1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Ak Parti 16 yılın hikâyesini yazdı
Ak Parti 16 yılın hikâyesini yazdı

Ak Parti 16 yılın hikâyesini yazdı

Ak Parti’nin yayın organı ‘Türkiye Bülteni’nde “Ak Parti’nin kronolojik hikâyesi anlatılarak “Türkiye’yi aydınlatmak için yola çıkan kutlu davanın erleri olarak değişim ve dönüşümü yeni bir evreye taşıyacağız” ifadelerine yer verildi...

A+A-

Erzurum Güncel- Ak Parti’nin yayın organı “Türkiye Bülteni”nin ağustos ayı sayısında “Ak Parti’nin kronolojik hikâyesi” yayınlandı. Bu yazıda, 16 yıldaki seçimler ve yapılanlar özetlenerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

MİLLET BAĞRINA BASTI: Tüm dünyada yeni binyıl büyük umutlarla bekleniyordu. Türkiye’de ise karamsarlık ve kaos hakimdi. Ekonomi çökmüş, ülke krize sürüklenmişti. Böyle bir ortamda ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ diyerek yola çıkan Ak Parti, 14 Ağustos 2001 yılında resmen kuruldu. Erdoğan, ‘Erdemliler Hareketi’ olarak tanımladığı Ak Parti’nin kurucu genel başkanı oldu, Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlarımız tarafından heyecanla karşılandı. Kurulduğu ilk günden bu yana milletin umudu olan Ak Parti’yi millet bağrına bastı. Girdiğimiz ilk genel seçimden tek başına iktidara gelerek millete hizmet etmeye başladık. 
GÜCÜ MİLLETTEN ALDIK: Yakın uzak demedik, her gönüle dokunduk, her yere hizmet götürdük. Kısa sürede Türkiye’yi dünyanın en itibarlı, adından en çok söz edilen ülkesi yaptık. Kapılardan kovulan Türkiye’nin yerini, kapısı aşındırılan Türkiye aldı. Gecemizi gündüzümüze katarak yeni kaynaklar ürettik. Ekonomi, eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal güvenlik gibi alanlarda birçok devrime imza attık. İstikrarlı, özgüvenli ve rekabet gücü yüksek bir Türkiye’nin önünü açtık. Biz gücümüzü milletten aldık, hesabımızı da sadece millete verdik. Bu yüzden kurulduğumuz günden bugüne kadar, karanlık planlara ve engellemelere rağmen milletimizle birlikte dimdik durarak yolumuza devam ettik.
DAVA İÇİN ÇALIŞTI: Hainler yıpratmaya çalıştıkça daha da güçlendik. Devletimizin içinde yuvalanmış bir terör örgütü olan FETÖ, iktidara ve milli iradeye müdahale etmeye kalkıştı. 17-25 Aralık darbe girişimi ile milletimizin iradesi bir kez daha gasp edilmeye çalışıldı. Sahnelemeye çalıştıkları oyunu milletimizle beraber bozduk. 10 Ağustos 2014’te tarih yeniden yazıldı. Cumhur, Başkanını seçti ve Erdoğan Türkiye’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı oldu. Ak Parti’de bir bayrak değişimi yaşandı. Ahmet Davutoğlu Ak Parti Genel Başkanlığı’na seçildi. 22 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen 2. Olağanüstü Kongre ile partimizde yeni bir bayrak değişimi daha yaşandı. Partimizin kurucularından olan Binali Yıldırım Genel Başkanlığa seçildi. O, 2023 yolunda en önemli projelere imza attı. Muasır medeniyet seviyesini aşma hedefinin öncülerinden oldu. Hiçbir görevden, sorumluluktan kaçmadı. Dava için ne gerekiyorsa onun için çalıştı.
OYUNU BOZDUK: Türkiye güçlendikçe hainler yeni planlar peşinde koşuyor, yeni saldırılar organize ediyordu. Bu saldırıların en alçakçası şüphesiz 15 Temmuz’da yaşadığımız hain darbe girişimiydi. Cumhurbaşkanı’nın çağrısına cevap veren milletimiz kulaklarında salâ, göğüslerinde iman, ellerinde bayraklarla sokaklara indi. Ne meydanları hainlere terk etti, ne darbecilere geçit verdi. Ülkemiz üzerinde oynanmak istenen bu hain oyunu milletimizle beraber bozduk. Okyanus ötesinde yapılan planları galebe çaldık. İstikrarımızı ve hedeflerimizi koruduk. Darbe girişimlerine, milletin iradesini hiçe sayan kesimlerin engelleme çabalarına rağmen ülkemizi şaha kaldıracak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladık. Koalisyon hükümetleri ile yıllarca boğuşan, istikrarı özleyen milletimiz, aradığı düzen, gelişim ve değişim çizgisini Ak Parti ile yakalamıştı. Ancak artık kalıcı bir çözüm ve dönüşüm iradesini ortaya koymanın vakti gelmişti ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin desteğiyle, MHP ile işbirliği içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni hazırladık. Halk oylaması süreci boyunca her türlü yalana başvuranları, ‘Rejim değişiyor’ diye yaygara koparanları dikkate almayan ve esas derdimizin istikrarı korumak olduğunu bilen milletimizin onayına sunduk, ‘Evet’ oyu veren milletimizle beraber ülkemizin yarınlarını güvence altına aldık.

‘Türkiye barışın adresi olacak’
“3. Olağanüstü Kongre ile Kurucu Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 3 yıllık bir hasretten sonra tekrar Genel Başkanımız oldu. Milletimizin demokrasi mücadelesi, hukuk mücadelesi, adalet mücadelesi devam ettiği sürece bize rehavet yok. Değişim ve dönüşümü yeni bir evreye taşıyacağız. Türkiye barışın, huzurun, kardeşliğin, değerlerin, yeniliklerin adresi olacak.’

Seçimlerden birinci çıktı

14 Ağustos 2001’de kurulan Ak Parti kuruluşundan 15 ay sonra “Tek başına, iş başına” sloganıyla, siyasi yasaklı lideri Erdoğan’sız girdiği 3 Kasım 2002’deki genel seçimde yüzde 34.28’lik oy oranıyla birinci parti olarak çıktı ve Abdullah Gül Başkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümeti kuruldu. Erdoğan’ın siyasi yasağının kalkmasının ardından, Erdoğan, 8 Mart 2003’te Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Ak Parti, girdiği ilk yerel seçim olan 2004’te, yüzde 41.67’lik oy oranıyla sandıktan birinci parti çıktı ve 11’i büyükşehir olmak üzere bin 950 belediyeyi kazandı. Erdoğan liderliğindeki AK Parti, 2007’deki genel seçimlerde yüzde 46.58’lik oy oranıyla ipi göğüsleyerek tek başına iktidar olduı. Meclis’te 28 Ağustos 2007’de yapılan oylamada partinin kurucularından Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. 
Ak Parti, 2009’da yapılan yerel seçimlerde de yine en fazla oyu alarak 10 büyükşehir belediyesiyle bin 442 belediyeyi yönetme yetkisini vatandaştan aldı. 1982 Anayasası’nda değişiklik öngören düzenlemeye 12 Eylül 2010’daki halk oylamasından yüzde 57.88 oranında “Evet” oyu çıktı. Ak Parti, 2011 genel seçimlerinde de yüzde 49.53’lük oy oranının ardından 61. Hükümeti kurdu ve çalışmalara devam etti.
İktidarının 12. yılında Erdoğan’ın genel başkanlığındaki son yerel seçime 2014’te giren AK Parti, yüzde 45,60 oy oranıyla 18’i büyükşehir olmak üzere, 818 belediye başkanlığını kazandı. Erdoğan, 10 Ağustos 2014’te yapılan seçimde doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk ve Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. AK Parti, yoluna Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ile devam etti. Davutoğlu’nun genel başkanlığında ilk sınavını, 7 Haziran 2015’teki genel seçimlerde ve ardından yapılan 1 Kasım 2015 erken seçimlerinde veren AK Parti, kasım ayında yapılan genel seçimde bir kez daha tek başına iktidar oldu.  22 Mayıs 2016’da düzenlenen AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi’yle yeni bir bayrak değişimi daha yaşandı. Partinin kurucularından olan Binali Yıldırım, Genel Başkanlığa seçildi ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni kurarak Başbakan oldu.

2 cumhurbaşkanı ve 4 başbakan
Kuruluşunun ardından kesintisiz iktidarına 15 yıldır devam eden Ak Parti, bu sürede bünyesinden dört başbakan ve iki cumhurbaşkanı çıkardı. Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım’ın başbakanlık yaptığı bu süreçte Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin 11. ve 12. Cumhurbaşkanlığına seçildi.

Başkanlık sistemi geldi

16 Nisan’da yapılan halk oylamasıyla yeni bir döneme girdi. “Cumhurbaşkanlığı sistemi” ile Başbakanlık 2019 yılından itibaren kaldırıldı. Erdoğan partisine döndü ve yeniden genel başkan seçildi.Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.