1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erzurum'a kuruluyor, dünyada tek!
Erzurum'a kuruluyor, dünyada tek!

Erzurum'a kuruluyor, dünyada tek!

Türkiye’nin en büyük yatırımlı araştırma merkezi Doğu Anadolu Gözlem Evi (DAG) 2020'de hizmete girecek.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye’nin en büyük yatırımlı araştırma merkezi Doğu Anadolu Gözlem Evi (DAG) 2020’de açılıyor. 3 bin 170 rakımlı Erzurum Karakaya tepelerine inşa edilen ve sınıfında dünyada tek olma özelliğine sahip teleskopun yer alacağı Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) içi geri sayım başladı.

Türkiye’nin en büyük yatırımlı araştırma merkezi DAG, 2020 yılında açılıyor. Türkiye 2 yıl sonra uzayı en iyi gözlemleyen ülkelerin başında gelecek.

uz3

2023 HEDEFLERİNDEN

Türkiye’nin 2023 hedeflerinden biri olan gözlemevi projesi için çalışmalar 2012 yılında başlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hızlandırılan projenin büyük oranda tamamlandığı ve 2020 yılı içinde hizmete gireceği belirtildi.

uz2

EN GELİŞMİŞ TELESKOP

DAG içinde yer alan teleskobun donanımı itibarıyla eşsiz bir konumda olacak. DAG’da dünya genelinde sadece 10 ülkede bulunan dört metre çaplı teleskop kullanılacak. Teleskop, özel olarak geliştirilen teknoloji harikası ek optiklerle dünyanın en gelişmiş gözlem teleskopu olacak.

DÜNYADA 3 GÖZLEMEVİ ARASINA GİRECEK

Türkiye bu sayede uzayı gözlemlemede 1 numara daha yükselecek. Edinilen bilgiye göre, kurulacak ekipman ve laboratuvarlarla tesis, 4 metre çap altındaki bütün gözlemevi istasyonlarının da bakım ve onarım merkezi olacak.

ERZURUM MERKEZ OLUYOR

DAG’IN hizmete girmesiyle bugüne kadar tarım ve hayvancılık şehri olarak bilinen Erzurum da bilim ve sanayinin merkezlerinden biri haline gelecek. Erzurum’un bu özellikleri DAG’ın yapacağı kırmızı ötesi gözlem çalışmaları için de ideal bir özellik taşımış olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.