1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Arabuluculuk sistemi meclisten geçti
Arabuluculuk sistemi meclisten geçti

Arabuluculuk sistemi meclisten geçti

Arabuluculuk sistemi getiren düzenlemenin de bulunduğu iş mahkemeleri kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

A+A-

Erzurum Güncel- 

İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurul'dan 208 kabul, 33 ret oyuyla geçti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yaptığı konuşmada, tasarının işçinin hakkını bir an önce almasına yönelik reform olduğunu kaydederek, "Arabulucu nezninde işçinin, işverenle anlaşmasını zorunlu kılan bir düzenleme getirilmemektedir. Sadece dava açmadan önce arabulucuya işçi ve işverenin bir kez daha müzakere etme imkanı getirmektedir. Buradaki faydalardan bir tanesi, yüz bin lira alacak için iki binin üzerinde dava harcı ödeyecek. Ama hiç bir harç ödemeden bir arabulucu ile 'benim on lira alacağım var. Bir araya geldiğimizde 'ne kadar alacağız'. Bir anlaşma imkanı getiriyor. Hak arama hürriyeti genişletilmektedir" dedi.

Kabul edilen tasarıya göre, İş Mahkemeleri'nin Hakimler ve Savcılar Kurulu olumlu görüşünün alınarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığı'nca lüzum görülen yerlerde kurulabilecek. İş mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulabilecek. Kanun bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebi ile açılan davalarda arabulucuya başvurulmuş dava şartı olarak aranacak.

Dava, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslının veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğinin dava dilekçesine ekleyecek.
Gazeteciler ve gemi adamları da açacakları bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı, tazminatı, işe iade davalarında, arabulucuya başvuracak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.