1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Çifte tazminat nasıl alınır? Şartları nelerdir?
Çifte tazminat nasıl alınır? Şartları nelerdir?

Çifte tazminat nasıl alınır? Şartları nelerdir?

Çalışanların istifa ederek tazminat alma yollarından birisi de 10 yıllık prim sahibi olmaları. Yani 15 yıl ve 3.600 günü tamamlayanlar tazminat alabilir. Üstelik iki kere alma hakkı var.

A+A-

Erzurum Güncel- Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımızda kıdem tazminatı almanın yolları düzenlenmiş durumda. En z 1 yıllık kıdeminin alması gereken çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılması da isteniyor. Yani aslında sebepsiz yere istifa eden kıdem tazminatı alamıyor. Ancak bazı istisnaları var. Emeklilik, askerlik ve kadınlar için evlilik gibi tazminat alma yolları var.

O TARİHE DİKKAT!

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem çifte tazminat almanın yollarını yazdı. İşet o yazı: Bir istisna da 15 yıllık sigorta süresini ve 10 yıllık primi yani 3.600 günü dolduranlar için geçerli. Burada önemli olan sizin ilk sigorta olduğunuz tarih. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup 15 yıl sigortalılık süresi ile 3 bin 600 gün (10 yıl) prim ödemesini tamamlayanlar tazminatlarını alarak ayrılabiliyor.

Bu çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurduklarına dair yazı aldıklarında işyerlerine müracaat ederek tazminatlarını alıp ayrılabiliyorlar. Tabi o işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak gerekiyor.

DİLEKÇE ÇOK ÖNEMLİ

Bu yazı olmadan istifa ederseniz tazminatınız yanabilir buna dikkat edin. Yine istifa dilekçenize de 15 yıl 3.600 günü doldurma dolasıyla ayrılıp tazminatı talep ettiğinizi yazmanız gerekiyor. Bu istifa dilekçesini ve SGK yazısını noter vasıtasıyla göndermek sizin için bir hukuki delil de oluşturacaktır. Böylece tazminatınızın ödenmemesi ya da istifanızın gizlenmesi gibi durumlarda arabulucuya bu belge ile başvurabilirsiniz.

YENİDEN ÇALIŞABİLİYOR

Bu noktada, "Tazminatı aldıktan sonra tekrar çalışabilir miyim?, ikinci işyerimden de aynı yazı ile yeniden tazminatımı alıp ayrılabilir miyim?" soruları akla geliyor. Bu soruları, sırayla yargı kararları ışığında cevaplamaya çalışalım. 15 yıl ve 3 bin 600 yazısı ile işten ayrılan bir çalışan aslında, "Ben çalışmayı bırakıp emeklilik için bekleyeceğim" beyanında bulunmuş oluyor. Dolayısıyla ayrılır ayrılmaz ertesi gün bir işyerinde hemen çalışmaya başlaması bu hakkı kötüye kullanması olarak değerlendirilebilir. Ancak makul bir süre geçtikten sonra yeniden çalışmanın önünde bir engel yok. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi daha önce vermiş olduğu kararlarında işverenin 'kötü niyet' taleplerini haksız bularak yeniden çalışmanın önündeki engelleri kaldırmış oldu. Bu yüzden tazminat alıp ayrılan sigortalılar ikinci bir işyerinde çalışabiliyor.

YENİ BİR HAK DOĞUYOR

İkinci işyerinde çalışmaya başlayan sigortalı yeniden 3 bin 600 gün yazısı ile tazminat alabilme imkânına da sahip. Bu konuyu engelleyen herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Dolayısıyla sigortalı bu hakkını tekrar kullanabilir. Burada da en az 1 yıl çalışmış olma şartı bulunuyor. İşyerinden ayrılırken bildirim sürelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde bu sürelerin ücretini işveren talep edebilir. Sadece yazı ile değil normal olarak ikinci işyerinden istek ve kusurunuz dışında çıkartılırsanız yine ikinci tazminatınızı da alabilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.