1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Doğu'da Kayyum etkisi
Doğu'da Kayyum etkisi

Doğu'da Kayyum etkisi

Kayyumların hizmetlerinden memnun kalan bölge halkı, özgür iradesi ile sandığa giderek terör örgütünün siyasi ayağını oluşturan HDP’ye tokat niteliğinde cevap verdi.

A+A-

Yerel seçimlerin kaybedenleri arasında yer alan HDP’nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki oy oranı düştü. 24 Haziran Genel Seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 11,70 oy olan HDP, bu seçimlerde yüzde 7.48 oy kaybederek yüzde 4.22’ye geriledi. HDP, iller bazında bakıldığında 28 Haziran’daki seçimlerde Şırnak’ta yüzde 71 ile rekor düzeyde oy alırken, bu seçimlerde yüzde 35’lerde kaldı. Yine yüksek oy aldığı Ağrı’da da yüzde 63’ten yüzde 36’ya düştü. HDP, kalesi olarak gördüğü Diyarbakır ve Hakkâri’de de oy kayıpları yaşarken tüm seçim bölgelerinde olduğu gibi buralarda da ilçe belediyelerinde kayıplar oldu. HDP’nin bölgede yaşadığı oy düşüşünde kayyumların önemli etkisi oldu. HDP’li başkanların yerine gelen kayyumlar bir yandan halkı terör örgütünün pençesinden kurtarırken diğer yandan konut, altyapı ve çevre düzenlemesi gibi birçok hizmete imza attı. Bu hizmetlerden memnun kalan bölge halkı, özgür iradesi ile sandığa giderek terör örgütünün siyasi ayağını oluşturan HDP’ye tokat niteliğinde cevap verdi. İşte HDP’nin illerdeki kayıpları:

ŞIRNAK’TA %37 OY KAYBI
HDP, en büyük şoku Şırnak’ta yaşadı. Partinin oy oranı yüzde 71’den yüzde 34’e düşerken şehir belediyesinin yanı sıra ilçe belediyelerini de kaybetti. Şırnak’ta merkez belediye dâhil 4 ilçe AK Parti’nin, üç belediye ise HDP’nin oldu.

ÇÜNGÜŞ’Ü SP’YE KAPTIRDI
HDP, kalesi olarak gördüğü Diyarbakır’da da oy kaybetti. Oy oranını yüzde 67’den yüzde 62’ye düşüren HDP, Çüngüş Belediyesini Saadet Partisine bırakmak zorunda kaldı. Diyarbakır’da HDP 16, AK Parti 2, SP de 1 ilçe belediyesini kazandı. Hakkâri’de de HDP’nin oy oranı yüzde 71’lerden yüzde 59’lara düştü. Parti ilçe belediyelerinde de kayıplar yaşadı. Hakkâri’deki 5 belediyeden ikisi HDP’nin olurken Şemdinli, Çukurca ve Dericik gibi kritik öneme sahip ilçeler AK Parti’ye geçti. Ağrı’da bir önceki seçimde aldığı yüzde 63 oyu bu seçimlerde yüzde 36’ya düşürerek ili AK Parti’ye bırakmak zorunda kalan HDP,  ilçelerde ise Tutak’ı BBP’ye kaptırdı. Parti, Patnos’u ise AK Parti’den aldı. HDP, en büyük kayıplarının birini de Bitlis’te yaşadı. Mevcut merkez belediyeyi elinde bulunduran HDP, bu seçimde burayı AK Parti’ye kaybetti. Mevcut dört belediyeden de sadece Güroymak ilçe belediyesini kazanabildi.

BATMAN’DA KAYIP
HDP en az kaybı yüzde 2 ile Batman’da yaşarken mevcut belediyelerinden birini kaybetti.  Batman’da üç belediyesi bulunurken, bu seçimde Beşiri’yi SP’ye kaptırdı. Batman’da AK Parti’nin üç, HDP’nin iki ve SP’nin de bir belediyesi oldu.

DESTEK VERDİ, ÜÇ YERDEN OLDU
HDP, Şanlıurfa’da aday çıkartmayarak SP’yi destekleme kararı işe yaramadı. SP’nin adayı belediye başkanlığını kazanamazken, HDP Şanlıurfa’da 3 belediyesinden oldu. HDP bu seçimlerde sadece Suruç ilçe belediyesini alabildi. Van’da önceki seçimde yüzde 60 oy oranını yakalayan HDP, bu seçimlerde oy oranını 52’ye düşürdü. 11 Belediyesinden 3’ünü ise AK Parti’ye kaptırdı. Erçiş, Çatak ve Bahçesaray gibi ilçeler artık AK Parti yönetiminde.

Türkiye

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.