1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Dizden gelen seslere dikkat!
Dizden gelen seslere dikkat!

Dizden gelen seslere dikkat!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Özellikle uzun süre oturup kalktıktan sonra dizlerinizde ağrı hissediyorsanız ve dizinizden değişik sesler geliyorsa bu ciddi bir hasarın habercisi olabilir" dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Günlük hayatta önemli hareket kabiliyeti yeri olan dizlerin zamanla binen aşırı yük sonucunda diz kapağı kıkırdağında yumuşama oluştuğunu ve bu yumuşamadan dolayı sinir uçlarının korumasız hale geldiğini, bunun da diz önünde ağrıya yol açtığını belirten Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Şunu unutmamak gerekir ki; özellikle uzun süre oturup kalktıktan sonra dizleriniz de ağrı hissediyorsanız ve dizinizden değişik sesler geliyorsa bu ciddi bir hasarın habercisi olabilir. Bu ağrı ve oluşan yıpranma dikkate alınmalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Bu ağrılar dizinizi kalçanızın altına alarak oturmak, sandalyede otururken ayakları geriye almak, diz üstüne iş yapmak, alçak bir sandalyede uzun saatler oturup dizi kilitlemek gibi hareketlerden ötürü diz kapağınıza ciddi anlamda yük biner. Aynı şekilde yokuş aşağı ya da merdiven inerken oluşan baskı ağrıya sebep olur. Bu nedenle ters hareketlerden kaçınmalı ve dizlerinize yük bindirecek hareketlerden kaçınmalısınız. Bu durumlar zamanla dizlerinizdeki kıkırdaklarınızda aşınmaya ve yıpranmaya neden olur. Ciddi hasarlara neden olmamak için mutlaka gerekli tedavinin yapılması gerekmektedir” diye konuştu. 

Tedavide artroskopi yöntemi 

Diz ve ayak bileğinde görülen tekrarlayan çıkık, kas yırtılması ve kıkırdak hasarı gibi rahatsızlıkları artroskopi yöntemiyle tedavi ettiklerini anlatan Avcı, “Bu tedavi fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir. Artroskopi yöntemi açık ameliyata göre daha fazla avantajlıdır. Açık ameliyatlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesiler yapılıyor bunun için ameliyat sonrasında ağrı daha fazla ve rehabilitasyon ve iyileşme dönemi daha uzun ve daha sıkıntılı olabiliyor. Artroskopide ise eklemi görüntülemek için kullanılan cihazın kalınlığı yaklaşık yarım santimetre olduğundan bir santimetreden daha küçük bir kesi uygulanır. Bu anlamda ameliyat sonrası ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi de daha zahmetsiz ve daha kısa olur. Kişi günlük hayatına kısa bir zaman içinde döner" şeklinde konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.