1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Fatih Erbakan açıkladı: Hükümetin esnafa müjdesi 3 teneke ayçiçeği yağı
Fatih Erbakan açıkladı: Hükümetin esnafa müjdesi 3 teneke ayçiçeği yağı

Fatih Erbakan açıkladı: Hükümetin esnafa müjdesi 3 teneke ayçiçeği yağı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, iktidarın açıkladığı Ekonomik Reform paketinde esnafa yönelik açıklamalarda bulundu. Erbakan, müjdenin bedelinin, her bir esnaf için 3 teneke ayçiçeği yağına denk geldiğini ifade etti.

A+A-

Erzurum Güncel- Yeniden Refah Partisi lideri Dr. Fatih Erbakan, hükümetin açıkladığı Ekonomik Reform paketini eleştirdi. Esnafa yönelik açıklanan müjdenin bedelinin, her bir esnaf için 3 teneke ayçiçeği yağına denk geldiğini söyleyen Erbakan,  "Açıklanan pakette asıl meselemiz olan üretimi, istihdamı, ihracatı artırmaya yönelik gerçekten cazip ve somut herhangi bir adım maalesef görülmüyor. Denk bütçe yapılmasına yönelik, borç ve faiz ekonomisini sonlandırmaya yönelik bir madde bulunmuyor. Üretimin, istihdamın maliyetini düşürecek, başta tarım olmak üzere temel sektörlerde ithalatı, dışa bağımlılığı azaltacak somut bir madde bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET ALAMADIĞI VERGİDEN VAZGEÇİYOR

Erbakan, açıklanan Ekonomik Reform paketinin, salgın süresi boyunca kapalı olan ya da kısıtlı şekilde açık olan esnafın derdine derman olamayacağının altını çizerek şöyle konuştu:

"İktidar, 12 Mart Cuma günü açıklanan Ekonomik Reform Paketinde berber, kuaför, tesisatçı, tamirci gibi yaklaşık 850 bin küçük esnafa ‘gelir vergisi muafiyeti’ getireceğini tırnak içerisinde ‘müjdeliyor.’ Bir yılı aşkın süredir işyerleri kapalı olan ya da kısıtlı şekilde açık olan bu küçük esnaf, zaten ne vergisini, ne kirasını, ne elektrik-su faturasını, ne çalışanının maaşını, ne de kredi taksitini ödeyebilecek durumda değil.  Muafiyet getirilmese de, gelir elde edip de vergi ödeyebilecek durumda değiller. Dolayısıyla Hükümet zaten alamadığı vergiden vazgeçiyor. Bu söz konusu vergi alınmayacak 850 bin küçük esnaftan devletin 2020 yılında aldığı toplam vergi ne kadar? 220 milyon TL… Bir başka deyişle; Hükümet’in tam 850 bin küçük esnafa 1 senede yapacağı katkı, Külliye’nin sadece 3 haftalık gideri kadar bir meblağ!"

"ESNAFA ÇIKAN MÜJDE, 3 TENEKE AYÇİÇEĞİ YAĞI KADAR

Hükümet tarafından açıklanan reform paketinden küçük esnafa çıkan müjdenin, her bir esnaf başına 1 senede yaklaşık 280 liraya denk geldiğini vurgulayan Erbakan, bunun da 3 kilo kavrulmuş Antep fıstığı ya da 3 teneke Ayçiçek yağı fiyatına eşdeğer olduğunu ifade etti.

"PAKETTE İŞVERENE YENİ BORÇ VAAT EDİLİYOR"

Erbakan, vergi muafiyeti getirilen 850 bin küçük esnaftan başka perişan halde, dükkanına kilit vurma noktasına gelmiş diğer binlerce esnafa ne olacağı sorusunun cevabının açıklanan pakette bulunmadığını söyledi.

Erbakan, pakette açıklanan yeni eleman istihdam eden işverene “1 kişilik istihdam” karşılığında Kredi Garanti Fonu kefaletiyle “24 ay vadeli kredi” verilmesi ile ilgili de, “Bu da en fazla 5 kişinin istihdamı ile sınırlı. İşverene 1 kişinin istihdamı karşılığında, 24 ay vadeli kredi, yani yeniden ilave borçlanma vaat ediliyor. Zaten hali hazırda mevcut kredi taksitlerini ödeyemeyen işveren, bu yeni krediyle daha da fazla borçlanacak, istihdam ettiği kişi için alacağı 100 bin TL’lik kredinin yarısı da 12 aylık maaş ve SGK ödemesi olarak işverenin cebinden çıkacak” ifadelerini kullandı.

"DÖVİZ KURU İLE BORÇLANMA YERİNE TL CİNSİ BORÇLANMA MADDESİ DE YANLIŞ

'Döviz kuru ile borçlanma yerine TL cinsi borçlanma' maddesinin de yanlış olduğunu ifade eden Erbakan, TL ile borçlanmanın da faizi, maliyeti dövizle borçlanmanın 10 katı daha fazla olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"19 senenin sonunda hala daha ‘borçlanmaya devam edeceğiz’, hala daha ‘borç-faiz ekonomisine devam edeceğiz’ itirafını yapıyorlar. Yahu borçlandıktan sonra ha TL ile borçlanmışsın, ha dövizle borçlanmışsın! Asıl mesele borçlanmamak, denk bütçe yapmak… Bunu yapamadıktan sonra hangi reformdan bahsedeceğiz?"

“ASIL REFORM VERGİ SİSTEMİNİ ADALETLİ HALE GETİRMEK”

Erbakan, vergi sisteminde elektronik beyannameye, elektronik sisteme geçilmesini yerinde olduğunu fakat asıl konunun vergi sistemini adaletli hale getirmek oluğunu vurgulayarak "Asıl reform adil bir vergi sistemini hayata geçirmektir. Siz verginin %70’ini dar gelirliden, %30’unu zenginden topladıktan sonra, bir araç alırken 3 araç parasını vergi olarak verdikten sonra, elektronik toplasan ne olur, mekanik toplasan ne olur!" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum