1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. CNN IŞİD'den kaçan kadınlarla konuştu
CNN IŞİD'den kaçan kadınlarla konuştu

CNN IŞİD'den kaçan kadınlarla konuştu

ABD desteğinde Rakka’nın IŞİD'den alınması operasyonu sürerken CNN televizyon kanalı, Şanlıurfa-Akçakale’nin 20 km güneyindeki Ayn İsa’daki bir kampta tutulan IŞİD militanlarının eşleriyle görüştü.

A+A-

Erzurum Güncel-  Bir kadın, “Allah için cihat diyorlar ama sadece kadın ve seks peşindeler. Bu mide bulandırıcı.” dedi. Endonezyalı bir gelin de “Dul bir kadınla evlenmek için bin dolar para aldıklarını duydum. Size sabah evlenme teklif ediyorlar, akşama cevap bekliyorlar” diye konuştu.

Akdeniz kıyısında bir plajda bikiniyle güneşlenme hayalleri kuran bir Fransız kadın… Türkiye’ye gelmeye çalışırken Rakka’da tanıştığı Faslı bir militana aşık olan Suriyeli İngilizce öğretmeni… Ve, bedava sağlık hizmeti ve eğitim vaadine kanarak Rakka’ya gidip pişman olan üç Endonezyalı kardeş…

CNN International, Rakka’dan kaçan ve şu an YPG kontrolündeki Ayn İsa’da bir sığınmacı kampında tutulan onlarca ‘IŞİD’li gelin’le konuştu. ‘Terör örgütü köşeye sıkıştıkça IŞİD’in gelinleri halifelikten kaçıyor’ başlıklı haberde, kadınlar Rakka’da yaşadıklarını anlattı.

‘MAKYAJI ÖZLEDİM’

Fransa’nın Montpellier kentinde doğmuş olan Saida, Rakka’nın 50 kilometre kuzeyindeki kampta CNN’le söyleşisinde, Rakka’dan kaçakçılara 6 bin dolar para ödeyerek kurtulduğunu anlattı. Saida, “Hayatımı, çalışmayı, kot pantolonumu, makyajımı, annemi-babamı seviyorum. Şu an tek istediğim geri dönmek, arabama atlayıp seyahat etmek” dedi. Saida, Rakka’dan 14 aylık oğlu ve IŞİD militanı olan Yasin isimli eşiyle yürüyerek kaçmış. Yolda geçirdikleri bir ay sırasında IŞİD militanı olan eşinin öldüğünü söylüyor.

 IŞİD'in gelinleri Türkiye'de yakalandı

 

Fransız kadın, kendisi gibi ‘yeni bir hayata başlamak isteyen’ çok sayıda yabancı kadının Rakka’ya vardıklarında bambaşka bir gerçeklikle karşılaştığını anlattı. Saida, sadece kadınların kaldığı yatakhanelerde kavga edildiğini, IŞİD militanlarının kafayı seksle bozduğunu, altı defa evlenip boşanan kadınlar olduğunu söyledi.

"CİHATÇI TINDER"

Saida, yatakhanelere gelen kadınların bir CV hazırladığını anlatarak “Yaşını, adını, nasıl bir kişiliği olduğunu ve bir erkekte ne aradığını yazar. Erkekler de CV hazırlar. Bir tür randevulaşma olur – Buluşur 15-20 dakika konuşursunuz. ‘Evet mi, hayır mı’, buna karar verilir. Eğer ikisi de kabul ederse evlenirler. Bu çok hızlı gerçekleşir” dedi.

Adı May olarak verilen Humuslu İngilizce öğretmeniyse, eşi bir keskin nişancı tarafından öldürülünce Rakka üzerinden Türkiye’ye kaçma kararı almış. Çocuklarıyla birlikte bir arkadaşında kalırken, komşuları olan bir IŞİD militanına aşık olmuş. Eşinin şu an Kobani’de cezaevinde olduğunu söyleyen May, Rakka’ya gelen Avrupalı kadınlar hakkında “Birçoğu şoka girdi çünkü evlendikten üç dört gün, en fazla bir ay sonra boşanıyorlardı” ifadelerini kullandı.

"KADIN VE SEKS PEŞİNDELER"

CNN’e konuşan üç Endonezyalı kız kardeş ise aileleriyle birlikte ‘halifelikte yaşamak için’ büyük miktarda para ödeyerek Rakka’ya geldiklerini ama ‘IŞİD militanlarının sandıkları gibi saf Müslümanlar olmadığını’ anlayınca hayal kırıklığına uğradıklarını anlattı. Kardeşlerden Rahma “Allah için cihat diyorlar, ama sadece kadın ve seks peşindeler. Bu mide bulandırıcı” derken, Fina da “Dul bir kadınla evlenmek için bin dolar para aldıklarını duydum. Size sabah evlenme teklif ediyorlar, akşama cevap bekliyorlar” diye konuştu. Kardeşlerden Nur ise kadın yatakhanesinde ‘herkesin birbirinin arkasından konuştuğunu, kavga ettiğini’ anlatarak bu duruma çok şaşırdığını söyledi.

 IŞİD militanları ne kadar maaş alıyor?

Kardeşler, Endonezya elçiliğiyle temas kurup evlerine dönmek istediklerini anlattı.

CNN’in haberi şu cümlelerle son buldu: “Fakat bu kadınların kaçının bırakın evlerine gitmeyi, Suriye’den çıkmayı başarabileceği meçhul. Ve ABD destekli koalisyon güçleri Rakka üzerindeki baskıyı artırdıkça, IŞİD’e bağlılık yemini eden daha fazla kadının kaçacağı kesin. Bu, IŞİD’in sözde halifeliği un ufak olurken yetkililerin karşı karşıya kalacağı birçok sorundan sadece biri.” (Gazeteduvar)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.