1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Bakandan Çok Sert Uyarı: Yasal Olmadığı İçin Hepsi YIKILACAK!
Bakandan Çok Sert Uyarı: Yasal Olmadığı İçin Hepsi YIKILACAK!

Bakandan Çok Sert Uyarı: Yasal Olmadığı İçin Hepsi YIKILACAK!

Sık sık Erzurum'un gündemine gelen hobi bahçeleri hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çok önemli açıklamalarda bulundu! Vatandaşlara hobi bahçeleri almamaları konusunda bazı açıklamalar yaptı. Ve konu TBMM'de....

A+A-

Erzurum Güncel- Son dönemlerde salgın sonrasında hayatın normalleşmeye başlamasının ardından vatandaşlar şehir hayatından kaçmak ve kendilerine toprakla bir meşgale bulabilmek için hobi bahçelerine yöneldiler. Bir dönem son derece popüler olan ve herkes tarafından kullanılan hobi bahçeleri salgın sonrasında yeniden popüler hale geldi.

HOBİ BAHÇELERİ YIKILACAK MI?

Son günlerde hobi bahçesi satışları hakkında yeniden gündemde haberler çıkmaya başlayınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konu hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara uyarı niteliğinde bir açıklamada bulundu. Noter aracılığı ile yapılan hobi bahçesi satışlarının bu dönemlerde riskli olduğunu ve yapılmaması gerektiğini açıkladı.

TARIM BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ'NİN SON DAKİKA HOBİ BAHÇELERİ AÇIKLAMASI 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli açıklamalarında ‘Son dönemlerde salgın sonrasında insanlarda doğayla iç içe olma isteği arttı. Bu durum şehirde yaşayan insanları da hobi bahçelerine yöneltti. Bu güzel gibi görünüyor ancak sanıldığı kadar güzel değil. Bunun için yasal bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz çünkü aslında hobi bahçeleri yasal olmayan bir faaliyet. Arada bulunan aracıların kazanması için tarım arazilerimizin çöl haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Suyun istenildiği gibi bilinçsiz şekilde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. İnsanların tarıma olan ilgilerinin kullanılıp sömürülmesine imkan tanımayacağız’ dedi Yasal olmayan hobi bahçeleri hakkında yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonrasında yıkım emrinin verileceği ve bu süreç içerisinde gerekli çalışmaların en kısa sürede yapılacağının da altı çizildi.

foto2.jpg

YIKILACAKLAR

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç: Tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerindeki yapılar yıkılacak

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, hazırladıkları kanun teklifinin kabul edilmesiyle, arsa özelliği kazanmamış tarım alanına kurulan hobi bahçelerindeki yapıların yıkılacağını bildirdi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis'e gönderecekleri yeni torba kanun teklifinde, hobi bahçelerine ilişkin düzenlemelerin yer alacağını söyledi.

Hobi bahçelerinin ortaya çıkma sürecini anlatan Kılıç, "Önce devlete araziyi tarımsal amaçlı kullanacakları beyan ediliyor. 'Bu tarlada üretim yapacağım.' deniliyor. Sonra da 'Tarım yapmam için su ve elektriğe ihtiyacım var.' denilerek yerel yönetimlerden destek isteniyor. Yerel yönetimler de haklı olarak bu hizmeti yapıyor. Ancak daha sonra kendi aralarında kooperatif kurmak suretiyle arazi paylaşımı veya satışı yapılıyor. Bu araziler üzerinde prefabrik ve kalıcı konutlar yapılıyor." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süreciyle yeşil alan ve bahçelere ihtiyacın arttığını, sahil bölgelerinde "süper yazlıkların" kurulmaya başlandığını belirten Kılıç, tarım alanlarının hoyratça suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bu süreçte bazı insanların dağ tepe dolaşıp, yeşil alan bulup, oraya baraka yapmanın peşine düştüğüne işaret eden Kılıç, hızlı davranılıp önlem alınmaması durumunda tarımsal alanların korunmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.

Meclis'e gönderecekleri yasa teklifiyle tarım alanlarının suistimal edilmesini durdurmayı hedeflediklerini anlatan Kılıç, şimdiye kadar şikayete bağlı olarak devletin bu tür uygulamalara müdahale ettiğini, yeni düzenlemeyle artık valiliklerin veya ilgili diğer birimlerin resen devreye gireceğini bildirdi.

"Bozulan tarım arazisinin her metrekaresi için 165 lira idari ceza verilecek"

Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

"Tarım alanının yapılaşmayla bozulduğunun tespiti durumunda yetkililer, bunu yapan vatandaştan araziyi tekrar eski haline getirmesini isteyecek. Bunun için 3 ay süre verilmesi düşünülüyor. Bu sürede tarım arazisi üzerinde kurulan yapının kaldırılmaması ve eski haline getirilmemesi durumunda, valilikler ile il özel idareleri bu yapıları kaldıracak. Masraflar da Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanacak. Ancak daha sonra bu masraflar araziyi o hale getirenlerden alınacak. Ayrıca masraflara ilaveten bozulan tarım arazisinin her metrekaresi için 165 lira idari para cezası verilecek. Bu yapılar ovalardaki tarım arazilerinde yapılmışsa ceza iki katına çıkacak."

Çiftçilere ayrı bir uygulama getireceklerini belirten Kılıç, "Bir çiftçi, tarımsal üretim amaçlı ama izinsiz şekilde böyle bir yapı kurmuşsa kanun çıktıktan sonra 5 yıl boyunca cezanın yarısı uygulanacak. Ancak 2005 yılından önce 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarını görmüş ve arsa vasfı kazanmış arazilerde Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle izinli kabul edilecek ve bu vatandaşlarımız bir sıkıntı çekmeyecek." diye konuştu.

Sadece Ankara bölgesinde arsa özelliği kazanmamış tarım arazileri üzerinde 20 ile 40 bin arasında yapı olduğunu ifade eden Kılıç, "Kanun teklifinin kabul edilmesiyle arsa özelliği kazanmamış tarım alanı üzerinde kurulan hobi bahçelerindeki yapılar yıkılacak. Bu araziler tarımsal üretim yapılacak hale dönüşecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Bilmemek kimseyi suçtan kurtarmaz"

Kılıç, "Düzenlemeyle mağduriyetler oluşacak, bugüne kadar yapılıyordu, neden yolda karar değiştirdiniz?" şeklinde soru ve eleştirilerin de gelebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu arazileri alanların ne aldığını bilmek gibi bir sorumluluğu var. Yasalarda tarlaya konut yapılamayacağı açıkça belirtiliyor. Bilmemek kimseyi suçtan kurtarmaz. 'Tarım alanı yapacağım.' diye yerel yönetimden su ve elektrik hizmeti alıyorsunuz, sonra tarım arazisine 30-40 konut yapıyorsunuz. Bu araziler resmiyette 'Tarımsal Üretim Kooperatifleri' olarak görünüyor. Devlete 'Tarım üretmek için kooperatif kuruyorum.' diyorsun, sonra başka şeyler yapıyorsun. Burada devletin verdiği bir sözden dönmesi söz konusu değil. Verilen bir hakkın başka bir türlü kullanılması söz konusu. Yani yasaları suistimal var. Burada 'Devlet buna niye zamanında karşı çıkmamış?' diye itiraz edilebilir ama artık buna 'dur' demek gerekiyor. 'Zamanında böyle hatalar yapılmış, böyle gitsin.' deme şansımız yok. Açıkça yasa dışı bir durum söz konusu. Burada arsa vasfı kazanarak imar planına geçmiş arazilerde sorun yok. Tarım alanları için bu önlemler alınacak. Bir istismar söz konusu ve bu istismarı önlemek zorundayız. Tarım alanlarına gecekondu gibi evler yapılıyor. Bu yapılar, kanuna uygun olarak yapılmamış."

Modern dünyada metropol tarımın gelişmeye başladığını vurgulayan Kılıç, bu tarımsal faaliyetin lojistik ve depolama masraflarını azalttığını, bu süreç içinde ortaya çıkabilecek tarım ürünlerindeki zaiyatı en aza indirdiğini söyledi.

Metropol kenarlarındaki bu tarım alanlarının korunması gerektiğine işaret eden Kılıç, "Şimdi bir adım atamazsak ileriki süreçte bu arazileri hızlı şekilde kaybetmiş olacağız. Bu güzelim toprakları bozmaya hakkımız yok. Tarım arazisi dışındaki alanlar vatandaşlar için hobi bahçesi olarak açılabilir. Vatandaşlarımız gidip oraları yeşillendirip güzelleştirebilir. Yerel yönetimler de oralara gereken altyapı hizmetini götürerek katkı sunabilir." ifadelerini kullandı.

manset-bu-cenazeyi-sekmen-kaldirir-mi-1592415600.jpg

Bu cenazeyi Sekmen kaldırır mı?

Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Tarımsal SİT Alanı’ olarak belirlenen birinci sınıf tarım arazileri üzerine hobi bahçeleri yapıldı mı, yapıldı.

Toprağın asıl sahibi olan Devlet, bunu kimsenin yanına bırakmaz, yapmayın, etmeyin dedik mi dedik.

 

Bakın işte, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü’nde konuştu, sonra da tweet attı.

 

Konuşmasını aynen aktarıyorum.

 

"Koronavirüs salgınından sonra toprağa artan ilgi nedeniyle tarım arazilerinin noter satışıyla hisseli olarak satışlarının yapılarak bu alanlar üzerinde izinsiz hobi bahçeleri oluşturulduğunu görüyoruz. Dikkatinizi çekmek istiyorum ki, noter aracılığı ile yapılan satışlarda arazinin değil, kooperatif veya şirketin hissesi satılmaktadır. Bu noktada vatandaşlarımızın noter satışı yapılan arazilerde hiçbir zaman hissedar olamayacakları ve tasarruf haklarının da bulunmayacağını, bu vesileyle bir kez daha belirtmek istiyorum. Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet. Bu nedenle vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu konuda daha hassas davranmalarını rica ediyorum. Aksi takdirde cezai müeyyidelerle karşılaşmanın yanında, satın aldıkları taşınmazların yıkılması ile karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isterim. Yani daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse; biz ne aradaki aracılar kazansın diye tarım arazilerimizi çölleşmenin kucağına atabiliriz, ne suyumuzun bu kadar fütursuzca kullanılmasına müsaade edebiliriz, ne de insanımızın tarıma olan ilgisinin kullanılarak kandırılmasına göz yumabiliriz."

 

Sadece Erzurum’da değil, birçok kentte yaşanan bu soruna kalıcı çözüm getirmek için harekete geçen Bakanlık, şimdi ‘daha ağır’ bir mevzuat hazırlıyor.

 

Peki, bundan sonra ne olacak?

 

Yaşanacak mağduriyetlerin hesabını kim verecek?

 

Erzurum’da Maksutefendi ve Toparlak dışındaki 7 alanda hobi bahçelerinden yer alan, kendi çapında toprakla uğraşan bu insanların zararını kim karşılayacak?

 

Bu soruları düşünürken, aklıma Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in AK Parti İl Başkanlığında yapılan son toplantıdaki şu sözleri geldi. 

 

Sekmen aynen şöyle demişti.

 

“Yıkım kararı alındı. Hobi bahçeleri yapılırken, Tarım İl Müdürlüğü’nden görüş alınmalı ki, bu noktada görüş almadan, ruhsat almadan bu işlere başlamışlar. Valilik İlçe Belediyelerimize yazı gönderdi, belediyelerde yıkım kararı aldılar. İcra edilecektir çünkü artık Erzurum’da tarım alanları, mera alanlarına izin almadan çivi çaktığınızda, bir kulübe de yapsanız yasaya aykırı. Biz bunun gereğini yerine getirmezsek, belediye başkanı arkadaşlarımız ileride yapılacak bir soruşturmada suçlu duruma düşebilirler. Yapılacak şey belli. Oraları yıkıp, kaldırmak. Ayrıca şunu da söylemeliyim af bizim yetkimizde değil. Af hükümetin alabileceği bir karar ve öyle ki, ben tarım arazilerinde yapılan çalışmalara af geleceğini asla tahmin etmiyorum. Haliyle yapabileceğimiz bir şey yok. Arkadaşlarımız işi yerine getirmekle mükelleftir.”

 

Başkanım gelin bir büyüklük yapın, bu cenazeyi siz kaldırın.

 

Elinizde tarıma elverişli olmayan o kadar marjinal araziler var.

 

Lütfen destek verin, millet bahçesini gösterdiğiniz yere taşısın. Derdi hobi bahçesi olan, toprakla uğraşmak isteyen zaten koşa koşa gider. Üstelik bazı çalışanlarınızın da hobi bahçeleri var. Onları da aradan çıkarmış olursunuz.

 

Siz bunu bir düşünün.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.