1. HABERLER

  2. BODRUM

  3. Eğitim de felç!
Eğitim de felç!

Eğitim de felç!

Doğu ve Güneydoğu’da artan terör olayları ve çatışma ortamı eğitime de darbe vurdu. Çatışma bölgesindeki bir okulda görev yapan ve can güvenliği olmadığı gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kadın öğretmen, yaşadıklarını anlattı ve meslektaşla

A+A-

Erzurum Güncel- Okulların başlamasına az süre kala birçok öğretmen çatışmaların olduğu kentlere dönmek istemezken, birçok öğretmenin de tayin talebinde bulunduğu öne sürülüyor. Güvenlik güçlerince hazırlanan raporda ise şu anki çatışma ortamında eğitimde ciddi sorunlar yaşanacağı uyarısı yer alıyor. Eğitimciler, okulların açılmasının 28 Eylül’e ertelenmesinin altında yatan asıl nedenin terör olayları olduğunu da savunuyor. 

RİSKLİ 43 İLçE

Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre, Doğu ve Güneydoğu’da “kanton provası yapılan” 12 ilçe yüksek riskli olmak üzere toplamda 43 ilçede çatışma ortamı sürüyor. PKK militanları ile gençlik yapılanması YDG-H’nin bu bölgelerde hendekler kazdığı, patlayıcılar yerleştirdiği, çatışmaya girdiği, bu nedenle siviller açısından yüksek risk teşkil eden bölgeler oluştuğu belirtiliyor.

çOĞU OKUL HASARLI

Terör ögütü mensuplarının çatışmaları şehir merkezine taşımasıyla birlikte başta kamu binaları olmak üzere birçok okulda hasarlar oluştuğu da raporlarda yer alıyor. çatışma bölgesinde kalan birçok okulda roket saldırıları, patlayıcılar ve kurşunlamalar nedeniyle hasarlar oluştuğu, bazı yerlerde ilçe milli eğitim müdürlüklerinin güvenlik gerekçesiyle işlem yapamadığı da tespitler arasında. Bu gelişmeler bölgede göreve başlayacak öğretmenler arasında da büyük tedirginlik yaratıyor. Terör örgütünün kamu görevlilerine yönelik kaçırma, tehdit, kimlik ve yol kontrolü gibi eylemleri de gözönüne alınınca bölgede görevli birçok öğretmenin okullarına gitmek istemediği de ortaya çıktı. öğretmenlerin çoğunun rapor alarak, tayin isteyerek, ücretli izne ayrılarak ve formalite evlilikler yaparak bölgeye gitmek istemediği öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise bu duruma çözüm için yeni atanacak 37 bin öğretmenin büyük bir bölümünü bölgede görevlendireceği iddia edildi.

EĞİTİMCİLER KAYGILI 

Yaşanan gelişmeler üzerine eğitim camiası da kaygılarını Hürriyet ile paylaştı.

Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Genel Başkanı): Okulların açılışının ertelenmesi, şiddet ve terör olaylarıyla doğrudan ilgili. Bölgedeki şartlarda eğitim yapma olanağı yok. Her gün onlarca öğretmen arkadaşımızdan can güvenliklerinin olmadığı yönünde şikâyet telefonları alıyoruz. Eğitim kurumlarının bir bölümü güvenlik için kullanılan alanlara dönüştürülmüş. önlem alınmazsa 28 Eylül’de eğitim başlayamaz. Güvenlik yetersiz. ücretli öğretmen görevlendirmesi en çok Doğu’da yapılıyor. Geçen yıl yaklaşık 82 bin ücretli öğretmenin 50 bine yakını bölgede görevlendirildi. Terör olayları öğretmen açığının artmasına ve daha çok ücretli öğretmenin görevlendirilmesine sebep olacak. 15 Eylül’de ataması yapılacak 37 bin öğretmenin büyük çoğunluğu bölgeye gönderilecek. Ne öğretmenin ne öğrencinin eğitim yapma imkânı var.

Güneydoğu'da terör sağlık hizmetlerini de vurdu: çocuklar aşı olamıyor

HANGİ YOL GüVENLİ

İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı): Medyadan, terör örgütünün ‘okulları yakın’ talimatı verdiğini duyduk. Geçen yıl yaklaşık 300 okul yakılmıştı. Bu dönem de benzer olayların yaşanacağı aşikâr. öğretmenlerin, öğrencilerin can güvenliği ciddiye alınmalı. Kamu çalışanlarının güvenliği nasıl sağlanacak; bunun müzakere edilmesi lazım. öğretmen zor durumda.


Aykan Sağırkaya (Batman Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı): Batman’da görev yapan öğretmenler bakanlıktan ikinci il dışı tayini istiyor. Terör ortamı hem öğretmene hem de öğrenciye zarar veriyor. Son dönemde artan terör olayları eğitimi derinden etkiliyor. öğretmenlerimiz ‘Hangi yoldan gelelim, hangisi daha güvenli’ diye bizlere soruyor. İstifa etmeyi düşünen, ücretli izin almak isteyen, bölgeye dönmek istemeyen öğretmenlerimiz var. Okulların açılışı terör olayları nedeniyle ertelendi. Tedirginlik had safhada. Doğu’da görev yapan öğretmenlerin yüzde 80’i genç. Evli olanlar ise zaten ailesini getirmiyor.     

Formalite evlilik bile yapılıyor

çatışma bölgesindeki bir okulda görev yapan ve can güvenliği olmadığı gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kadın öğretmen, yaşadıklarını anlattı. Meslektaşlarının çaresizlik nedeniyle başka yere tayin için formalite evlilik bile yaptığını anlatan kadın öğretmen, “Okullar açılana kadar ailemin yanındayım. Onlar benden daha tedirgin. öğrenciler arasında bile ‘bizden değil’ düşüncesi hâkim. En ufak bir olayda okulumuz taşlanıyor. Bizler için, ‘Batıdan gelmeler’ ibaresi kullanılıyor. Korku içinde yaşıyorum. Can güvenliğimiz yok. Batman’a karayoluyla gideceğim. Hangi yolların güvenli olduğunu bilmiyorum. Mümkün olsa oraya asla dönmeyeceğim” dedi.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.