1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Bakan Albayrak'tan milyonlarca kişiye KDV ve ÖTV müjdesi
Bakan Albayrak'tan milyonlarca kişiye KDV ve ÖTV müjdesi

Bakan Albayrak'tan milyonlarca kişiye KDV ve ÖTV müjdesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Konut ve mobilya'da KDV yüzde 8'e, Beyaz eşyada ise ÖTV sıfıra düşecek. Ticari araçlarda ise KDV'yi yüzde 1'e düşürüyoruz." dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yıl sonuna kadar  6 başlıkta konuttan beyaz eşyaya, mobilyadan otomotive Katma Değer Vergisi (KDV)  ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimlerini açıkladı. 

Albayrak, Bakanlık konferans salonunda düzenlenen Vergi Denetim Kurulu  (VDK) Strateji Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Tüm kamuoyu ile önemli gördüğü bir açıklamayı paylaşmak istediğini  aktaran Bakan Albayrak, gerek enflasyonla mücadeleye destek vermek, gerekse  kurdaki etkiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için bazı düzenlemeleri  hayata geçireceklerini söyledi.

Albayrak, yıl sonuna kadar 6 başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini devreye  alacaklarını açıklayarak, şöyle devam etti:

"Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den  8'e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim'de bitiyordu, yıl  sonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e  indirilmesi uygulamasını da yıl sonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da  mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18'den 8'e indiriyoruz. Dördüncü  başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yıl sonuna  kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var  olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari  araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz."

Saydığı 6 başlıktaki uygulamanın, ekonominin hızlı şekilde  hareketlenmesi, piyasanın canlanması için uygulanacağını bildiren Berat Albayrak,  indirimlerle hem enflasyonla mücadele hem de istihdam noktasındaki güçlü duruşun  devam etmesinin sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Albayrak, "Özellikle belirtmek isterim ki uygulanan bu vergi  indirimlerinin sağlayacağı maliyet düşüşlerinin, nihai satış fiyatına yansımasını  birebir takip edeceğim." dedi.

Yeni dönemde maliye alanında ortaya koydukları hedeflere ulaşmak ve  Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) taahhüt ettikleri reformları hayata geçirmek için  VDK'yı yeniden kurgulayacaklarını dile getiren Albayrak, gerçekleştirdikleri  toplantıyla yeni bir yol haritası oluşturacaklarını bildirdi.

Albayrak, daha çok mükellef odaklı, etkin, hızlı ve daha adaletli  denetim süreçlerini temin etmeyi hedeflediklerini kaydederek, "Mükellef bir  müşteriyse ve özel sektör mantığıyla sonuç müşteri memnuniyetiyse inşallah bu  çerçeveyi bu anlayış üzerine inşa edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Fiyatlardaki köpük ekimde kırılacak"

Albayrak, ağustos ayında başlayan spekülatif ataklara karşı devreye  aldıkları aksiyonplanlarının etkisiyle birçok ekonomik göstergede pozitif  gelişmeler yaşandığını belirterek, "Kurdaki spekülatif dalgalanma sonucu  fiyatlarda oluşan köpük olarak tabir edebileceğimiz seviyenin de inşallah ekim  ayı enflasyonuyla birlikte kırılmaya başladığını görmeye başlayacağız." ifadesini  kullandı.

Fiyatlarda normalleşmeyi sağlamak için Enflasyonla Topyekun Mücadele  Programı'nı hayata geçirdiklerini hatırlatan Albayrak, "Bugün itibarıyla programa  destek veren STK ve firma sayımız 2 bin 500'ü aştı. Bu, hakikaten çok müthiş bir  rakam. Tamamen gönüllülük temeline dayanan bu süreç çok ciddi bir başarı ortaya  koydu. Destek veren firmalarımıza, STK'larımıza, kuruluşlarımıza tek tek teşekkür  ediyorum." dedi.

Albayrak, vatandaşlara enflasyonla mücadele logosunun bulunduğu  dükkanları tercih etmeleri çağrısında bulunarak, "Süreçte pozitif gelişmeler  yaşandıkça, kurlar ve faizlerdeki trend aşağı yönlü oldukça indirim oranlarının  yüzde 10'un üzerine çıktığını görmekten çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu  kapsamda bu seferberliğin her geçen gün güçlenerek daha da artacağına tüm  kalbimle inanıyorum." görüşünü dile getirdi.

"Faiz oranları inmeye başladı"

Piyasada yaşanan olumlu havaya katkı olacak şekilde indirim  oranlarında yeni bir hareketin çok daha güçlü biçimde ilerlediğine işaret eden  Albayrak, ekonomide son dönemdeki pozitif gelişmelerin etkisiyle kredi  faizlerinde son bir aylık süreçte çok ciddi pozitif gelişmelerin yakalandığına  dikkati çekti.

Albayrak, şunları kaydetti:

"Kredi faizlerinde yüzde 40'lar, yüzde 50'lerin konuşulduğu süreci,  gün gün takip ediyoruz. Bugün itibarıyla geldiği nokta, ortalama günlük oranlar  yüzde 30'ların altına inmeye başladı. Mevduat faizleri de yüzde 20'lerin altına  inmeye başladı. Bu çok güzel bir gelişme ancak yeterli mi, değil. Bu sürecin, bu  dalganın artık terse doğru dönmeye başladığı, bu trendin aşağı doğru inmeye  başladığını gösteren çok güzel gelişmelerden bir tanesi. Çünkü reel ekonomi  açısından baktığımızda finansmana erişim maliyeti çok önemli. Bankalarla  yakalanan koordinasyon ve iletişimin piyasaya olumlu yansımaya başladığını gün  gün zaten takip ediyoruz."

Vatandaşlar ve firmaların kredi süreçlerinde sorun yaşamamalarını  kişisel olarak takip ettiğine işaret eden Albayrak, "Bu kapsamda bankalarla  ilgili sorun yaşayan, sorunu çözemeyen vatandaşlarımız için kurulan '0 850 222 23  35' numaralı çağrı merkezini çok önemli görüyoruz. Buraya gelen şikayetleri  bizzat bakanlığımız ve ben takip ediyoruz. Bu süreçte hem bankalar hem reel  sektörümüzün hem de vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Albayrak, maliye politikalarında başlatılan bu güçlü duruşun çok daha  güçlenerek devam edeceğini vurguladı.

Açıkladıkları aksiyon politikaları, yol haritası ve ekonomi  programının şu ana kadar başarılı olduğunu anlatan Albayrak, Türkiye için çok  daha olumlu bir sürecin başladığına dikkati çekti.

Albayrak, "Daha yolun başındayız, gevşemek yok. Bizim kitabımızda hiç  yok. Bizim 7/24 çalışma tempomuz var. Dünya bu kadar problemli bir süreçten  geçerken Türkiye olarak bir saniye gevşemiyoruz. Motivasyon ve kararlılığımızı  koruyarak aynı şekilde güven artırcı adımları hayata geçirmeye devam edeceğiz."  değerlendirmesinde bulundu.

"Güçlü adımlarımızı atmaya devam edeceğiz"

KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin de konuşan Albayrak, hem maliyetler  hem fiyatlar hem de piyasa canlanması anlamında tüm paydaşların koordineli  hareket edeceğini belirterek, bunun bahsi geçen tüm sektörler için çok büyük bir  müjde olduğunu söyledi.

Albayrak, bu indirimlerin ekonominin tamamına çok büyük bir pozitif  etkisi olacağına dikkati çekerek, eylül enflasyonu için "en kötüsünü geride  bıraktıklarını" ifade ettiklerini hatırlattı.

Açıkladıkları adımlarla normalleşme ve adım adım iyileşmeyi sağlayarak  bu trendin güçlenerek devam edeceğini dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

"Birileri Türkiye için kriz çığırtkanlığı yapsa da Türkiye'yi  'kur-enflasyon-faiz sarmalına girdi' diye yaygara kopararak bu noktaya taşımaya  çalışsa da ekim ayı enflasyonu ile birlikte, güçlü, pozitif yaşanan gelişmelerle  birlikte düşüş ve olumlu gelişmeleri tekrar tekrar görmeye devam edeceğiz. Güçlü  adımlarımızı atmaya vatandaşlarımızın huzuru ve refahı için çok daha fazla  çalışmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda da özellikle vergi anlamında eksiklerimizi  gözden geçiriyoruz. Performanslarımızı masaya yatırıyoruz. Kayıt dışının kayıt  içine alınması, vergi tabanının genişlemesi, vergi mevzuatının sadeleşmesi ve  vergi süreçlerinde daha etkin metotların izlenmesi için atacağımız tüm bu  adımları hızlı bir şekilde hayata geçirmek için çalışacağız. İnşallah kısa sürede  maliye politikalarında çok daha etkin, çağın gereklerine ayak uyduran ve  hedeflerimize ulaşmak için büyük itici güç olacak tüm bu düzenlemeleri hayata  geçireceğiz."

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi tarafından hazırlanan  Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni logosu da ilk defa bu toplantının sunumunda  kullanıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.