1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. Almanya’nın propagandası ekonomiye işlemedi
Almanya’nın propagandası ekonomiye işlemedi

Almanya’nın propagandası ekonomiye işlemedi

Alman basınının yoğun anti propagandalarına prim vermeyen Alman turistler, haziranda yüzde 10,8 artışla 383 bine yükseldi.

A+A-

Erzurum Güncel- İlk 6 ayda 1,24 milyon ziyaretçiyle Rus vatandaşlarından sonra ikinci sırada geldi. Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı yüzde 28,1 artış gösterdi. Geçen yıl temmuz ayında 941 milyon dolar olan rakam, 1,2 milyar dolara yükseldi. Böylelikle Almanya, ilk ihraç pazarı olma özelliğini kimseye kaptırmadı.

Alman basınının anti propagandalarına karşın Alman turistler, Türkiye’den vazgeçmedi. Siyasi gerilimin etkisiyle mayıs ayında yüzde 30,95 düşen Alman ziyaretçi sayısı, haziranda toparlandı. Böylelikle yüzde 10,8 artış yaşandı. İlk etapta 427 bin 219 kişiden 295 bin kişiye gerileyen Alman turist sayısı, bu yıl haziran ayında 383 bin 172 kişiye yükseldi. Uzmanlar, Türkiye’nin Rusya krizinde yaşadığı “Turist göndermiyoruz” yaptırımının Alman siyasetinin uyguladığı bir yöntem olmadığını, ancak gerek Alman hükümeti, gerekse basın yoluyla anti propagandaların yapıldığına işaret etti. Diğer taraftan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye gidecek Almanlara, “Herkesin başına gelebilecek bir haksızlık” sözlerinden sonra, Alman medyası da fiilen turizm boykotu sayılacak haberleri manşetlerine taşımaya başladı. Alman Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Türkiye’ye gitmesinde pek memnun olmadığını, gidenlerin Alman konsolosluklarına kayıt yaptırması gibi garip bir tavsiye ile göstermişti. Bild gazetesi Alman Bakan’ın bu sözlerini, “Federal Hükümet, Türkiye seyahatlerine karşı uyarı mı yapıyor?” sorusuyla manşete taşımıştı.

1,2 MİLYON ALMAN

Alman vatandaşlarının Türkiye’ye seyahat konusunda anti propagandalara prim vermediği, ortaya konulan resmi rakamlara da yansımış durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ocak-Haziran 2017 döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında 1 milyon 692 bin 103 kişiyle Rusya ilk sırayı aldı. Almanya 1 milyon 246 bin 744 kişiyle ikinci, Gürcistan ise 1 milyon 73 bin 271 kişiyle üçüncü oldu. Türkiye’ye gelen turistler en çok İstanbul, Antalya ve Edirne’yi ziyaret etti.

Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret artarak sürüyor. İki ülke arasındaki gerginliğe rağmen Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı yüzde 28 artış kaydetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artış göstererek 150 milyar 22 milyon dolar düzeyine ulaştı. En fazla ihracat otomotiv sektöründen geldi. Sektör, temmuz ayında 2 milyar 433 milyon 838 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv sektörünü 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Söz konusu ayda en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında Almanya yüzde 28.2’lik artışla yerini aldı.  Almanya’yı Irak yüzde 55,7, ABD yüzde 48,3, İngiltere yüzde 37 ve İtalya yüzde 27,9 artışla izledi. Yılın ilk 6 aylık verileri incelendiğinde Almanya’nın yine açık ara önde olduğu görülüyor. Buna göre söz konusu dönemde Almanya’ya yapılan ihracat 8,3 milyar dolara yükseldi. Bu rakamla yüzde 9.99 pay aldı.

100 MİLYAR DOLAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Almanya ilişkilerine ilişkin, “Ekonomik ilişkiler diğer tüm negatif ilişkileri düzeltme platformudur. Bu platformu her iki ülkenin menfaati açısından kaybetmemekte fayda var” dedi. Almanya’da üretim yapan Türk şirketlerinin ürettikleri ticaret hacminin 100 milyar doları bulduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi sürecini de yakından takip ettiklerini söyledi. Zeybekci, “Bu yıl sonuna kadar da olumlu sonuç alma gayreti içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

ALMANYA’DA 3,5 MİLYON GURBETÇİ

İhracat ve turizmde önemli ticaret ortağı Almanya’da yaklaşık 3,5 milyon Türk yaşıyor.  Almanya’ya en fazla ihraç edilen ürünler arasında otomotiv, hazır giyim, tekstil ürünleri başı çekiyor. Türk firmalarının da Almanya’da ürettikleri ticaret hacmi 100 milyar doları aşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.