1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum havalimanında kırmızı alarm!
Erzurum havalimanında kırmızı alarm!

Erzurum havalimanında kırmızı alarm!

Erzurum Havalimanında kırmızı alarm olarak değerlendirilen bir gelişme yaşandı.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Havalimanı'nda özellikle kış aylarında yoğun sis nedeniyle yaşanan uçuş iptalleri veya uçakların iniş ve kalkış yapamaması sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan CAT III sisteminin kurulum çalışmalarının bu kış sezonuna yetişmeme ihtimali belirdi. Bu yaz başında başlatılan CAT III sistemi çalışmalarının hava sıcaklığının 8 derecenin altına düşmeden bitirilmesi gerektiği belirtilirken, mevcut çalışma temposuyla bunun bir "mucize" olacağı savunuluyor.  Erzurum Havalimanı'nın 08L pist başının CAT III standartlarına dönüştürülmesi için bu yaz başında çalışmalara başlandı. Pistteki beton kaplamanın 4 cm kazılması ve yerine 19 cm asfalt kaplama yapılması işlerini kapsayan 24 milyon 745 bin TL'ye mal olması planlanan proje ile uçakların görüş mesafesinin 175 metreye kadar düşmesine rağmen güvenli bir şekilde iniş-kalkış yapması sağlanacak. 

 

Kategori 3A (CAT-3A) standartlarında Aletli İniş Sistemi (ILS) sahip düşük görüş şartlarında uçakların daha emniyetli yaklaşarak inmesini sağlayan sistem sayesinde her kış yaşanan ve özellikle kış turizmine büyük darbe vuran sefer iptalleri ve uçakların iniş-kalkış yapamaması sorunu ortadan kaldırılacaktı. 

 

‘ÖDENEK GEÇ ÇIKTI’ İDDİASI

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından ihalesi yapılan projenin geç kalması ve kış sezonuna yetişmeme ihtimalinin belirmesindeki en önemli faktörün ihale bedeli ödeneğinin çok geç çıkarılması olduğu iddia ediliyor.  Buna karşın, pistin askari havaalanına ait olması nedeniyle, ihale sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gelen müfettişlerin, pistin yapımı sırasında bazı taleplerde bulundukları ve bu taleplerin İtalya'dan temininin de uzun zaman alması nedeniyle gecikme yaşandığı da iddialar arasında.

 

 

 

 

VALİ MEMİŞ YAKIN TAKİPTE

 

Öte yandan CAT3 sisteminin kış sezonuna yetişmeme ihtimalinin belirmesi üzerine Vali Okay Memiş'in duruma el koyduğu hem yüklenici firma yetkililerini hem de DHMİ Erzurum Müdürlüğü yöneticilerine sert bir dille uyararak, "Ne yapıp edin, sistemi yetiştirin" talimatı verdiği öğrenildi.  

Yüklenici firmanın az sayıda personelle çalıştığı ve sistemin kış sezonuna yetişebilmesi için firmanın personel sayısını özellikle de elektrik-elektronik uzmanları en az iki katına çıkarması gerektiği de ifade ediliyor. Ödeneğin geç çıkması nedeniyle işi ağırdan aldığı belirtilen firmanın, ödenek çıkmasından sonra da aynı personel sayısıyla çalışmasının işin gecikmesine neden olduğu da iddia ediliyor. 

Yüklenici firmanın Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ Genel Müdürlüğü'nün birçok işini yapan önemli bir firma olduğu, dolayısıyla da firmanın temposunu artırabilmek için hem bakanlığın hem de genel müdürlüğün devreye girmesi gerektiği belirtiliyor.   

 

SİSTEM YETİŞMEZSE, BU KIŞ UÇUŞ YOK!

 

CAT3 sistemi yetiştirilmezse, Erzurum Havalimanı'nda bu kış döneminde uçuşlar büyük ölçüde gerçekleşemeyecek. Havalimanı bölgesinde kış döneminde sürekli sis olması ve görüş mesafesinin 200 metreye kadar düştüğü düşünülürse, hiçbir sistemin olmadığı havalimanına uçakların iniş-kalkış yapabilmesi için görüş mesafesinin en az 2 bin 400 metre olması gerekecek. Uzmanlar, bu mesafenin ancak gündüz 12-00-14.00 saatleri arasında ve kış sezonunun çok az döneminde olduğuna dikkat çekiyor. (Kaynak:Erk Haber) 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.