1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. B12 vitamini nedir, ne işe yarar?
B12 vitamini nedir, ne işe yarar?

B12 vitamini nedir, ne işe yarar?

Birçok insan sabah uyandığında bile kendini yorgun hissettiğinden, dikkatini toplayamamaktan ve sürekli vücudunda gelişen şikayetlerden yakınır.

A+A-

Erzurum Güncel- Bu durumu ortaya çıkaran bir sürü neden olabilir ancak çoğu zaman en temel sebeplerden biri olan B12 vitamini eksikliği atlanır. Vücut için çok gerekli bir vitamin olan B12 eksikliğinde ciddi sorunları beraberinde getirdiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Vücutta birçok görev üstlenen B12 vitamini suda çözülebilen ve vücut tarafından üretilmediği için mutlaka dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 miligram olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanır. 

B 12 vitamini;

-Enerji üretimi,

-Kırmızı kan hücresi yapımı,

-Sinir sistemi ve beyin fonksiyonları,

-Sinir dokusunun sağlığı,

-DNA sentezi,

-Çinko ve magnezyum gibi minerallerin fonksiyonları için çok önemlidir.

 

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

 

B12 vitamini vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan temin edilir. Ancak besinler aracılığıyla yeterli oranda B12 vitamini alınmadığında veya alınan vitaminin emilmemesi durumunda bazı şikayetler meydana gelir. En başta kan hücrelerinin üretimi yavaşlar üstelik üretilen hücrelerin kalitesi düşmeye başlar. 

 

Diğer şikayetler ise şu şekildedir;

 

- Baş dönmesi,

-Mide bulantısı,

- Baş ağrısı,

- Yorgunluk ve halsizlik,

-Konsantrasyon eksikliği,

-Denge sorunları, yürümede zorlanma,

-El ve ayaklarda uyuşma,

-Kalpte çarpıntı,

-Dilde şişme,

- Depresyonlu ruh hali,

-Halüsinasyonlar,

-Hafıza zayıflığıdır.

 

B12 vitamini neden gelişir?

 

Vücutta B12 vitamin eksikliğinin görülme sebeplerinin başında yetersiz beslenme gelir. Eğer ki, B12 yönünden zengin besinler yeteri kadar tüketilmezse özellikle de et ve süt ürünleri kişide B12 eksikliği görülebilir. Bu noktada vejetaryenlerde ve vegan kişilerde B12 vitamini eksikliğinin görülme sebebi de et ve süt ürünlerinin tüketilmemesidir. Diğer sebepler ise;

 

-Çölyak hastalığı,

-Mide iltihabı, 

-Metabolik sendrom,

-Pankreas yetmezliği,

-Bazı bağırsak hastalıkları,

-Zararlı bağırsak bakterilerinin artışı,

-50 yaş üzerinde olmak,

-Diyabet hastası olmak,

-Çok fazla alkol tüketmektir.

 

B12 hangi besinlerde yer alır?

 

Daha öncede belirtildiği üzere B12 vitamini, vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Dolayısıyla beslenme çok önemlidir. B12 vitamini yönünden zengin besinler ise şu şekilde özetlenebilir; Sebzeler: Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz.Deniz ürünleri: İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları, ton balığı, uskumru, somon, ringa balığı, alabalık, karides, yengeç, sardalye.Et ve süt ürünleri: Kırmızı et, süt, yoğurt, yumurta, peynir çeşitleri, karaciğer ve dalak gibi sakatatlar.

 

B12 vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir?

 

Öncelikle eksikliğin tespiti için kan testi yapılır. Eksiklik söz konusu ise hangi sebeple bu eksikliğin ortaya çıktığı tespit edilir. Eğer beslenmeye bağlı (diyet yapanlar, veganlar) olarak gelişen bir durum söz konusu ise B12 vitamin hapı veya dilaltı tabletleri verilebilir. Ancak eksikliğin sebebi emilim yetersizliği ise bu noktada verilen ilaçlar bir işe yaramayacağı için iğne takviyesine başvurulur ve eksiklik giderilene kadar tedaviye devam edilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.