1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Altında şok rapor ortaya çıktı.
Altında şok rapor ortaya çıktı.

Altında şok rapor ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak'ın hazırladığı rapora göre TL'ye güvenmeyen vatandaşın yastık altında tuttuğu altının değerinin 250-280 milyar Euro’ya ulaştığı tahmin ediliyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, tarafından hazırlanarak MYK'ya sunulan raporda, bir kısmı işlenerek ihraç edilen ithal altının büyük bölümünün, TL'den kaçan vatandaşlar tarafından birikim amaçlı satın alındığı vurgulandı. 
2020 yılında 26.6 milyar dolar değerinde altın ithalatı yapıldı.
Bir önceki yıla göre altın ithalatı 13.2 milyar dolar arttı. Yastık altındaki altın miktarının da, 250-280 milyar Euro'ya ulaştığı hesaplanıyor.
Toprak'ın hazırladığı raporda 2020'de toplam 26.6 milyar dolara ulaşan kıymetli metal diğer deyişle altın ithalatında neredeyse yüzde 100'e varan (13.2 milyar dolarlık) bir artış yaşandığına da işaret edildi.   Raporda "Bir önceki yıla göre 2020'nin toplam ithalatındaki artışın 9.1 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde altın ithalatındaki 13.2 milyar dolarlık artış olmasaydı, toplam ithalat azalacak, dış ticaret açığı da daha düşük olacaktı" ifadelerine yer verildi.

KREDİYİ ÇEKEN ALTIN ALDI

Tasarruf sahiplerinin yatırımlarında, enflasyona karşı korunma amacıyla büyük ölçüde TL'den kaçıp döviz ve altına yöneldiğine işaret edilen raporda "Döviz ve altına olağanüstü yüksek talep oluştu. Düşük faizle dağıtılan kredilerle sağlanan kredi genişlemesinde de pek çok bireysel ve kurumsal yatırımcı kamu bankalarından aldıkları düşük faizli kredilerle altın ve döviz alımına gitti. İktidar adeta krediye erişebilen dar bir kesime altın ve döviz alıp istiflemesi için para dağıtmış oldu" denildi.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 40'I

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan raporda Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bankacılık mevduat verilerine yansıyan kayıtlı altın ve döviz hesabı rakamlarının dışında en az bir bu kadar daha yastık altı altın ve döviz tasarrufu olduğuna dikkat çekildi. Raporda "Yastık altı altın miktarı 250-280 milyar Euro olarak tahmin ediliyor ve bu da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 40'ına karşılık geliyor" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.