. Kılıçdaroğlu’nun Instagram’daki “test” özelliğini kullanarak yaptığı paylaşımdaki görselliğin, ATV’de yayımlanan “Kim Milyoner Olmak İster” adlı yarışmayı anımsatması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, takipçilerine üç farklı soru yöneltti. Dört farklı şık arasından seçim yapabilen takipçiler, soruları doğru yanıtladıklarında ekranlarında sanal konfetilerle karşılaştı. Yanlış tercihte bulunanlar da doğru yanıtlar hakkında bilgi sahibi oldu.

Kılıçdaroğlu’nun ilk sorusu, “‘Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi, biz belirleyeceğiz. 24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ diyen lider kimdir?” oldu. Kemal Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu yanıtları arasından “Erdoğan”ı seçenler konfetileri patlattı. İkinci soruda ise takipçilere bir ses kaydı dinletildi ve “Dinlemekte olduğunuz, ‘Dolar ile mi maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolar ile bir işiniz mi var?’ düşünce biçiminin sahibi kimdir?” sorusu yöneltildi. Süleyman Soylu, Fahrettin Koca, Berat Albayrak ve Ziya Selçuk şıkları arasından “Albayrak” tercihinde bulunanlar konfetilerle karşılaştı.

SANAL YARIŞMA 24 SAAT SÜRDÜ

Kılıçdaroğlu’nun son sorusu ise “128 milyar dolar nerede?” oldu. Takipçiler; “Merkez Bankası’nın kasasındadır”, “Ekonomik tuzaklarla mücadelede harcanmıştır”, “Paranın büyük kısmı Türk halkının evindedir” ve “Londra’daki bir avuç tefecinin elindedir” seçenekleri arasında tercihte bulundu. Bu soruda konfetileri patlatabilenler, “Londra” yanıtını veren takipçiler oldu. Çok sayıda takipçinin katıldığı “128 milyar dolar nerede?” isimli sanal yarışma 24 saat süresince devam etti.

nurettin-canikli.jpgNurettin Canikli

AK PARTİ'Lİ CANİKLİ128 MİLYAR DOLAR İÇİN "TÜRK HALKININ EVİNDEDİR"

AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 128 milyar doların tamamının nereye satıldığının belli olduğunu belirtti.

Canikli, "Özetleyelim;

A) 128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet Altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir.

B) 75 milyar doları Türkiye'deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır.

C) Özel sektör 43 milyar dolarlık yurtdışına olan döviz borcunu ödemiş.

D) Yabancı portföy yatırımcı 12 milyar dolar satın alarak yurtdışına çıkarmıştır. Tekrar hatırlatalım Merkez Bankası doğrudan ve dolaylı tüm döviz satışlarını piyasa fiyatından gerçekleştirmiştir. Ucuza dolar satıldı iddiası kocaman bir yalandır" dedi.

Canikli, TCMB'nin doğrudan ya da dolaylı sattığı dövizi satın alanların devlet kayıtlarında mevcut olduğunu aktardı.

berat-albayrak.jpg Berat Albayrak

128 MİLYAR DOLAR NEREDE TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI?

Uluslararası haber ajansları, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasına giden süreçte döviz rezervlerindeki düşüşün etkili olduğunu öne sürmüştü. Reuters haber ajansı, geçen aylarda yayımladığı bir haberde, Albayrak'ın istifa ettiği dönemde Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine getirilen Naci Ağbal'ın Mart ortasında görevden alınmasında rezervlerde yaklaşık 130 milyar dolarlık kayba neden olan döviz satışlarıyla ilgili inceleme başlatmasının rol oynadığını iddia etmişti.

Benzer bir iddia da eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan ve şu anda Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) Genel Başkanlığı'nı yürüten Ali Babacan tarafından da ortaya atıldı. Ana muhalefet partisi CHP de bir süredir "128 milyar dolar nerede" sorusunu iktidara yöneltiyor.

128-milyar-dolar-afisleri.jpg

128 MİLYAR DOLAR NEREDE AFİŞLERİ CHP BİNALARINDAN İNDİRİLDİ

CHP de bir süredir hem sosyal medyada hem de parti teşkilatı üzerinden "128 milyar dolar nerede" kampanyası yürütüyor. Son olarak, CHP'nin İstanbul'daki ilçe binalarına astığı "128 milyar dolar nerede" yazılı pankartlar polis tarafından vinçle indirildi. Ayrıca bazı illerde billboard'lara asılan benzer ilanlar yasaklandı.

CHP, 128 milyar doların kaybolduğu iddiaları ve pankartların yasaklanmasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na genel görüşme önergesi verdi. İktidar ise iddiaları kesin bir dille yalanlıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayı başında yaptığı bir konuşmada, rezerv kaybı olmadığını ve bu paranın "milletin hazinesinde ve Merkez Bankası'nda" olduğunu söyledi. Erdoğan, "Tutturmuşlar 'Şu kadar para nerede?' O kadar para hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası'nda. Kaybolan bir şey yok. Eğer kayıp varsa, bunlar sizdedir" dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.