1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Flaş çözüm süreci açıklaması
Flaş çözüm süreci açıklaması

Flaş çözüm süreci açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm süreci, HDP'nin kapatılması ve PKK'ya yapılan operasyonlar hakkında son dakika açıklamalar yaptı.

A+A-

Erzurum Güncel- Selahattin Demirtaş, çözüm süreci ve HDP'nin kapatılması ile ilgili son dakikaönemli açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Hükümet ile yaşanan çözüm süreci polemiğine ilişkin, "Ben çağrıyı iki taraflı yapıyorum, PKK'da silahları susturmalı devlette olumlu yanıt vermeli. Devlet silahsız olmaz ama karşılıklı ateşkes olmalıdır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, HDP'nin kapatılmasına ilişkin bir soruya"HDP'nin kapatılma ihtimali yüzde sıfırdır. Varsa bir hakkında soruşturma açılacak parti AKP'dir. Roboski'yi, Gezi'yi yapan onlardır, 134 çocuğu katleden onlardır. Her gün silah gönderen onlardır. IŞİD'i destekleyen onlardır." dedi.

demirtasdan-flas-cozum-sureci-aciklamasi.jpg

Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları:

"TOPLUMUN TAMAMI BARIŞ İSTİYOR"

İktidar uğruna anaların ağlatıldığı bir süreci yaşatmanın kimsenin hakkı yok. Bir an önce çatışmaların durması gerekiyor. Silahı, şiddeti asla kabul etmiyoruz. AKP yanlısı çevreler toplumu kutuplaştırmaya çalışıyor. Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Saray ve çevresi dışında savaş isteyen yok. Asla kimse kimseye kin ve öfkeyle yaklaşma yönündeki tahriklere kapılmamalıdır.

"ULUSLARARASI MAHKEMELERDE YARGILANMALILAR"

Bugün MKY toplanacak. Zergele köyüyle ilgili somut bir raporla döneceğiz. (Kandil’de sivillerin öldürüldüğü iddiası) HDP olarak heyet göndereceğiz. Dışişleri araştıracağını açıkladı. Bu katliamın sorumlularının yargı önüne çıkması için elimizden geleni yapacağız.Biz de bunun sorumlularının hem ulusal hem de uluslararası mahkemelerde yargılanması için çabalayacağız.

"HDP İçİN RESMİ BİR SORUŞTURMA YOK"

Ben HDP kapatılacak demedim. Kapatılma çalışması yapılıyor. Kapatılma ihtimali yüzde sıfırdır. Varsa bir hakkında soruşturma açılacak parti AKP'dir. Roboski'yi, Gezi'yi yapan onlardır, 134 çocuğu katleden onlardır. Her gün silah gönderen onlardır. IŞİD'i destekleyen onlardır. Yoksa ben partimiz kapatılacak bir şey ifade etmedim. Birileri heveslenmiş durumda. Yargıtay nezdinde partimiz için başlatılmış resmi bir soruşturması yoktur. Ama anladık ki AKP çevreleri soruşturmayı başlatmış. Baskı yapıyorlar.

"BEN çAĞRIYI TEK TARAFLI YAPMIYORUM"

 Ben çağrıyı tek taraflı falan yapmıyorum. PKK silahı susturmalı, elinden tetiğini çekmelidir. Hükümet de operasyonları durduğunu ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla, diyaloğa ön açtığını ifade etmelidir. Ben devlet silah bıraksın falan demiyorum. Devlet silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz, devlet kendini koruyacak. Elini tetikten çekmek başka bir şeydir. Karşılıklı ateşkesten, birbirine ateş etmemek durumundan söz ediyorum. Bu çağrı aynı zamanda acil olarak PKK’yadır. Bütün Türkiye toplumu sesini yükseltirse çağrıya yanıt gelir. ölen insanların hepsi bizim evladımızdır.

Her gün çözüm aramak zorlaşır. Hükümetin de buna bir şekilde hizmet eden politikalardan vazgeçmesi lazım. Bir yandan biz silahları durdurmaya çalışıyoruz, bir yandan da hükümet partimizi kapatmak dokunulmazlıkları kaldırmakla baskı altına almak istiyor.

SORU - CEVAP

"KANDİL İLE GöRüŞMEDİK"

Operasyonların durdurulması çağrınız samimiyetsiz bulunuyor. İlk önce şehit haberleri gelmeye başlandı denildi. Şehit haberleri neden hala gelmeye devam ediyor?

Kandil ile görüşemedik, biliyorsunuz bir müzakere yasası var. Taraflarla görüşme yapan kişilerin bu konuda yasal güvencesi var. Biz bu yasa çerçevesinde görüşmelerimizi yaptık. Ama bu koşullarda, Kandil’de sivil insanların bombalandığı yere biz heyetimizi nasıl gönderelim?

“BAŞBAKAN çIKIP DİYECEK Kİ…”

Soru: Her gün şehit haberleri geliyor. Bu operasyonların devam edeceğini söylüyorlar. Ne zaman biter bu saldırılar PKK tarafından?

Bütün Türkiye toplumu sesini yükseltirse herkes cevap vermek zorunda kalır. Ben her gün iki veya üç defa açıklama yapıyorum. Sayın başbakan da iki üç defa konuşuyor. Bu mudur barış anlayışı. çıkıp diyecek ki bize silah sıkmayana biz de sıkmayız diyecek.

“Kandil'i dümdüz edinceye kadar...” Bu söylemler çok geride kaldı artık. ölen insanlar hepsi bizim evladımız. Cenazesini omuzlarımızda taşıdığımız her cenazenin yükü en başta hükümetin yüküdür. Ama bu şekilde yani Türkiye'yi hem savaş sürükleyip hem sorumluluğunu HDP'ye atarak ucuz hesap yaparlarsa Türkiye buna sessiz kalmayacaktır.

"İSPATLASINLAR çIKIP öZüR DİLERİM

Soru: Sosyal medyada çok eleştiriliyor. Sırrı Süreyya önder’in oğlunun düğününe katıldınız. Her gün şehit haberleri gelirken düğündeki eğlenceniz eleştiriliyor…

Sırrı beyin tek evladı var. Ve uzun süredir bu mevzulardan dolayı ertelendi. Biz de oraya eğlenmeye gitmedik. Nikah şahitliği yaptık. Allah mesut bahtiyar etsin. Orada eğlendiğimize dair tek bir görüntü göstersinler biz de özür dileyelim.

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.