1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Cağ kebabı kimin?
Cağ kebabı kimin?

Cağ kebabı kimin?

Erzurum'un Ünü Türkiye Sınırlarını Aşan Cağ Kebabı Sebebiyle Tartışma Başladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Cağ kebabının Erzurum'un ilçelerinden Oltu'ya ait olduğunu ileri süren Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca'ya karşılık, Erzurum'da yıllardır cağ kebapcılık yapan işadamı Kemal Koç ise Erzurum'un bir çok köy ve beldesinde yapılan bu kebaba, Oltu'nun sahiplenmesinin yanlış olduğunu ve bu kebaba ait patentin de kendisine ait olduğunu ifade etti.


KEBAP OLTU'YA AİT İDDİASI Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca, "Oltu cağ döneri, Türkiye'nin Kıpçak Türklerine dayanan Oltu,Olur ve Şenkaya halkının üç yüz yıllık bir geleneğidir. 1938'li yıllarda ilk Oltu'da ticarete dökülmüştür. Oltu cağ döneri ,döner kebaptır asıl ismi son on beş yıldır Türkiye'de Oltu cağ kebabı diye adlandırılmaya başlanmıştır. Ama döner kebap olarak bilinirdi önceden. Bu tamamen Oltu ilçesine has geleneksel eski bir yöresel yemek türüdür.Ticaret ve Sanayi Odasının bundan iki yıl öncesi çalışmalar neticesinde döner kebabın Oltu ilçesine ait olduğunu tespit ettik. 2007'nin Nisan ayında Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret belgesini almak için müracaat ettik, askı süremiz Mayıs ayında doluyor sonra belgemizi alacağız. Türkiye'nin değil,dünyanın neresinde olursa olsun bu tür döner vuranların Oltu cağ döneri diye adını koymak zorunda kalacaklardır. Denetim ekipleri oluşturacağız bu döneri yapan işyerlerini denetimini yapacağız" dedi.


KEMAL KOÇ: "PATENTİ BENİM" Erzurum'da yıllardır cağ kebapçılık yapan Kemal Koç ise iddialarla ilgili olarak, "Bu kebap yıllar önce Tortum,Oltu,Olur, Şenkaya ve Yusufeli bu gibi ilçelerde beldelerde yapılırdı. Fakat cağ kebap olarak ismi yoktu. Bu kebaba o zamanlar (Bico) derlerdi, 1982 yılında biz bu kebabı çıkardık. Ben Tortumlu olduğum için meşhur Tortum cağ kebabı, tabakta değil de çağlı olarak sunduk Müşterilerimizde cağ kebap, cağ kebap diyince ismi kaldı ;cağ kebap. Bizde tabelayı değiştirdik ve tabelaya cağ kebap olarak yazdırdık. Şimdi Oltu'nun sahip çıkması yanlıştır. Çünkü bu çok beldelerde, köylerde yapılır bunun patenti bende olduğu halde. Ben kimsenin ekmeği ile oynamadım. Oltu'nun bu durumuna karşı çıkıyorum, bu yanlıştır.Ben bu patenti 2 bin yılında aldım. Bu patent bende olduğu halde kimsenin ekmeği ile oynamadım, onun için beni mecbur etmesinler" diye konuştu.


TORTUM BELEDİYESİ'NDEN BAŞVURU Öte yandan, Tortum Belediyesi'nin de Cağ Kebabı'nın coğrafi işaret sayılması için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğu bildirildi. Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak, "Tortum Cağ Kebabı olarak nam salmış olan et yemeğimiz için resmi olarak Tortum Belediye Başkanlığı adına Tortum Cağ Kebabı İbareli Coğrafi İşaret başvurusu yapıldı .Olumlu sonuç bekleniyor" dedi. Başkan Çakmak, "Cağ kebabı adı verilen bu yemek, ağırlıklı olarak Tortum başta olmak üzere yörede yapılır.Ama bu kebabın Erzurum'a taşınması, Türkiye geneline yayılması ,hatta yurt dışında sunulması hep Tortumluların eliyle olmuştur. Bu yöndeki çabaların ağırlığı Erzurum'daki Kemal Koç vesilesiyledir. İlçemizde çok eski yıllarda cağ kebap yapan usta ve işletmeler olduğu gibi tüm köylerimizde de bu gelenek yüzyıllardır sürmektedir. Bizde belediye olarak cağ kebabının coğrafi işaret sayılması yönündeki başvurumuzu, gerekli belgeleri toparlayarak geçtiğimiz yıllarda yaptık" diye konuştu.


(MB-İRT-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.