1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Avrupa Süper Ligi'nin detayları belli oldu. Yeni gelir dudak uçuklattı
Avrupa Süper Ligi'nin detayları belli oldu. Yeni gelir dudak uçuklattı

Avrupa Süper Ligi'nin detayları belli oldu. Yeni gelir dudak uçuklattı

Avrupa'nın önde gelen 12 takımı UEFA ve FIFA'dan bağımsızlık olarak Avrupa Süper Ligi adı altında alternatif bir "Şampiyonlar Ligi" kuracağını resmen açıkladı.

A+A-

Erzurum Güncel- UEFA ve yerel liglerden büyük tepkiler geldi. Avrupa Süper Ligi'ne katılma kararı alan kulüpler yerel ligler, UEFA ve FIFA organizasyonlardan men edileceği belirtildi. Kurucu üye konumundaki 15 kulübün, 3,5 milyar euroluk geliri paylaşması ön görüldüğü ifade edildi. Peki Avrupa Süper Ligi'ne hangi takımlar katılacak, format nasıl olacak? İşte detaylar...

İngiltere, İspanya ve İtalya’dan 12 kulüp uzun süredir konuşulan yeni futbol turnuvası için ilk ciddi adımı attı. Bir süredir ligin kurulması adına devam eden görüşmelerde sona gelindi, resmi şekilde detaylandırılma yapıldı. Peki nedir bu Avrupa Süper Ligi? İşte detaylar..

AVRUPA SÜPER LİGİ NEDİR?

Avrupa kıtasında yer alan üst seviye 12 takımın UEFA’nın Şampiyonlar Ligi formatını reddederek oluşturduğu yeni bir turnuva olan Avrupa Süper Ligi, daha büyük para ödüllerinin dağıtılacağı ve 10 takımdan iki ligin yer alacağı, üst turlarının ise Şampiyonlar Ligi’ne benzeyeceği bir organizasyon.

HANGİ TAKIMLAR VAR, KAÇ TAKIM KATILACAK?

12 takımın yer aldığı oluşumda ilerleyen günlerde 3 takımın daha katılması beklenirken, turnuvada 20 kulüp mücadele edecek. 5 takımın ise her sezon değişeceği kaydedildi.

- Manchester United
- Liverpool
- Manchester City
- Arsenal
- Chelsea
- Tottenham
- Barcelona
- Real Madrid
- Atletico Madrid
- Inter
- Milan
- Juventus

Kalan 3 kulübün kısa sürede açıklanması bekleniyor.

AVRUPA SÜPER LİGİ'NDE FORMAT NASIL İŞLEYECEK?

20 takımlı bir lig olarak tasarlanan organizasyonda 15 kurucu kulüp sabit şekilde katılım gösterecek. Geriye kalan 5 takım ise henüz duyurusu yapılmayan yıllık performansa dayalı olarak belirlenecek.

Katılım sağlayan 20 takım, 2 gruba ayrılacak ve deplasmanlı lig usûlü uygulanacak. Ağustosta başlayacak turnuvada grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı bildirildi. Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi.

Grup aşamasının ardından sonra 8 takım eleme turu oynayacak ve şampiyon belirlenecek. Maç takvimi için haftaiçi planlaması yapılırken ve takımlar kendi liglerine de devam edecek.

NE ZAMAN DÜZENLENECEK?

Ağustosta başlayacak turnuvada takımların 10'arlı iki grupta yer alacağı ve grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı bildirildi. Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi.

3,5 MİLYAR EURO GELİR

Takımların, 10’arlı iki grupta mücadele ettiği ve grupları ilk 4’te bitirenlerin, çeyrek finale yükseldiği bir turnuva düşünülüyor. Her takım, en az 18 maça çıkacak. Kurucu üye konumundaki 15 kulübün, 3,5 milyar euroluk geliri paylaşması ön görülüyor.

FIFA'DAN AÇIKLAMA

Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunun resmen açıklanmasının ardından dünya futbolunun patronu FIFA'dan bir açıklama geldi. FIFA'dan yapılan kısa açıklamada "Uluslararası takvime ve değerlere karşı olan, Avrupa'da kopuk ve kapalı bir lig düşüncesine karşıyız. FIFA, her zaman dünya futbolunda birliktelikten yanadır" denildi.

UEFA'DAN ÇOK SERT TEPKİ

UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, ortak bir bildiri yayımlayarak Süper Lig projesine karşı çıkmıştı.

Açıklamada, "sözde Avrupa Süper Ligi" denilen turnuvaya katılmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür edilerek, "Biz, FIFA ve tüm üye federasyonlar, bu projeye karşı durmaya devam edeceğiz. Söz konusu turnuva, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, yalnızca birkaç kulübün çıkarına dayanan bir projedir. Bunun gerçekleşmesini önlemek için hem adli hem de sportif olmak üzere her türlü önlemi almayı değerlendireceğiz. Futbol, ​​açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır; başka türlüsü düşünülemez." denilmişti.

FIFA ve ona bağlı 6 konfederasyonun daha önce yaptığı uyarı hatırlatılarak, "İlgili kulüplerin; ulusal, kıtasal veya uluslararası düzeydeki başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacaktır. Oyuncularının, milli takımda oynamasına dahi izin verilmeyebilir." ifadeleri kullanılmıştı.

PEREZ İLK BAŞKAN OLDU

Real Madrid Başkanı ve Avrupa Süper Ligi'nin ilk başkanı Florentino Perez, "Futbola her seviyede yardımcı olacağız ve onu hak ettiği yere götüreceğiz. Futbolun dünyada 4 milyardan fazla taraftarı var ve dünyadaki tek küresel spor. Büyük kulüpler olarak bizim sorumluluğumuz onların isteklerine cevap vermektir." ifadelerini kullandı.

YARDIMCISI AGNELLI

Perez'in yardımcılığını ise Juventus'un Başkanı Andrea Agnelli'nin yapacağı aktarıldı. Juventus'un Başkanı Andrea Agnelli’nin Avrupa Kulüpler Birliği’nden de (ECA) ayrıldığı bildirildi.

KULÜPLER BİRLİĞİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Konuyla ilgili Kulüpler Birliği'nden de açıklama geldi. Kulüpler Birliği'nin Twitter hesabından yapılan İngilizce açıklamada, ''Kulüpler Birliği olarak yaşanan gelişmeleri derin bir endişeyle takip ediyoruz. Avrupa Süper Ligi'nin hayata geçmesi Avrupa futbolunun bütünlüğüne telafisi zor bir zarar verecektir. Kulüpler Birliği futbolun ruhuna darbe vuracak bu talihsiz fikir karşısında UEFA ve paydaşlarının yanındadır. Dayanışma ve işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı Avrupa kulüplerinin kendi çıkarlarını futbolun ortak çıkarının önüne koyduğunu açıkça ortaya koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz'' denildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.