1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurumlu Kara Fatma'ya ‘‘Memleket’’ Ayıbı
Erzurumlu Kara Fatma'ya ‘‘Memleket’’ Ayıbı

Erzurumlu Kara Fatma'ya ‘‘Memleket’’ Ayıbı

Bursa’da heykeli dikilen Erzurumlu Kara Fatma’ya saygısızlık..

A+A-

Erzurum Güncel- Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bir meydana, Türkiye’nin kadın kahramanlarının heykelleri dikildi. Heykeller arasında Erzurumlu Kara Fatma lakaplı Fatma Seher’in de heykeli yer aldı. Heykel alanında yer alan mermer üzerine, savaşlarda cesurca mücadele vermiş Kahraman Türk Kadınların isimlerinin yazılı olduğu bir levha asıldı. Bu levhada isimleri yer alan Kahraman Kadınların biri hariç hepsinin isimlerinin karşılarında nereli oldukları da yazılmaktayken, her nedense meydana ismi verilen Kara Fatma Seher’in isminin karşısında herhangi bir şehir adı yazılmamış. Aylar önce açılan büstte Kara Fatma’nın memleketi bölümünün boş bırakılmış olması, Ömer Yaşar Özgödek isimli Erzurumlu tarafından fark edildi. Erzurum’a ve Kara Fatma’ya karşı büyük saygısızlık olarak adledilen bu görüntü, Gurbetteki Dadaşların büyük tepki çekiyor.

 

‘‘HEYKELE YAKIŞMAYAN KİTABE’’

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Ömer Yaşar Özgödek, ‘‘Bursa Nilüfer’de Kara Fatma Meydanında bulunan Erzurumlu Kara Fatma Heykeli önündeyiz. Heykel hakkında bilgi edinmek için kitabesini veya tanıtım levhasını arıyoruz ve oldukça etkileyici ve büyük boyutlarda yapılmış bu heykele hiç yakışmayan sözüm ona bir kitabeyle, pardon buna kitabe demek iltifat olur, basitçe hazırlanmış bir tabelayla karşılaşıyoruz! Mermer üzerine, savaşlarda cesurca mücadele vermiş Kahraman Türk Kadınların isimlerinin yazılı olduğu bu tabela üzerinde hiçbir anlam veremediğimiz bir durumla karşılaştık! 

 

 

 

‘‘KARA FATMA’NIN İSMİNİN KAŞRIISNDA HERHANGİ BİR ŞEHİR ADI YAZILMAMIŞ’’

 

Tabelada isimleri yer alan Kahraman Kadınların biri hariç hepsinin isimlerinin karşılarında nereli oldukları da yazılmaktayken her nedense bu meydana ismi verilen Kara Fatma Seher’in isminin karşısında herhangi bir şehir adı yazılmamıştır. Kara Fatma hakkında bütün tarihi kaynaklar tarandığında, daha belgelerin en başında Kara Fatma namıyla anılan Fatma Seher’in Erzurumlu olduğunun belirtildiği görülmektedir. Acaba bu tabelada Kara Fatma’nın isminin karşısına neden Erzurum yazılmamışta, boş bırakılmıştır? Kara Fatma Heykelinde de gördüğümüz gibi, birçok ihtişamlı tarihi eserlerimizin ve büyük emeklerle beraber para harcanarak yapılan gösterişli abide ve heykellerin kitabeleri veya tanıtım levhaları, bunlara hiçbir şekilde yakışmayacak derce de çok basitçe hatta basitten de öte, hiçbir estetik özelliği olmayan çok çirkin ve kötü görünümlü olarak hazırlanmışlardır. Bunlar düzeltilmeli; başta konumuz olan Kara Fatma’ya ve diğer tarihi eserlere, abidelere ve heykellere, bunlara layık kitabeler ve tanıtım levhaları, işinin uzmanları tarafından estetik ve görsel kaygılarla en güzel şekilde düzenlenmeli ve kısa-öz olmakla beraber ziyaretçileri tatmin edebilecek bilgilere düzgün ve anlaşılır bir şekilde yer verilmelidir’’ diye konuştu.

 

 

 

KARA FATMA KİMDİR?


Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden, 1888’de Erzurum'da dünyaya gelmiştir. Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızı olan Kara Fatma, ilk cephe mücadelesini kocası Derviş Bey’le birlikte Balkan Savaşı’nda vermişler ve daha sonra gittikleri Doğu cephesine de Eşi Derviş Bey Sarıkamış’ta şehit olunca Kara Fatma vatan için mücadelesine Kurtuluş Savaşı’nda devam etmiştir. Mücadeleye daha etkin katılmak için Sivas’a kadar giden Kara Fatma, burada Mustafa Kemal’e ulaşarak kendisine görev vermesini istemiş ve Atatürk’le görüşmelerinin ardından Kara lakabını alan Fatma Seher, “Kara Fatma” olarak anılmaya başlanmıştır. Kara Fatma’ya; İzmit’in kurtarılışında, İnönü Savaşlarında ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ndeki kahramanca mücadelelerinden ve başarılarından dolayı “üsteğmen” rütbesi verilmiştir! Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra Bursa’ya geçen Kara Fatma, Şehrin Yunan işgalinden kurtarılması için müfrezesiyle birlikte kahramanca çarpışmıştır.
Tüm bu mücadelelerin sonunda Kurtuluş Savaşı’nın büyük kahramanı Kara Fatma, İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Bu madalya, kendisi için yeterliydi. Öyle ki, savaşın ardından kendisine bağlanan üsteğmenlik maaşını kabul etmemiş, “Ben para için savaşmadım. Vatanım için savaştım” diyerek maaşını Kızılay’a bağışlamıştır! ara Fatma, yıllar boyu süren mücadeleleri sırasında eşinin yanı sıra iki oğlunu da şehit vermiştir. Büyük zaferden sonra ise köşesine çekilmiş ve ömrünün son yıllarını İstanbul’da, Darülaceze’de geçirmiştir. 2 Temmuz 1955 günü hayata gözlerini yuman Kara Fatma Seher’in, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği fedakârlık ve gözü karalık hiçbir zaman unutulmamıştır. Kara Fatma’nın kabri, Beyoğlu Kulaksız Mezarlığı'nda anıt mezar olarak düzenlenmiştir.
    

Sinan AYDIN'ın haberi... 

 

RADARHABER

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum