1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Erzurum Kalesi'nin Surlarına Seyir Terası
Erzurum Kalesi'nin Surlarına Seyir Terası

Erzurum Kalesi'nin Surlarına Seyir Terası

BİZANSLILAR tarafından M.S. 5'inci yüzyılın ilk yarısında yaptırılan Erzurum Kalesindeki surlara, 250 metre uzunluğunda seyir terasları yaptırılacak.

A+A-

Erzurum Güncel- BİZANSLILAR tarafından M.S. 5'inci yüzyılın ilk yarısında yaptırılan Erzurum Kalesindeki surlara, 250 metre uzunluğunda seyir terasları yaptırılacak.




Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren, 11'inci yüzyılda Türklerin eline geçen Erzurum Kalesi için Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından bir proje hazırlandı. İç kalede bulunan 2 metre genişliğindeki surlara parelel olarak ahşap malzemeden seyir terasları, kale içine kameriye yapımı Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi tarafından finanse edilecek. Projenin hayata geçirilmesi için hazırlanan protokü içkalede DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Kültür Turizm Müdürü Cemal Almaz imzaladı. 

Erzurum'daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi, Saat Kulesi ve hamamın da restore edileceğine işaret eden DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum Kalesinin dış ve iç çevresinin birlikte hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Demir, "Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projede kalenin iç kısımda yer alan saat kulesi, hamam ve mescidin restore edilmesi ve kale surlarında yürüyüş yolu yapılması projeleri var. 2017 yılı ödeneği 1,5 milyon lira olan proje yaklaşık 2,5 milyon liraya çıkacak" diye konuştu.

 Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır ise "Surların üzerine seyir terasları yapacağız. Şehri görme anlamında ayrı bir güzellik katacak. Projemizin süresi 2 yıl" dedi.

İl Kültür Turizm Müdürü Cemal Almaz ise Erzurum tarihinde asırlık bir meselenin projeyle gerçeğe dönüşeceğini bildirdi. Cemal Almaz, "İlk defa Erzurum'a ve kaleye yakışan bir restorasyon olacak. Kalenin her şeyine el atılacak. Yani tepeden tırnağa hepsi restore edilecek" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.