1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. "Anevrizma, genç, yaşlı herkeste ortaya çıkabilir"
"Anevrizma, genç, yaşlı herkeste ortaya çıkabilir"

"Anevrizma, genç, yaşlı herkeste ortaya çıkabilir"

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyindeki atardamarda ortaya çıkan balonlaşma olan anevrizmanın genç ve yaşlı herkeste ortaya çıkabildiğini bildirdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Prof. Dr. Kuday yaptığı yazılı açıklamada, anevrizmanın beyindeki  atardamarda ortaya çıkan balonlaşma olduğunu belirterek, bu durumun sıklıkla  damarların çatallanma bölgelerinde görüldüğünü ve her yüz kişiden 5'inde ortaya  çıktığını aktardı.

 Anevrizmanın kadınlarda erkeklerden biraz daha fazla görüldüğünü  anlatan Kuday, "Genç, yaşlı herkeste ortaya çıkabiliyor. Kanadığı zaman hasta  hayatını kaybedebiliyor ya da kalıcı nörolojik hasarlar meydana gelebiliyor.  Tesadüfen fark edildiklerinde ise tedavisi mümkün oluyor." ifadelerini kullandı.

Prof.Dr. Cengiz Kuday, birçok anevrizma teşhis edilemeden  hastaların hayatını kaybettiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

 "Ölüm oranları arasında kalp ve kanserden sonra beyin kanamaları  gelir. Bu beyin kanamalarının en önemli nedenlerinden biri travma, diğeri ise  anevrizmadır. Anevrizmayı bir su tesisatı gibi düşünecek olursak, bu tesisatın  belli yerinde kavşaklar var. Kavşakların zayıf noktalarından, ufacık bir yerden  baloncuk ortaya çıkıyor. Tansiyon değişikliğinde veya sinirlenince veya durup  dururken bu baloncuklar patlayabilir. Bu patlama esnasında da hastaların önemli  bir kısmı hayatını kaybediyor."

 "Anevrizma cerrahisi, mayın temizlemeye benzer"

Prof. Dr. Kuday, anevrizmanın çoğunlukla kanamadan belirti  vermeyeceğini belirterek, "Anevrizma bazen sızıntı yapar, o zaman belirti olur.  Hasta, 'Benim başım ağrıyor, bilhassa geceleri ve ensem ağrıyor.' der. Sızıntı  vardır veya gözünün arkasında şiddetli bir ağrı vardır. O bölgedeki anevrizmadan  kaynaklanıyor olabilir. Yani anevrizma patlamamıştır ama sızıntı vardır. Daha çok  ense ağrısı vardır, ağrı hiç geçmez ve ağrı kesiciye de cevap vermez." bilgisini  paylaştı.

Anevrizmal kanamanın, çoğu zaman anjiyoya gerek kalmadan tomografi ve  MR ile de belirlenebileceğini anlatan Kuday, şunları aktardı:

 "Anevrizmanın tedavisi eskiden yalnızca ameliyattı. Ameliyat, beynin  aralıklarından girerek yaptığımız beyin cerrahisinin en zor ameliyatıdır.  Ameliyat çok iyi gider, fakat hastanın damarları kendiliğinden büzülür. Hiçbir  şey yapamazsınız. İstediğiniz kadar usta cerrah olun, cevap vermez, hastayı  kaybedersiniz. Benzetecek olursak anevrizma cerrahisi, tıpkı mayın temizlemeye  benzer. Çok dikkat ister ve sizin zamanınız kısıtlıdır. Eğer patladıysa  temizlemek için zamanınız sadece 3 dakikadır ve sonra her şey biter. Beynin  kansızlığa tahammülü azdır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.