1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Barajlar Bölgeye Hayat Veriyor
Barajlar Bölgeye Hayat Veriyor

Barajlar Bölgeye Hayat Veriyor

2003-2019 yılları arasında hayata geçirilen hidroelektrik santral (HES) projeleriyle...

A+A-

Erzurum Güncel- Enerji üretiminin yanı sıra su sağlayan barajlar, Doğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 600 bin hektar alanın sulanmasını sağlıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Doğu Anadolu Bölgelesinde 2003-2019 yılları arasında hayata geçirilen hidroelektrik santral (HES) projeleriyle ekonomiye yılda yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanıyor. 

 

SULU TARIM YAPILABİLMESİ İMKANI DA SAĞLIYOR

 

Yaş sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin ekim alanı haline gelen ve önemli verim artışı sağlanan bölge, barajlar sayesinde enerji üretiminin yanı sıra, sulu tarım yapılabilmesi imkanına da sahip bulunuyor. Doğu ve Güneydoğuda yapımı tamamlanan barajlar şunlar: , "Bingöl'de Gülbahar Barajı, Elazığ'da Kepektaş Barajı ve Sulaması, Dedeyolu Barajı ve Sulaması, Kapıaçmaz Barajı, Malatya'da Güzelyurt Barajı ve Sulaması, Sofular Barajı, Kapıkaya Turgut Özal Barajı, Boztepe Recai Kutan Barajı, Doğanşehir Söğüt Barajı, Arapgir Göleti ve Sulaması, Tunceli'de Pertek Kacarlar Barajı, Ağrı'da Yazıcı Barajı, Erzurum'da Plandöken Barajı, Pazaryolu Barajı, Tortum Serdarlı Göleti, Erzurum-Narman Başkale Sulama ve HİS Göleti, Bitlis'te Hizan Koçluköy Barajı, Van'da Aşağı Tulgalı Barajı ve Morgedik Barajı, Hakkari'de Dilimli Barajı, Kars'ta Selim Barajı, Diyarbakır'da Pamukçay Barajı, Şırnak'ta Silopi Barajı ve Şırnak Barajı, Şanlıurfa'da Taşbasan Depolaması Göleti, Cudi YAS Besleme Göleti İnşaatı, Büyük Cırcıp YAS Besleme Göleti İnşaatı."  

 

 

ÖNEMLI BİR ENERJİ İHTIYACI KARŞILANIYOR

 

Yapımı devam eden barajlar ise, Turnaçayırı, Narman-Şehitler, Başköy, Hamzabey (Baltaşı), Kanatlı, Kığı, Yoncalı, Kale, Ergani, Silvan, Başlar, Ambar, Kuruçay, Kavşaktepe, Uludere, Ballı, Mardin Depolaması, Ilısu, Çetintepe, Koçali, Ardıl, Doğanpınar, Musabeyli, Yukarı Afrin, Ünlendi, Kars olarak sıralanıyor. Örnek verecek olursak; Erzincan Tercan Barajı, bölgeye hayat veriyor. Depoladığı 176 m³ su ile 14.184 dekar tarım arazisinin modern sistem ile sulanması ve ortalama 42.964.470 kilovatsaat elektrik üretimi ile 12.980 kişinin ihtiyaç duyduğu tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilmektedir. Arkun Barajı ve HES ortalama 792.149.000 kilovat saat elektrik üretimi ile 243.963 kişinin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamakta.

Sinan AYDIN'ın haberi...

RADARHABER

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.