1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Burun estetiğinin son zamanlardaki en yaygın sebebi
Burun estetiğinin son zamanlardaki en yaygın sebebi

Burun estetiğinin son zamanlardaki en yaygın sebebi

Tahtını kimseye bırakmıyor ve uzun yıllardır birinciliği elinde tutuyor. Dünyada ve ülkemizde modern zamanların en çok tercih edilen operasyonlarının başında burun estetiği geliyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Söz konusu,yüzde en çok dikkat çeken nokta olan burun olunca güzel görünmesi konusunda ciddi bir hassasiyet oluşuyor. Kişinin özgüven kaybı yaşamasına neden olan şekil bozukluğundan kurtulmak ise sanıldığı kadar zor değil. Burun estetiği ameliyatının eskisi kadar ağrılı bir süreç olmadığını belirten Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Op.Dr.Koray Cengiz, ameliyat süreci hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.

Burun estetiğini kimler yaptırmalı?

 

Burun estetiğine kaza, tıbbi sebepler ve estetik kaygılar neden olmaktadır. Bu noktada burundaki şekil bozukluğundan kaynaklı nefes alma problemi olan kişilerin nefes almasını rahatlatmak ve şekil bozukluğunu düzeltmek için estetik yapılmaktadır.İş, ev veya trafik kazaları sonucunda kırılan burun kemiği onarılmakta ve tedavi için geç kalınmamış olursa son derece olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Bazı durumlarda ise sağlık sorunu olmayan, burnunun şeklinden rahatsız ve mutsuz olan kişiler de burun estetiği operasyonuna aday olmaktadır. Burun yüzün en çok dikkat çeken noktasıdır, başarılı geçen burun estetiği ameliyatları sonucu hastanın özgüveni yükselir.Sağlık problemleri olmadığı sürece ameliyat olmak için 17 yaş beklenmelidir. Gelişimin bu yaşlarda tamamlanması nedeniyle öncesinde operasyon önerilmemektedir.

 

Ameliyat öncesi neler yapılmalı?

 

Öncelikle doktor seçiminizi yaparken çok dikkat etmeli ve doktorunuza güvenmelisiniz. Tam olarak ne istediğinize karar vermeli ve yüz şeklinize uygun olduğundan emin olmalısınız.

Ameliyat öncesinde aspirin ve kan sulandırıcı ilaçların kullanımını bırakmalısınız. Nezle, grip veya solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar yaşıyorsanız doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz. Alkol ve sigaradan ameliyattan en az 1 hafta öncesinden başlayarak uzak durmalısınız.

 

En uygun zamanı belirlemek önemli

 

Burun estetiği için en doğru zaman kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Ameliyat yaz-kış yapılabilmektedir. Genel olarak hastalar ameliyat için ilkbahar aylarını tercih eder ancak bu aylarda alerjik reaksiyonların artması nedeniyle bazı kişiler için uygun olmayabilir. Hastanın ameliyat sonrası hapşırma, burunda kaşıntı, öksürme gibi eylemlerden kaçınması gerekmektedir. Bu nedenle alerjisi olan hastalar için ilkbahar ayları operasyona uygun olmayacaktır.

 

Hastaların en çok rahatsız olduğu durumlar neler?

 

Burundaki şekil bozukluğu nedeniyle nefes almakta zorlanan hastaların en çok şikayetçi olduğu durum burun tıkanıklığı ve uyurken nefes almakta zorlanmadır. Sadece şekil bozukluğu sorunu olan hastalar ise profilden fotoğraf çektirememekten yakınırlar. Burnun kemerli olması, burun boyunun uzunluğu, burun ucunun düşüklüğü ve yüzün asimetrisini bozan burun şekli hastaların operasyona başvurmasındaki en önemli etkenlerdir.

 

Ameliyat nasıl yapılır ve sonuçları ne zaman görülür?

 

Burun ameliyatı hastane ortamında genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat öncesi kan testleri yapılır ve ameliyata engel herhangi bir durumun olmadığından emin olunur. Operasyon açık ve kapalı olmak üzere iki teknikle yapılabilir. Açık ameliyat burun ucunun açılmasıyla yapılırken, kapalı ameliyat burun deliklerinin içerisinden yapılmaktadır. Günümüzde ameliyat sonrası tampon yerine silikon ateller ve burun bantlarının kullanımı tercih edilmektedir. Ameliyat süresi ortalama 1-2 saattir.

Ateller veya burun bantları çıkarıldıktan sonra burun yeni şeklini almış olur ancak şişliklerin inmesi ve ödemin atılması için 6 ay -1 sene geçmesi gereklidir. Sonrasında burun son şeklini almaktadır. Bu süre içerisinde burnun çarpmalardan ve travmalardan korunması son derece önemlidir.

 

Ameliyat süreci ağrılı mıdır?

 

Kullanılan tekniğe bağlı olarak ağrı az olur ya da hiç olmaz. Ameliyat sonrası klasik tampon uygulaması yapılmazsa süreç acısız ilerlemektedir. Birkaç gün süreyle tıkanıklık hissi oluşur. Sonrasında hasta kolayca günlük hayatına dönebilir.

 

Burun estetiği olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Burun estetiği ameliyatı sonrası hastaların çabuk iyileşmesi için yapması gerekenler şöyle sıralanabilir;

 

  • Sigaradan uzak durun,
  • Yumuşak yemekleri tercih edin, çok fazla çiğneme gerektiren yiyeceklerden uzak durun,
  • Uyurken başınızı dik tutun,
  • İki ay boyunca güneşten korunmaya özen gösterin,
  • Burnunuzu travmalardan koruyun,
  • Çerçeveli gözlük kullanmayın,
  • Zorlayıcı egzersizlerden kaçının,
  • İki hafta boyunca sümkürmeyin,
  • Dişlerinizi fırçalarken sert fırçalamamaya dikkat edin.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.