1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Fidye yazılımlarının hedefinde Türkiye var
Fidye yazılımlarının hedefinde Türkiye var

Fidye yazılımlarının hedefinde Türkiye var

Dünyanın en korkutucu virüsü olarak adlandırılan fidye yazılımlarının hedefinde Türkiye var. Dikkat etmezseniz binlerce TL ödeyebilirsiniz.

A+A-

Erzurum Güncel-

Yapılan son araştırmaya göre Türkiye 2014 yılı içerisinde en fazla zararlı fidye yazılımı saldırılarına uğrayan ülkeler arasında 4. sırada. En çok zararı son kullanıcıya veren bu saldırılar kişisel bilgilere zarar verdiği gibi cepleri de yakıyor.

HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR

Bir fidye yazılımı olan Ransomware veCryptolocker bilgisayara yüklenmesi halinde önemli dosyaları kilitliyor ve kullanılmaz hale getiriyor. Fidye yazılımı bilgisayara yüklendiği anda ‘Bilgisayarınızda, ağ disklerinde ve USB belleklerde olan önemli dosyalarınız, fotoğraflarınız videolar ve kişisel bilgileriniz Cryptolocker virüsü ile şifrelenmiştir. Bizim şifreleme çözüm yazılımımızı satın almak, dosyalarınızı kurtarmak için tek yoldur. Aksi takdirde tüm dosyalarınızı kaybedebilirsiniz’ şeklinde bir uyarı beliriyor. Bu uyarıdan sonra ise fidye süreci başlıyor. Eğer istenilen süre içerisinde sizden istenileni yapmazsanız bilgilerinize bir daha ulaşamıyorsunuz.

YüKSEK MİKTARLARDA FİDYE İSTİYORLAR

Cryptolocker ve Ransomware gibi zararlı yazılımlar şifrelediği dosyalarınıza tekrar erişim sağlayabilmeniz için sizden kendi hazırladıkları şifre çözücü programları satın almanızı istiyor farklı bir açıdan dosyalarınızı geri alabilmeniz için binlerce dolar değerinde fidye ödemek zorunda kalıyorsunuz. Korsanlar arkasında iz bırakmamak için ise sanal para birimi olan Bitcoin ile ödeme yapmanızı istiyor.

GELEN E-POSTALARIN KONTROLü çOK öNEMLİ

Bilgisayar kullanıcıları tarafından 'en korkutucu virüs' olarak adlandırılan zararlı yazılım genellikle e-posta yoluyla bulaşıyor. özellikle internet üzerinden alışverişin artmasıyla beraber hızla yayılmaya başladı. Türkiye’de özellikle sahte TTNET faturalarının içine gizlenen virüs mailinize gelen ve yüksek bir miktarda gösterilen e-fatura ekinin bilgisayara indirilmesiyle bulaşıyor.  

HEDEFTE TüRKİYE’DEKİ BANKACILIK SEKTöRü VAR

Fidye yazılımları ve son kullanıcının dikkat etmesi gereken noktaları Haber7.com ile paylaşan Trend Micro Akdeniz ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, Türkiyenin online bankacılığa yönelik en çok saldırıya uğrayan ülkeler arasında Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer aldığını belirtti. Türkiye’de son yaşanan bankacılık saldırılarında milyonlarca kişinin kredi kartı bilgilerinin çalındığını hatırlata Börekcioğlu önümüzdeki dönemde bu saldırıların yoğunlaşacağını beklediklerini dile getirdi.


BUNLARA DİKKAT EDİN
Börekcioğlu, son kullanıcının zararlı fidye yazılımlarından korunması için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

-Kapsamlı ve sürekli güncellenen bir veri güvenliği yazılımı kullanın.

-Aldığınız e-postaların kim tarafından gönderildiğini her zaman kontrol edin. Eğer e-posta doğrudan bankadan geliyor gibi görünüyorsa, bankanızı arayıp onlardan gelip gelmediğini doğrulayın. En yakınlarınızdan gelen e-postaların dahi doğruluğunu sorgulayın. çünkü onların cihazlarına da virüs bulaşmış ve onların adına size e-posta gönderilmiş olabilir.

-E-postalarla gelen bağlantı adreslerine tıklamayın. Mümkün olduğunca bu gibi adresleri internet tarayıcısına kendi elinizle yazıp girmeye çalışın. Bu sayede otomatik yönlendirmeler yüzünden bilgisayarınıza bulaşabilecek zararlı yazılımlardan korunabilirsiniz.

-E-postaların ekinde bulunan e-faturalar, fotoğraflar, metin belgeleri, videolar ve diğer dosyaları bilgisayarınıza indirmeden önce güvenlik taramasından geçirin. Kaynağından emin olmadığınız e-postalardaki bu dosyaları açmayın.

-önemli verilerinizi her zaman yedekleyin. özellikle Crpytolocker gibi doğrudan dosyalarınızı hedef alan virüslere karşı yedeklenmiş veriler sizi zarar görmekten kurtarır. Bu noktada özellikle kurumlar Windows işletim sisteminde bulunan Volume Shadow Copy’nin yanında Trend Micro SafeSync gibi çözümlerle verilerini güvenli bir şekilde yedekleyebilirler.


''haber7''
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.