1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Elon Musk kimse kaçamayacak diye duyurdu
Elon Musk kimse kaçamayacak diye duyurdu

Elon Musk kimse kaçamayacak diye duyurdu

ABD'li teknoloji devi Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, ticari marka tahminlerinden biri olan yapay zekâ hakkında bir tahminde bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel- Musk, beş yıl içinde yapay zekânın insanlardan daha üstün olacağını söyledi. Bu durum ise, yapay zekalı robotların teknoloji üretmeye, üretimde insanların yerini başlayacağını ve tıpkı Terminatör filminde anlatıldığı gibi insanlığın makinelerle savaşacağını işaret ediyor.

ABD'li girişimci Elon Musk, yapay zekânın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunanlar arasında en çok ses getiren isimlerden biri oldu. Örneğin 2018’de Musk, yapay zekânın “asla kaçamayacağımız bir tehlike” haline gelebileceği ve teknolojinin nükleer silahlardan daha tehlikeli olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Bir New York Times röportajında konuşan Musk, mevcut yapay zekânın 2025 yılına kadar insanları geçebileceğini söyledi. Ancak Musk şunu da ekledi, “bu, beş yıl içinde her şeyin kötüye gideceği anlamına gelmez. Bu sadece işlerin belirsiz veya tuhaf hale geldiği anlamına geliyor. ”

Doğruysa, Musk’tan gelen en son tahmin, sözde teknolojik tekilliğin makine zekası insanı geride bıraktığında diğer uzmanların tahmin ettiğinden çok daha erken gerçekleşeceği anlamına gelecektir. Saygın bir bilim insanı olan Ray Kurzweil, önceden bahsedilen tekilliğin 2045 civarında gerçekleşeceğini tahmin etmişti. Tesla, SpaceX ve Neuralink’in kurucusu olarak Musk teknolojiye karşı değil ancak yapay zekânın düzenlenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Yapay zekânın daha açık olması gerek

Musk ayrıca etik yapay zekâyı araştırmak ve buna teşvik etmek amacıyla 2015 yılında OpenAI’yi kurdu. Musk, şirketteki anlaşmazlıklar sonrasında 2018’de OpenAI’den ayrıldı. Şubat ayında Musk, OpenAI’nin bir MIT Technology Review profiline, yapay zekânın daha açık olması gerektiğini ve Tesla da dâhil olmak üzere yapay zekâ geliştiren tüm kuruluşların bu alanda düzenlemeye gitmesi gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.

 

OpenAI geçen yıl, sahte haberler ve bilgi kirliliği ile mücadele eden bir dünyada birçok tehlikeli etkiye sahip olduğunu düşündükleri bir metin oluşturucuyu yayınlamama kararı aldı. İki mezun daha sonra yeniden üretmeye başladılar ve OpenAI’e benzer bir üretici yayınladılar; içlerinden biri “herkesin güvenlik hakkında bir konuşma yapmasına ve araştırmacıların gelecekteki olası suistimallere karşı güvence sağlamasına izin verdiğini” söyledi.

OpenAI o zamandan beri seçkin araştırmacılara, güçlü metin oluşturucularına erişim sağlama imkânı tanıdı. En son sürüm olan GPT-3, sınırlı girdi ile başarabileceği inanılmaz işler için son haftalarda manşetlerde sıkça yer alıyor. GPT-3, GTP-2’nin 1,5 milyar parametresine kıyasla 175 milyar parametre sunuyor ki bu, yapay zekâ ilerlemelerinin ilerleme hızını gösterir. Ancak Musk’ın beş yıl içinde tekilliğin gerçekleşeceğine dair öngörüsünün belki de ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.