1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Bedelli askerlik mi geliyor?
Bedelli askerlik mi geliyor?

Bedelli askerlik mi geliyor?

Bedelli askerlik uygulamasının tekrar gündeme gelmesi heyecan yarattı. CHP, Meclis'e 1 Ocak 1990 tarihinden önce doğanlar için bedelli askerlik teklifi verdiği öğrenildi.

A+A-

Erzurum Güncel- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan kanun teklifi uyarınca, bedelli askerlik için ödenecek miktar, kişinin gelir durumuna göre “kademeli” olacak.

Teklif yasalaşırsa bedelli askerlik parası 6 taksitte ödenebilecek. Bedelliden yararlananlar silah altına alınmadan askerliklerini yapmış sayılacak. Teklif uyarınca, bedelli askerlik paraları, üniversite gençliği için yurt yapımında kullanılacak.

bedelli-askerlik-mi-geliyor-kanun-teklifi-verildi.jpg

1990'DAN öNCE DOĞANLAR

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, Kanun teklifinde, bedelli askerlikten yararlanma yaş sınırı, “1 ocak 1990 tarihinden önce doğanlar” olarak belirlendi.

Kişilerin gelirlerine göre kademeli ödeme planı ise teklifte şöyle yer aldı:

Yıllık geliri 12 Bin Türk Lirasından az olanların veya hiç geliri olmayanların herhangi bir bedel ödememeleri, ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri,

Yıllık geliri 25 Bin Türk Lirasından az ve 12 Bin Türk Lirasından fazla olanların 10 Bin Türk Lirası 
ödemeleri,

Yıllık geliri, 60 Bin Türk Lirasından az ve 25 Bin Türk Lirasından fazla olanların 15 Bin Türk Lirası ödemeleri,

Yıllık geliri 60 Bin Türk Lirasından fazla olanların 25 Bin Türk Lirası ödemeleri.

30 BİN TL'DEN 18 BİN TL'YE DüŞMüŞTü

Son bedelli askerlik kanunu Aralık 2014'de çıkarılmış ve 1 Ocak 1988 tarihinden önce doğanların 18 bin Türk Lirası ödemeleri şartıyla askerlik eğitimine tabi tutulmadan bu hizmeti yerine getirmiş sayılmaları öngörülmüştü. Bir önceki bedelli yasasından ise, 30 yaşından gün alanlar 30 bin lira ödemek kaydıyla yararlanmış, ancak bedel yüksek olduğu için bu yasa amacına ulaşmamış ve kapsama giren 460 bin kişiden sadece 70 bini bedelli askerliğe müracaat etmişti.

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.