1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Depresyonun 9 belirtisi
Depresyonun 9 belirtisi

Depresyonun 9 belirtisi

Depresyon özellikle büyük kentlerde yaşayan yüz milyonlarca insanın yaşalında en az bir kez karşı karşıya kaldığı ruhsal yıkım.

A+A-

Erzurum Güncel- Depresyon özellikle büyük kentlerde yaşayan yüz milyonlarca insanın yaşalında en az bir kez karşı karşıya kaldığı ruhsal yıkım. İhmale gelmiyor, yaşam kalitesini etkiliyor özetle hayatı alt üst ediyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Ercan Abay Prof. depresyon belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu ve bu rahatsızlıkla ilgili bilgi verdi.

Derin üzüntüler, stres, sıkıntı, yaşam şartları, ekonomik sıkıntılar ve daha uzayıp giden bir sorunlar listesi olduğunu söyleyen Prof. Abay  “Bu liste daha da uzayabilmektedir. Her insanın hayatı boyunca karşılaşabileceği bu tür problemler, başa çıkılamaz hale geldiğinde ruh halinde sorunlara neden olabilir. Ancak üzüntü ve keder halinin günlük aktiviteleri engelleyecek bir hal alarak, uzun sürmesi ve işlevselliği bozması depresyon gelişiminin belirtisi olabilmektedir. Depresyon tanısının koyulabilmesi için kişideki bazı özellikler sorgulanmalıdır” diye konuştu. Abay, son 15 gündür, yaşamınızın rutin akışınızı bozacak derecede bu belirtilerin en az 5’ini kendinizde fark ediyorsanız, bu durumun majör depresyonla karşı karşıya olduğunuzu ve psikiyatrik yardım almanız gerektiği anlamına gelebileceğine dikkat çekti.

 

- Çökkün Duygudurum: Kederli, kasvetli ve sıkıntılı duygular hakimdir.

- İlgisizlik: Önceden severek yapılan günlük etkinliklere ilgi azalabilir.

- Uyku bozuklukları: 

Uyku durumuna geçememe, sık sık uyanma, sabah erken uyanma ya da uyku halinin artması gibi tablolar. Uyumadıkları halde yatmaya eğilimlidir. Bu da rahatsızlığın sürmesinde dikkat çekici. 

- İştah sorunları: 

Kişi kilo kaybedebilir. Son bir ayda diyet yapmadan ortalama kilonun yüzde 5’i kadar, en az 4-5 kg. verilebilir. Bazı depresif kişilerde de kilo artışı olabilmektedir.

- Konsantrasyon güçlüğü: 

Depresyon halinde kişide dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü görülür.

- Yorgunluk: 

Fiziksel enerjide azalma ortaya çıkar. 

- Psikomotorhuzursuzluk ya da retardasyon: Depresyon tablosu kişide ajitasyon hali ya da psikolojik fonksiyonlarda azalmaya yol açar.

- Suçluluk-değersizlik düşünceleri: Yaşanan olaylardan suçluluk duyulabildiği gibi kişinin kendini değersiz hissetmesine de rastlanabilir.

- Yaşamı tehdit eden düşünceler: 

Kişide ölüm düşünceleri, eğilimleri ya da girişimleri yani intihara yatkınlık görülebilir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.