1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Ağaç Katliamını Yargı Durdurdu
Ağaç Katliamını Yargı Durdurdu

Ağaç Katliamını Yargı Durdurdu

Erzurum, Atatürk Üniversitesi (AÜ) yerleşkesinde yol açma nedeniyle yapılan ağaç katliamını yargı durdurdu.

A+A-

Erzurum Güncel- Atatürk Üniversitesi kampüsünde yapılan ağaç katliamına Erzurum Barosu dur dedirtti. Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yol yapımı için ağaçların kesildiği iddiasına ilişkin davada, yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı. Eylül ayında, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki ağaçların kesildiği yönündeki ihbar üzerine Erzurum Barosu Çevre ve Doğa Kurulu Başkanı Tevfik Haktan Avnik başkanlığında oluşturulan 5 kişilik komisyon, söz konusu bölgede incelemede bulundu. Yapılan incelemenin ardından Bölge İdare Mahkemesine başvuran komisyon, hazırladığı raporda, "yerleşkedeki ağaçların kesilmesinin hukuka aykırılık teşkil ettiğini" bildirerek, yürütmenin durdurulmasını talep etti. Başvuruyu değerlendiren Erzurum 1. İdare Mahkemesi de dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Erzurum Barosu Çevre ve Doğa Kurulu Başkanı Tevfik Haktan Avnik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemenin yürütmenin durdurulmasına karar vermesinin ardından "yürütmenin iptali" davası da açtıklarını bildirerek, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. OLAY NASIL GELİŞMİŞTİ

Erzurum Atatürk üniversitesi kampüsü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Yerleşkesinde yüzlerce ağaç yol genişletme veya elektrik çarpma riski nedeniyle kesildi.




Ağaç ve orman varlığı bakımından Türkiye'nin en geri illerinden birisi olan Erzurum'da var olan ağaçlar da çeşitli gerekçeler ile kesilerek yok ediliyor. Orman ve ağaç varlığının korunmak yerine yol genişletme, kanalizasyon alt yapısının tıkanmaması ya da elektrik yüksek gerilim hatlarının can ve mal kaybına neden olmaması gibi gerekçeler ile Erzurum'daki ağaçlar kesiliyor.




Aziziye ilçesindeki Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları yerleşkesindeki çeşitli cins ve yaştaki ağaçlar, Orman Bölge Müdürlüğü'nün 'olur' ile kesildi. Enstitü Müdürü Şerafettin çakal, yerleşkedeki akasya, huş, çamın orman mühendislerinin görüşü ve oluru doğrultusunda kesildiğini söyledi. Yüksek gerilim altındaki ağaçların yangın ve elektrik çarpması gibi nedenlerle can ve mal kaybı riski doğurduğu için ağaçların kesildiğine işaret eden çakal, "Ziraatçi olarak ağaca karşı olmamız düşünülemez. Betonlaşmaya karşı, yeşili ve ormanlaşmayı destekleyen bir düşünce yapısına sahibiz. Yerleşkemizdeki bazı ağaçların kökleri kanalizasyon alt yapısına zarar verdiği için kesildi. Bir kısmı da yüksek gerilim hattı altında kalan ağaçların budanması gibi bakım çalışmalarında, çalışanların elektriğe çarpılması veya elektriğe bağlı yangın tehlikesine karşı orman mühendislerinin görüşü doğrultusunda kesildi. Yine çok az miktardaki ağaç da gençleştirme kapsamında kesilerek yerine yenileri dikildi." diye konuştu.




Atatürk üniversitesi kampüsü Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksek Okulu'nun bulunduğu alandaki yol açma ve genişletme çalışmaları kapsamında çok sayıda çam ağacı sökülerek ya da kırılarak katledildi. Telefonla görüş almak istediğimiz Atatürk üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Müşavirlik yetkilileri kesilen, kırılan, sökülen ağaçlar ile ilgili açıklama yapmak yerine, 'Kesilen ağaçları neden haber yapıyorsunuz" şeklinde anlaşılmaz tepki gösterdi.




Yüzlerce ağaç yol genişletme veya elektrik çarpma riski nedeniyle kesildi




Yüzlerce ağaç yol genişletme veya elektrik çarpma riski nedeniyle kesildi




Yüzlerce ağaç yol genişletme veya elektrik çarpma riski nedeniyle kesildi




Yüzlerce ağaç yol genişletme veya elektrik çarpma riski nedeniyle kesildi




Yüzlerce ağaç yol genişletme veya elektrik çarpma riski nedeniyle kesildi


Zaman

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.