1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş döviz ve faiz mesajı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş döviz ve faiz mesajı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş döviz ve faiz mesajı!

TESK Genel Kurulu toplantısında flaş açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan,

A+A-

Erzurum Güncel- “ Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik yeni önlemler alacağız. Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. İhracat ve ithalat gibi dışarı ile ilgili olmayan kimsenin yolu dövizle kesişmemeli” dedi.

Erdoğan, faiz konusunda hassasiyetinin aynı olduğunu da vurguladı ve ekledi: "Ben bugüne kadar Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon tahminlerini tutturduğunu görmedim."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Grand Ankara Otel'de düzenlenen TESK Genel Kurulu'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri serbest piyasa çerçevesinin dışına asla çıkmadan çözmenin mücadelesini veriyoruz."ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Her kim bu seçimlerin (Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği) üzerinde en küçük bir gölge olduğunu söylerse hem demokrasiye hem de Türkiye'ye bühtan ediyor demektir." dedi. Zor dönemlerin zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirdiğini belirten Başkan Erdoğan, "Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan ve uygulamaktan asla çekinmiyoruz." şeklinde konuştu.

DIŞARIYLA İŞİ OLMAYAN HİÇ KİMSENİN DÖVİZLE YOLU KESİŞMEMELİDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir." dedi.

KURDAKİ DALGALANMAYA KARŞI YENİ ADIMLARIMIZ OLACAK

"Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız." ifadelerini kullanan Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu doğrultuda yeni adımlarımız olacak." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birçok bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz kiracı. Bakanlık sayımızın 16'ya düşmesiyle birlikte kazanılan binaları değerlendirdik, planlaması yapıldı. Bundan böyle kiracı olan yerlerin tamamından çıkmak suretiyle onları buralara taşıyarak buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk." ifadelerini kullandı.

FAİZ KONUSUNDAKİ HASSASİYETİM AYNI

"Özellikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. Merkez Bankası bağımsız ya dolayısıyla o kendi kararını kendi alır, ayrı." diyerek konuşmasında şunları kaydetti:

"Yüzde 50'lere varan faiz oranı olduğu zaman... Böyle yüzde 50 karlılıkla kazanan çalışan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur, normalde olmaz. Bu gerçek ortadayken faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız."

MERKEZ BANKASININ ENFLASYON ORANLARINI TUTTURDUĞUNU GÖRMEDİM

"Ben bugüne kadar Merkez Bankasının, açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. 'Enflasyon sebeptir, faiz neticedir' diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bankalar kredi faizlerini aşırı şekilde yükselterek ve kredi musluklarını kısarak, reel sektör fiyatları şişirerek yangının üzerine adeta körükle giderlerse bundan herkes zararlı çıkar. Bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır." ifadelerini kullandı.

TBMM BAŞKANI YILDIRIM'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım da ekonomideki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Yaşadığımız bu günlerdeki sıkıntı  arızidir, tedavi ve telafi edilecek niteliktedir.  Tehdit ve spekülasyonla  ekonomimiz üzerinde oluşturulmak istenen bulutlar, alınan önlemlerle  dağıtılacaktır." dedi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, "Bugünlerde yaşadığımız  sıkıntı arızidir, tedavi ve telafi edilecek niteliktedir." dedi. 

Yıldırım, Grand Ankara Otel'de düzenlenen Türkiye Esnaf ve  Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 20. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada,  esnaf ve sanatkarın ülkenin tamamını ilgilendiren önemli bir meslek grubu  olduğunu belirtti.

İnsanlık tarihi kadar eski olan esnaf tarihinin, Anadolu'da Ahi  Evran'ın kurduğu Ahilik Teşkilatı ile başladığını hatırlatan Yıldırım, 1071'de  kazanılan Malazgirt Zaferi'nden sonra akın akın Orta Asya'dan göç eden Türk  milletinin eğitim, kültür, sanat, ticaret ve felsefeyle Anadolu'da yeniden büyük  bir medeniyet oluşturduğunu dile getirdi.

Temelinde sevgi ve kardeşlik olan bu medeniyetin, Anadolu'yu barış ve  esenlik yurduna dönüştürdüğünü söyleyen Yıldırım, Ahi Evran, Mevlana, Yunus Emre,  Hacı Bektaşı Veli, Hacı Bayramı Veli gibi gönül erlerinin de coşku ve heyecanın  en yüksek olduğu dönemde Türk milletine rehberlik yaptığını belirtti.

Yıldırım, "esnafın piri" olarak nitelendirdiği Ahi Evran'ın, kurduğu  teşkilatla çalışkan, üretken, maneviyatı yüksek bir esnaf sınıfı meydana  getirmeye gayret ettiğini anımsatarak, esnaf ve sanatkarın, kurdukları teşkilatla  daima millete ve devlete faydalı hizmetler yapmanın gayreti içinde olduğunu  aktardı.

Esnaf ve sanatkarlığın özünde helal kazancın temini için insana hizmet  etmek olduğuna işaret eden Yıldırım, ahilik teşkilatının devamını niteliğindeki  TESK'in de bu amaçla yarım asırdan bu yana hizmet vermeyi sürdürdüğünü ifade  etti.

Binali Yıldırım, mesleki dayanışma, ticaretin geliştirilmesi,  sanatkarların korunması gibi görevleri olan esnaf teşkilatının, ülkenin gelişmesi  ve güçlenmesinde lokomotif rol oynadığına dikkati çekti.

"MAZİYİ BİLMEYENİN ATİSİ OLMAZ"

"Maziyi bilmeyenin atisi olmaz. Geçmiş tecrübelerden istifade  etmeyenler sağlıklı bir gelecek inşa edemez." diyen Yıldırım, tarih, kültür ve  medeniyetinden kopan milletlerin, başkalarının kültür ve medeniyetinin sömürüsü  altında savrulup yok olduğunu vurguladı.

Esnaf ve sanatkarın, Türk milletinin Anadolu'daki varlığının en büyük  teminatlarından olduğunun altını çizen TBMM Başkanı Yıldırım, "Ahi Evran'ın  ilkeleri, Mevlana'nın felsefesi, Yunus'un dostluk çağrısı bizim temel yaşam  felsefemizdir. Anadolu'da barışı, huzuru, refahı, kaynaşmayı sağlayan bu anlayışı  her zaman muhafaza etmek durumundayız." diye konuştu.

Binali Yıldırım, sayısı 2 milyonu bulan esnaf ve sanatkarların, bugüne  kadar ülkenin en zor zamanlarında devlete ve millete destek olduğunu belirtti.

"Ticaret, barış ve güven ortamı varsa olur. Korku, endişe, panik  ortamı ticarete, alışverişe zarar verir." ifadesini kullanan Yıldırım, barış,  huzur ve güven ortamını bozmak isteyen tetikçilere fırsat verilmemesi çağrısında  bulundu.

Yıldırım, yaşanılan ekonomik zorlukların üstesinden gelme konusunda  hükümetin en büyük destekçisinin esnaf ve sanatkar olduğunu dile getirdi.

"AKLIN VE BİLGİNİN IŞIĞINDA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Yaşanan sıkıntıları fırsata çevirmek isteyenlerin de olduğunu bildiren  Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünlerde yaşadığımız sıkıntı arızidir, tedavi ve telafi edilecek  niteliktedir. Unutmayalım, bahar aylarının kısa kış dönemi olarak görülmelidir.  Tehdit ve spekülasyonla ekonomimiz üzerinde oluşturulmak istenen bulutlar, alınan  önlemlerle dağıtılacaktır. Hepimize düşen görev, devletimize, kurumlarımıza olan  güvenimizi, inancımızı sürdürmek olmalı. Türkiye, gelecek hedefleri doğrultusunda  mutlaka emin adımlarla ilerleyecektir. Ulaştırmada, haberleşmede, sağlıkta,  ticarette, lojistikte, savunmada yaptığımız yatırımlar bugün sonuçlarını  vermiştir, vermeye devam edecektir. Aklın ve bilginin ışığında çalışmaya devam  edeceğiz."

Sanayici, tüccar, esnaf, çiftçi, işçi, memurların kısacası herkesin  daha çok çalışacağını ve üreteceğini kaydeden Yıldırım, büyük Türkiye'nin,  herkesin ortak eseri olacağını söyledi.

"Malını kaybeden bir şeyini, ümidini kaybeden her şeyini kaybeder."  diyen Yıldırım, ümidin asla yitirilmemesini istedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.