1. HABERLER

  2. EGE

  3. Atatürk'ü tek karşılayan kadın: Erzurumlu Sakine hanım
Atatürk'ü tek karşılayan kadın: Erzurumlu Sakine hanım

Atatürk'ü tek karşılayan kadın: Erzurumlu Sakine hanım

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşını, Milli Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a, bugün bilinen adayla Tütün iskelesinden çıkışları sırasında karşılayanlar arasında yer alan tek kadın Erzurumlu Sakine hanımdı

A+A-

Erzurum Güncel- Torbalı’da bir okulda müdür yardımcısı olarak görev yapan araştırmacı-yazar, tarih öğretmeni Necat Çetin, Sakine Hanım’ın oğlu Orhan Baturay ile yaptığı söyleşiyi 2008 yılında makale olarak hazırlayıp, Samsun’da düzenlenen çeşitli sempozyumlarda kamuoyuyla paylaşmıştı.

ATATÜRK’Ü KARŞILAYAN TEK KADIN ile ilgili görsel sonucu

Çetin’in araştırmasına göre, Erzurum’da yaşayan Sakine Hanım, 1911 veya 1912’de Muhsin Bey’le ile evlendi. Bu evlilikten 1913 yılında ‘Lütfü’ adında bir oğlu oldu. Ancak çocuğun ayakları 90 derece içe doğru dönük dünyaya geldi. Bu arada, Sakine Hanım’ın eşi Muhsin Bey, Yemen Harbi’nde askerde kaldı. Sakine Hanım, oğlunu da alarak, çalışmak üzere Samsun’da bulunan babası Hasan Reis’in yanına geldi. Burada babasının yanında çalıştığı Samsun’da, eşraftan Ömerzadeler’in girişimiyle engelli oğlunu tedavi için kentteki hastaneye yatırdı. Sakine Hanım, oğlunun tedavisi için sürekli hastanede kaldı, bu sırada diğer hastalara da yardım etti. Ardından hastanede hasta bakıcı olarak çalışmaya başladı. Sakine Hanım bu sırada hastanede görevli Amerikalı bir doktordan İngilizce ve Latin alfabesi öğrendi.

ATATÜRK’Ü KARŞILAYAN TEK KADIN ile ilgili görsel sonucu

ATATÜRK’Ü KARŞILAYAN TEK KADIN

Samsun’a Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceğini öğrenen Sakine Hanım, 19 Mayıs 1919 günü o zamanki adıyla Reji İskelesi’ne gitti. Sakine Hanım, burada Atatürk’ü karşılayanlar arasında tek kadın olarak yer aldı. Sakine Hanım, Kurtuluş Savaşı süresince Samsun’daki kadınları da örgütledi. Beraberindeki kadınlarla birlikte, toplanan yünlerle cephedeki askerler için çamaşır dokudu.

İlk eşi Yemen Harbi’nde ölen Sakine Hanım, Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesinin ardından, aynı hastanede görev yapan hasta bakıcı Abdullah Bey ile ikinci evliliğini yaptı. Daha sonra eşi ile birlikte Samsun’dan ayrılarak İzmir’in Torbalı İlçesi’ne yerleşti. İkinci evliliğinden iki çocuğu daha olan Sakine Hanım soyadı kanunu ile birlikte ‘Baturay’ soy ismini aldı. 1976 yılında hayatını kaybeden Sakine Baturay, bu süre zarfında çocuklarına ve yaşadığı yerdeki yakınlarına 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ü Samsun’da karşılayanlar arasında olduğunu ve tek kadın olarak yer aldığını anlattı.

“HEP ANLATIRDI”

Oğlu Orhan Baturay, 1976 yılında vefat eden annesinin yaşadıklarını çocukken kendisine ve çevresindekilere sürekli anlattığını söyledi. Baturay, şunları kaydetti:

“Annem ilk eşinden olan engelli çocuğunun tedavisi için Samsun’daki hastanede bulunuyor. Tedavi sırasında diğer hastalara gönüllü hastabakıcılık yapıyor. Ardından kentte kalıp, hastanede hasta bakıcı olarak çalışmaya başlıyor. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a geleceğini öğrenip, onu karşılamak için Reji İskelesi’ne gidiyor. Annem orada Atatürk’ü karşılayan tek kadın olduğunu hep anlatırdı. ‘Onlar Samsun’a geldiğinde karşılayanların arasındayım’ derdi. Onun ifadesiyle, ‘Benim aklımda kalan Mustafa Kemal’i iskelede karşılayan tek kadındım’ derdi. Annem kabuğuna sığmayan, çok girişken, zeki, meraklı, yaşadığı dönemin ötesinde bir kadındı. Kitap okumayı çok severdi ve sürekli tarih kitapları okurdu.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.