1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Dolar yılın zirvesinde
Dolar yılın zirvesinde

Dolar yılın zirvesinde

İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin baskısı devam ederken; piyasalar bugün açıklanacak olan PPK kararını bekliyor. Dolar 5.88 seviyesinde başladığı günde 5.90'ın üzerine çıktı.

A+A-

Erzurum Güncel- TCMB’nin politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutması beklenirken, ekonomistlerin yılın kalanında indirim beklentileri 250 baz puana geriledi. Yerel seçimlerin ardından 5 Nisan’da yapılan bir önceki ankette bu beklenti 325 baz puan seviyesindeydi. Dolar/TL saat 10.04 itibari ile 5.8994/5.9028 seviyesinde bulunuyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Reuters’ın toplam 19 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette 16 kurum 25 Nisan’daki politika faizi için tahmin verirken, tamamı politika faizinin yüzde 24’te tutulmasını bekliyor.

FAİZDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Analistler açıklanacak metinde TCMB’nin enflasyona yönelik görüşlerini takip edeceklerini söylerken, mevcut risk ortamında önümüzdeki dönem faiz politikasına ilişkin sinyal verilmesini ise pek olası görmüyorlar.

Fitch Solutions tarafından önceki gün yapılan değerlendirmede de yabancı yatırımcılardan para girişini özendirmeye gerek duyduğu ve lokal tasarruf sahipleri için TL’nin çekiciliğini artırmaya gerek duyduğu göz önüne alındığında TCMB’nin önümüzdeki aylarda politika faizini gevşetecek alanının pek olmadığı belirtildi.

Değerlendirmede, ekonomideki bozulma ve enflasyon baskılarının azaldığı göz önüne alındığında politika faizinin bu yıl 400 baz puan düşürüleceğini tahmin eden kurum, “Ancak TL’deki zayıflık ve yurt dışından sağlanan fonlamadaki kırılganlık büyük ihtimalle TCMB’nin para politikasını gevşetmesini daha uzun bir süre ertelemesine yol açacak” dedi.

TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 10’u bulmuş durumda.

Bankacılar kurun her gün yukarı hareketini sürdürdüğünü belirtirken, mevcut riskler devam ettikçe yükselişin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor.

TL’yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak YSK tarafından değerlendirilen AKP’nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD’nin İran’dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, TCMB’nin rezervlerine ilişkin endişeler öne çıkıyor. Bankacılar TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını “izaha muhtaç” olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB’den bilgilendirme beklemeye devam ediliyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs’ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı alması piyasalarda endişe unsuru. Zira aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” demişti.

Bu gelişmeler petrol fiyatlarında da yükseliş neden olurken, Türkiye gibi petrol ihracatçısı ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

Öte yandan dolar küresel bazda değer kazanıyor. Dolar endeksi eurodaki zayıf seyrin etkisiyle dün 23 ayın zirvesi olan 98.189’a yükseldikten sonra bugün yüzde 0.15 düşüşle 98.027 seviyesinde bulunuyor. Euro, Almanya’da büyümenin yavaşladığına dair yeniden gündeme gelen endişelerle dün 22 ayın dip seviyesine geriledikten sonra bugün yatay seyrediyor.

Tahvil bono piyasasında ise Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 17.99 olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde ortalama yüzde 18.22, valörde son işlemde yüzde 18.30 seviyesindeydi.

Pazartesi günü ihalesi yapılan yeni iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 22.7, valörde son işlemde yüzde 22.70 seviyesindeydi.

Kaynak Yeniçağ: Dolar yılın zirvesinde!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.