1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Andy-AR'ın yeni seçim anketi
Andy-AR'ın yeni seçim anketi

Andy-AR'ın yeni seçim anketi

Erzurum Güncel- 1 Kasım milletvekili seçimleri için en son seçim anketi 7 Haziran seçiminde tam isabet kaydeden ANDY-AR şirketinden geldi. ANDY-AR seçim...

A+A-

Erzurum Güncel- 1 Kasım milletvekili seçimleri için en son seçim anketi 7 Haziran seçiminde tam isabet kaydeden ANDY-AR şirketinden geldi. ANDY-AR seçim anketi sonuçlarına göre halk tek başına iktidar isterken partilerin oy oranlarında geçen seçime göre farklılıklar bulunuyor.

Son beş seçim sonucunu gerçeğe en yakın oranla tahmin eden ANDY-AR Habertürk için yaptığı anket sonuçlarını açıklamaya devam ediyor. 1 Kasım 2015 seçimleri için yapılan son anket verileri 29 kentte yapılan araştırmayla çıktı. Seçmen “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi;

AK Parti % 42.6 
CHP % 27.1 
MHP % 15.2 
HDP % 12.1 
‘Diğer’in oranı % 3 çıktı

SEçMEN AK PARTİ'Yİ GöSTERİYOR
1 Kasım’a 24 gün kala seçmenin nabzını tutan ANDY-AR’ın çalışmasına göre, seçmen tek başına iktidara en yakın parti olarak yüzde 87.4 ile AK Parti’yi görüyor. Oy verecek seçmenin yüzde 50.1’i seçimler sonrası isteğinin tek partili bir iktidar olduğunu söyledi. Ancak seçmenin yüzde 49.6’sı 1 Kasım sonrası için koalisyon çıkacağı tahmininde bulundu.

İSTENİLEN AK PARTİ VE CHP KOALİSYONUkoalisyon-mu-tek-başina-iktidar-mi-.jpg

“Hangi partiler koalisyon kurmalı?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 26.1’i “AK Parti-CHP” derken, yüzde 24.6’sı “CHPMHP”, yüzde 13.4’ü “AK Parti-MHP” koalisyonundan yana olduğunu beyan etti. Katılımcıların yüzde 17.6’sı ise aynı soruya “Fikrim yok” yanıtını verdi. “Hangi parti tek başına iktidar olur?” sorusuna yanıt veren seçmenlerin yüzde 87.4’ü “AK Parti” dedi. Bu partiyi CHP yüzde 4.4’le takip etti. ANDY-AR, seçmenlere koalisyon hükümetiyle ilgili görüşlerini de sordu.

TüRKİYE 1 YIL İçERİSİNDE NASIL OLACAK?

ANDY-AR kamuoyu yoklamasında Türkiye’nin geçmişine ve geleceğine ilişkin öngörüler ve değerlendirmeler de yer aldı. çalışmaya katılanlara Türkiye’nin son 4 yılına ilişkin sorular yöneltildi. “Son 4 yılda Türkiye’nin genel durumunu değerlendirecek olursanız, sizce iyiye mi gitti, kötüye mi, yoksa aynı mı kaldı?” diye soruldu. 

Katılımcıların yüzde 58.8’i kötüye gittiği yönünde görüş beyan ederken, yüzde 28.4’ü iyiye gittiğini söyledi. Yüzde 12.8’lik bölümse fikir beyan etmedi. Mevcut durumu değerlendirmeleri istenen katılımcıların yüzde 35.3’ü “Memnun değilim” derken, yüzde 28.2’si “Hiç memnun değilim”, yüzde 22.1’i “Memnunum”, yüzde 6.5’i “çok memnunum” yanıtını verdi. Gelecek 1 yıldan umutlu olanların yüksek olduğunu gösteren çalışmada, katılımcılara “önümüzdeki 1 yılı düşünecek olursanız Türkiye’nin genel durumu iyiye mi gidecek, aynı mı kalacak yoksa kötüye mi gidecek?” sorusu soruldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 46.8’i fikrini “İyiye gidecek” diye beyan ederken, yüzde 17’si “aynı kalacağı” görüşündeydi. Aynı soruya yanıt verenlerin yüzde 36.2’si ise Türkiye’nin gelecek 1 yılda “kötüye gideceği” öngörüsünü aktardı. 
son-seçim-anketi-andy-ar-türkiye.jpg
Aynı soru 4 partiye oy verecek seçmene de soruldu. AK Parti’ye oy vereceklerin yüzde 76.4’ü, CHP’ye oy vereceklerin yüzde 22.9’u, MHP seçmeninin yüzde 26.8’i, HDP’li seçmenin de 22.8’i Türkiye’nin 1 yılda daha iyiye gideceğini belirtti. Aynı soruya HDP seçmeninin yüzde 59.4’ü, CHP seçmeninin 56.3’ü, MHP seçmeninin 55’i, AK Parti seçmeninin 10.6’sı “Kötüye gidecek” yanıtını verdi.

HALK KOALİSYONU SEVMİYOR
“Türkiye’nin koalisyon ile iyi yönetilebileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt veren AK Partili seçmenlerin yüzde 81.2’si “Hayır” derken, CHP’li seçmenlerin yüzde 65’i “Evet” dedi. Bu soruya en yüksek “Evet” yanıtı ise yüzde 74.8 oranla HDP’li seçmenden geldi. MHP’li seçmenlerin ise yanıtları neredeyse eşit çıktı: Yüzde 47.9’u “Evet”, yüzde 47’si “Hayır” yanıtını verdi.

Ankete katılanların ve MHP’ye oy verecek seçmenin yüzde 60.5’i, CHP’lilerin 54.8’i tek başına iktidar isterken, HDP’lilerin yüzde 71.8’i koalisyon istediklerini belirtti. AK Parti’ye oy vecek seçmenlerin yüzde 95.3’ü tek başına iktidardan yana olduklarını söyledi.

‘SEçMEN üçüNCü BİR SEçİM İSTEMİYOR’andy-ar-son-seçim-anketi-verileri.jpg

ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, çalışma sonuçlarını değerlendirdi. Acar, seçmenin tek başına iktidar olmaya en yakın parti olarak AK Parti’yi gördüğünü söyledi. Seçmenin koalisyon ihtimali halinde de tercihinin AK Parti-CHP arasında olması gerektiğini ifade ettiğini aktaran Acar, 7 Haziran genel seçimleri sonrasında ortaya çıkan durum ile bugünkü beklentinin birbiriyle örtüşmediği görüşünde. “AK Parti’nin tek başına iktidar olma olasılığını tüm seçmenler ifade ediyorlar” diyen Acar’ın, sonuçlara ilişkin değerlendirmesi şöyle:

‘SEçMENLERİN TüMüNDE OLUMSUZLUK VAR

“Ne istiyorsunuz sorusunun cevabı ‘tek başına iktidar’ oluyor. çünkü tek başına iktidar hâlâ istikrarı temsil ediyor. Fakat koalisyon da istenmiyor değil. Koalisyon cevabı da tek başına iktidar kadar karşılık buluyor. Oranlar birbirine yakın. Bunun nedeni de 7 Haziran sonrasında AK Parti ile CHP arasında yürütülen görüşmeler oldu. Toplumsal kutuplaşmanın olduğu sıkıntılı süreçte yaşanan diyalog seçmende bir olumlu hal yarattı. Seçmen, eğer bir koalisyon kurulması gerekirse AK Parti-CHP son-seçim-anketi-koalisyon.jpgarasında kurulmasına sıcak bakar noktaya geldi. 7 Haziran’dan sonra koalisyon beklentisi AK Parti-MHP olarak çıkıyordu. AK Parti-CHP koalisyonuna MHP ve HDP seçmenleri de uzak değil. Bugünkü araştırma sonuçları nedeniyle koalisyonun daha kuvvetli olduğu ihtimali daha fazla tartışılıyor olsa da seçmen tek başına iktidara inanıyor. Seçmen çok net. ‘Tek başına iktidar istikrar için çok önemli, ancak olmasa da koalisyon mutlaka kurulmalı’ sonucu çıkıyor.”

FARUK ACAR : BENİM çIKARDIĞIM SONUç...

“1 Kasım seçimleri sonrasında oluşacak tabloyla ilgili beklenti AK Partililer açısından bir motivasyon oluşturmuş durumda. Diğer seçmenlerse koalisyon ihtimalini öngörüyor. üçüncü bir seçime gidilme ihtimali olmadığına ve istikrar sağlayacak bir sonuç çıkacağına inanıyorlar. Benim araştırmacı olarak çıkardığım sonuç, seçmenler belirsizliğin ortadan kalkmasıyla durumun iyiye döneceğini umut ediyor. Bu da üçüncü bir seçim istenmediğinin göstergesidir. Bu ihtimalin olduğunu da düşünmüyor. Bütün bunlara rağmen üçüncü bir seçim durumu olursa seçmen faturayı tüm partilere kesebilir. Bu durumda da Türkiye’de yeni bir oluşumun kapısının açılacağını ve yeni alternatiflerin çıkabileceğini söyleyebiliriz.”

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.