1. HABERLER

  2. DEPREM/ SAVAŞ

  3. Erzurum'da Bir tarih yok oldu!
Erzurum'da Bir tarih yok oldu!

Erzurum'da Bir tarih yok oldu!

Saltuklu ya da Selçuklu emirlerinden olduğu ileri sürülen ve Erzurum’un Pasinler İlçesi’ne bağlı Ovaköy’de bulunan Alaeddin Ali türbesi yağmacılardan nasibini aldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Saltuklu ya da Selçuklu emirlerinden olduğu ileri sürülen ve Erzurum’un Pasinler İlçesi’ne bağlı Ovaköy’de bulunan Alaeddin Ali türbesi yağmacılardan nasibini aldı. Tarihi kaynaklara göre içinde 7 mezar bulunan türbede sadece iki mezar kaldı. Yetkililer uyudu, insan kemikleri ortaya saçıldı.

 

 

Erzurum’a 21 kilometre uzaklıktaki Ovaköy’de bulunan Alaeddin Ali Türbesinin içler acısı hali Onur Sağsöz’ün objektifine işte böyle yansıdı. Köy mezarlığının içinde artık sadece duvar kalıntıları bulunan türbede tarihçi yazar İbrahim Hakkı Konyalı’nın notlarına göre 7 mezar bulunuyordu. Ancak aradan geçen zaman içinde defineciler tarafından adeta talan edilen tarihi mekânda bugün sadece iki lahit mezar görülüyor. Geçmiş yıllarda ‘sahip çıkılması’ konusunda birçok kez gündeme gelen türbeye duyarsız kalan yetkililer, bir tarihin yok olmasına fırsat verirken, hiç değilse iki lahit mezarın kurtarılması için girişimde bulunulması bekleniyor. İnsan kemiklerinin açığa çıktığı alanda lahit mezarın üzerinde İbrahim Hakkı Konyalı’nın tespitlerine göre “Sultan-i Galip Sarim-İd Dünya” yazısı yer alıyor. Tarihçi yazar Konyalı, türbe ile ilgili şu bilgileri veriyor. “Ezirmik’e (Ovaköy) beş yüz metre mesafede metruk kabristan da kubbesi duvarları yıkılmış sadece temelleri kalmış harap bir türbe vardır. Bu geniş Müslüman mezarlığından türbesinden bu mahallin İslami devirlerde bir beyliğin merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Türbenin içinde Selçuklu tarzında tabut biçiminde 7 mezar taşı varmış. Bunlardan üçünün yalnızca kaideleri kalmıştır. Dördünün taşları durmakta uzunluğu 74, yüksekliği 67 eni ise 33 santimetre olan boz taştan yapılmıştır.”

 

 

Onur SAĞSÖZ/Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.