1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi
AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi

AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi

AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için delegeler ve partililer Ankara Spor Salonu'na geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 998 gün aradan sonra yeniden genel başkan olacağı bugünkü olağanüstü kongrede

A+A-

Erzurum Güncel- AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için delegeler ve partililer Ankara Spor Salonu'na geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 998 gün aradan sonra yeniden genel başkan olacağı bugünkü olağanüstü kongrede, Erdoğan’ın ‘Rabia’ olarak nitelenen seçim meydanlarındaki ünlü sloganı, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ de partinin temel amaçları arasında tüzüğe giriyor. Partililer sabahın erken saatlerinden itibaren salonu doldurdu. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın da salonda olduğu görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 11.30'da kongrenin düzenleneceği salona gelerek dışarıda bekleyen partililere seslendi. Erdoğan, "Değerli yol arkadaşım, Genel Başkanımız Sayın Binali Yıldırım, sevgili yol arkadaşlarım sizleri 998 gün sonra en kalbi duygularla selamlıyorum. Fiili bir ayrılığımız vardı ama bugün yine sizlerle beraberiz" dedi.

11.30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi öncesinde salon dışında bekleyen partililere seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli yol arkadaşım, Genel Başkanımız Sayın Binali Yıldırım, sevgili yol arkadaşlarım sizleri 998 gün sonra en kalbi duygularla selamlıyorum. Fiili bir ayrılığımız vardı ama bugün yine sizlerle beraberiz" dedi.

12.29 Salonda, kulislerde çeşitli liste iddiaları ortaya atıldı. Ancak yeni parti yönetimi olduğu söylenen listelerin gerçekliği henüz bilinmiyor. Salonda, kulislerde MKYK olduğu iddia edilen 4 ayrı liste dolaşıyor. Kesin liste divanda oylama sürecine geçildiğinde öğrenilecek. 

Erdoğan çifti, dışarıdaki konuşmanın ardından salona girdi. Erdoğan'ın yerini almasının ardından, kongrenin açılışı yapıldı. Erdoğan'ın siyaset hayatı sinevizyonla anlatıldı. Erdoğan'ın salona girişi öncesinde salon ışıklarının bir bölümü söndürülürken, partililerin cep telefonlarının ışıklarını yaktıkları görüldü. "Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrede, Cumhurbaşkanı Erdoğan salona gelmeden önce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından Cumhurbaşkanlığına kadar geçen süreyi anlatan video film, halk ozanı Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsü eşliğinde salondakilere izlettirildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre salon dışında yaklaşık 80 bin katılımcı kongreyi izlemek üzere toplandı.

ERDOĞAN YENİDEN GENEL BAŞKAN OLACAK

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 27 Ağustos 2014'te genel başkanlık koltuğunu Ahmet Davutoğlu'na bırakan Erdoğan, 998 gün aradan sonra yeniden AK Parti Genel Başkanlığını üstlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurucusu olduğu partiye yeniden genel başkan seçilmesi beklenen kongrede, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişte önemli bir adım daha atılacak. 
22 Mayıs 2016'da yapılan 2. Olağanüstü Büyük Kongre ile genel başkanlığa seçilen Başbakan Yıldırım, 364 gün genel başkanlık yapmış olacak.

 11.30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, saat 11.20’de Ankara Arena Spor Salonu’na geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, salona giremeyen ve dışarıda bekleyen partililere otobüsün üstünden seslendi. Yıldırım, "AK Parti kongreleri bir şölendir, bir bayramdır. İşte güzel bir bayramı bugün birlikte yaşıyoruz Sayın Cumhurbaşkanım. AK Parti teşkilatının mensupları olarak hasretin vuslata dönüştüğü anı yaşıyoruz. Hoş geldiniz Sayın Genel Başkanım, liderim" dedi. Yıldırım’ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililere hitap etti. Başbakan Yıldırım’a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli yol arkadaşım Sayın Binali Yıldırım Bey, değerli yol arkadaşlarım; 998 gün sonra en kalbi duygularla selamlıyorum. Bugün yine sizlerle beraberiz. Sabah 04.00’ten itibaren buradasınız. İzmir’den gelen bir midibüste bir kazanın olması bizleri üzdü. Hamd ediyoruz herhangi bir ölüm söz konusu değil, yaralılara şifa diliyoruz. Durmak yok, çok çalışacağız; ama unutmayın bizim kapı kapı dolaşma geleneğimiz var buna devam edeceğiz. Üzerimizdeki spekülasyonların cevabını sandıkta vereceğiz" dedi. 

KONGREDEN KARELER

Son dakika: AK Partide kongre günü... İkinci Erdoğan dönemi
Erdoğan salona girdikten sonra partilileri selamlayarak onlara çiçek attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan kongre öncesi partililere seslendiCumhurbaşkanı Erdoğan kongre öncesi partililere seslendi


11.21 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena’ya geldi. Erdoğan’ı salon dışında Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar karşıladı.

 11:10 Salonda dolaşan yeni parti yönetimi listesi olduğu idida edilen liste heyecan yarattı. Ancak listenin gerçek olmadığı kısa sürede anlaşıldı. 

10.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olacağı AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi "Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla başladı. Merkez Karar Yönetim Kurulu ve parti tüzüğünü değişeceği kongrede bin 470 delege oy kullanacağı öğrenildi. Ana sloganı ’Yeni Atılım Dönemi: Demokrasi,Değişim,Reform’ olan kongrede, ’Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek’, Yürüyeceksin, gençler yürüyecek arkandan’, FETÖ, PKK; DAEŞ topunuz gelin’, ’Güven demek, vefa demek, can demek, Erzincan demek’, ’Değişimin lideri, milletin partisi’ pankart ve afişleri yer aldı.  Aşık Veyselin Uzun ince Bir Yoldayım, türküsü eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın görüntülerinin yer aldığı video gösterildi.

Ses Kapa

Süre0:55

/

Toplam Süre4:51

Yüklendi: 0%

Yükleniyor: 0%

SALONDAN NOTLAR:

Kongre için binlerce partili, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu önünde toplandı. Ankara dışından otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezi alanından tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona kadar yürüdü.

-Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapılırken partililer, emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından salona alındı. Salona giremeyen partililer için dışarıda çadır ve dev ekranlar kuruldu.

-Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve tezahüratlarda bulundu.

-Dev Türk bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı.

-"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Yürüyeceksin... Gençler yürüyecek arkandan", "Millete efendilik için değil millete hizmet için varız", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Kutlu dava, güçlü Türkiye", "Sağlam irade, güçlü Türkiye" pankartları asıldı.

-Salonda 15 Temmuz'da şehit olan Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok da unutulmadı. Dev posterlerinin altına "vatan size minnetar" yazıldığı görüldü.

Son dakika: AK Partide kongre günü... İkinci Erdoğan dönemi

-Salonda “Uzun ince bir yoldayım” adlı video yayınlandı. Erdoğan’ın görüntülerinin yer aldığı video salonda büyük coşku yarattı.

BÜLENT ARINÇ DA KONGREDE

-Abdullah Gül'ün katılmadığı belirtilen kongreye eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın geldiği görüldü.

ÖMER HALİSDEMİR'İN BABASI SALONDA

Son dakika: AK Partide kongre günü... İkinci Erdoğan dönemi
15 Temmuz'un seyrini değiştiren ve darbe girişimi sırasında şehit olan Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir kongreye özel misafir olarak davet edildi.

 

Rabia da tüzükteRabia da tüzükte

KONGRE GÜNDEMİ

Kongre, yoklama, divan seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşma yapmasının planlandığı kongrede, genel başkan ve diğer merkez organ adayları Divan Başkanlığına başvuracak.

Tüzük Değişikliği Komisyonunca sunulan değişiklik teklifinin görüşülerek oylamaya sunulacağı kongrede, genel başkan adayı partililere hitap edecek.

Genel başkan seçimiyle devam edecek kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Kongre, genel başkanın teşekkür konuşmasıyla sona erecek.

Son dakika: AK Partide kongre günü... İkinci Erdoğan dönemi

3 DÖNEM KURALI ESNETİLİYOR

Bugünkü olağanüstü kongrede, AK Parti tüzüğünde de 3 dönem kuralının esnetilmesi, teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkilerinin artırılması ve disiplin cezalarının ağırlaştırılması gibi değişikliklere gidiliyor. Erdoğan’ın ‘Rabia’ olarak nitelenen seçim meydanlarındaki ünlü sloganı, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ de partinin temel amaçları arasında tüzüğe giriyor. 

Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın dün 9 başlık altında açıkladığı değişiklikler özetle şöyle:

MKYK’nın yetkileri arasına, “Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile diğer ilgili kanuni mevzuatın açıkça yasakladığı veya sınırladığı konular ile tüzükte belli bir genel merkez organının görev ve yetkisinde olan konular dışında parti politikaları, adaylık şartları ve kısıtlamaları, seçimler vb. konularla ilgili her türlü prensip veya istisnai nitelikte kararlar almak ve uygulamak” da alınıyor.

Yazıcı, partide çok tartışılan 3 dönem kuralını da esneten bu değişikliğe ilişkin “Üç dönem yasaklaması devam ediyor ama gerekmesi halinde bu alanlarda parti politikaları dikkate alınmak suretiyle, inisiyatif kullanma yetkisiyle MKYK donatılmış hale getiriliyor” dedi. Başbakan Binali Yıldırım ile kabine ve partinin birçok önde gelen ismi bir önceki seçimde ara verdikleri için bu kuralın kapsamı dışında yer alıyor.

MKYK’YA OPERASYONEL YETKİ

MKYK’ya, “Gerek görülen yerlerde teşkilat kurmak” yetkisinin yanında ‘kaldırmak’ ve teşkilatların yönetim organ üye sayılarını tüzükte belirlenen sınırlar çerçevesinde belirleme yetkisi de veriliyor. Bu değişiklikle teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkileri artırılıyor. Yazıcı bu değişikliklere ilişkin de “MKYK’yı daha esnek, ihtiyaçları daha seri ve etkin bir biçimde karşılayacak donanıma kavuşturduk” derken, kulislerde bu yetkinin ileride, geçmişte olduğu gibi yeniden genel başkana devredilebileceği de konuşuluyor.

GRUP KARARINA UYMAYANA İHRAÇ

Erdoğan’lı yeni dönemde disiplin cezaları da ağırlaştırılıyor. Mevcut tüzükte geçici ihraç cezası öngörülen, “Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak, yahut parti adayları aleyhine çalışmak, partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak ile usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak” eylemlerine partiden kesin ihraç yaptırımı getiriliyor.

Genel Başkanlığı bugünkü kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devredecek olan Başbakan Binali Yıldırım için de tüzükte yapılan değişiklikle ‘Genel Başkanvekilliği’ görevi getiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.