1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş erken emeklilik açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş erken emeklilik açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş erken emeklilik açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Grup Toplantısı'nda erken emeklilik tartışmalarına noktayı koydu. "Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye birşey yoktur" diyen Erdoğan, böyle bir durumda bedelinin çok ağır olacağı uyarısı yaptı.

A+A-

Erzurum Güncel- CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda konuştu. "Erken emekliliği Sosyal Güvenlik'te kabul etmiyoruz ama siyasette bunun yolu açtık" diyen Erdoğan, "Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye birşey yoktur" ifadelerini kullandı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişinin girdiğini, bunun 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

- Erken emekliliği Sosyal Güvenlik'te kabul etmiyoruz ama siyasette bunun yolu açtık.

- Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası yürütülüyor. 

Emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bir dernek var. Bu derneğin başındaki kişinin durumu bile sosyal güvenliğin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının kanıtı. 1992'de sisteme kayıt olmuş. Bu hanımefendi eski sistemde 38 yaşında emekli olacaktı. Bu hanımefendi 2022'de 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak. Sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor.

- Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye birşey yoktur...

- 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Böyle bir uygulama olamaz. Buna hiçbir ülke dayanamaz.

- Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü.

- Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor.

- Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır.

MAALİYETİ 750 MİLYAR LİRAYI BULUYOR...

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunlardan, 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. 

- Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum.

- Bu kampanya siyasi rant kampanyasına dönüştürülmemelidir. Olursa bedeli ülkemiz için çok ağır olur...

BÜROKRASİYE MESAJ VERDİ... 

- Bürokrasinin hantallığı yüzünden çok sıkıntı çektik. Bu sorunu yeni yönetim sistemiyle geride bırakmayı ümit ediyoruz. Ancak, hala bürokrasinin hantallığından kaynaklanan şikayetler işitiyoruz. Bu tür sıkıntıları geride bırakmamız gerekiyor.

- Bakanlıklarımız çalışacakları kadroları oluşturdular. Tüm bürokratlar, vazifelerine devam ediyor demektir. Bu tür kişilerin yeniden atanması gibi bir usul yoktur. 

- Bize koltuğu için endişe duyan değil, sorumluluklarını yerine getirmek için gayret eden, mücadele veren, iş üreten bürokratlar lazımdır.

- Her kim ki sırf unvanını kaybetmemek için pasif konuma geçmişse bizim gözümüzde o kişi zaten ekibimizin bir parçası olmaktan çıkmıştır.

- Bu tarz şikayetler duyduğumuzda hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.

- Türkiye'nin en çok icraata, projeye ihtiyacı olduğu dönemde kimsenin kapris, kariyer hesaplarıyla vakit kaybedemeyiz. Hala yapmadılarsa yetki devirlerinin yapılıp bürokrasi çarklarının işlemelidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.