1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Doğu’daki ağır kış şartları film oldu
Doğu’daki ağır kış şartları film oldu

Doğu’daki ağır kış şartları film oldu

Yılın yaklaşık 7 ayını ağır kış şartları altında geçiren Doğu Anadolu’da köy çocuklarının günlük yaşamı film oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Doğduğu Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı Aliçeyrek köyünde uzun yıllar kar, kış ve soğuk çilesini yaşayan, eğitim öğretim hayatını İstanbul’da tamamladıktan sonra mesleğe atılan Sinema Danışmanı Rıdvan Yavuz, Doğu’da yaşanan ağır kış şartlarını kısa metrajlı filme döktü. "Kar Tutun Çocuklar" adı verilen filmde köy çocuklarının kış şartlarında günlük yaşantıları konu alındı.

Her tarafın kardan beyaza büründüğü Aliçeyrek köyünde çekilen filmde, köy çocuklarının sabah uyanıp gün bitinceye kadar yaşantısı kare kare kameralara kaydedildi.

Filme, çocukların kızak kaymaları, ahırda hayvan kayırmaları, buz tutan derelerin buzunu kırarak su taşımaları, çobanlık yapmaları, kendilerince günü güzel geçirmek için kar üzerinde oyunlar oynamaları, okula gitmek için karlı yollara koyulmaları, yaptıkları tezeklerle evlerinin yakacak ihtiyacını karşılamaları gibi ağır kış şartlarının çileli durumları yansıtıldı.

"Ağır kış şartlarının çocuklar üzerindeki etkisini gözlemledim"

"Kar Tutun Çocuklar" adını verdiği filmi anlatan Sinema Danışmanı Rıdvan Yavuz, "İlk, orta ve lise eğitimimi Horasan’da tamamladım. Daha sonra 5 yıl eğitim öğretim hayatıma ara verdim. 5 yıl aradan sonra İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümünü kazandım. Üniversite hayatımda birçok kısa metraj film çektim. Filmlerim ulusal ve uluslararası festivallerde ödül aldı. Kar tutan çocukları ben de Doğulu bir insan olduğum ve buranın kış şartlarını bildiğim için kendi köyümde çektim. Ağır kış şartlarının çocuklar üzerindeki etkisini gözlemledim ve bunun filmini çekmeye karar verdim. Bu projeyi tamamladıktan sonra çekim aşamasına geçtim. Köy çocuklarının kış şartlarındaki yaşantısını, eğitim hayatlarını, doğal yaşam şartlarını filme yansıttık. Bu film Rusya’da film festivaline katıldı. Filmde genelde diyaloglar yoktu görsellerle anlatmaya çalıştım" diye konuştu. 

1974762.jpg1974766.jpg1974768.jpg1974769.jpg

Selçuk Kaya

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.