1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Gülen nasıl iade edilecek?
Gülen nasıl iade edilecek?

Gülen nasıl iade edilecek?

Başbakan Erdoğan'ın ABD'den 'Gülen'i ya iade ya da sınırdışı edin' talebi gündeme bomba gibi düştü.

A+A-

Erzurum Güncel- Başbakan Erdoğan'ın "Ya iade ya da sınır dışı edin" talebi bugün birçok gazetenin manşetindeydi. Erdoğan, Türkiye'yi karıştırmakla suçladığı Gülen için hukuki süreç başlatılacağını açıkladı.

Gülen'in iade talebi için soruşturma açılmasının yeterli olacağı belirtiliyor.

öte yandan konuyla ilgili Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak'tan "Gülen hakkında soruşturma yok" açıklaması geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin en ünlü gazetecilerinden ve kendi adını taşıyan talk showun sunuculuğunu yapan Charlie Rose’a verdiği mülakatın yankıları sürüyor.

Dünyanın dört bir yanından siyasileri ve önemli isimleri ağırlayan Rose’a konuk olan Erdoğan, ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iade ya da sınırdışı edilmesini beklediğini dile getirdi.

Soruşturma aşamasında savcı iadesini isteyebiliyormuş

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, iade sürecinin hukuki yönünü köşesinde böyle yazdı:

"Ben sadece davası kesinleşmiş olanların iadesinin istenebileceğini biliyordum. öyle değilmiş.

Soruşturma aşamasında da savcı iadesini isteyebilirmiş.

Ama şimdiye kadar bu yöntem ihtiyar edilmediği için bilinmiyormuş. Yani benim cehaletim de oradan geliyormuş.

Soruşturma ya da dava olsun, sonuç itibariyle ilk derece mahkemesi dosyasını hazırlayıp Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunuyor. Sonra bakanlık gerekli evrakları düzenledikten sonra İçişleri Bakanlığı'na müracaat ediyor. Difüzyon hazırlanması ya da kırmızı bülten çıkarılması süreci ondan sonra başlıyor."

ULUSAL GüVENLİĞİ TEHDİT

ABD’nin talep etmesi takdirinde iadelerin gerçekleştiğini aktaran Erdoğan, Türkiye’nin ‘ulusal güvenliğini tehdit eden unsurlar için de’ aynısının gerçekleşmesini istediklerini söyledi. ‘çeşitli kurumlara sızmaya çalışılmasıyla başlayan girişimin, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) karşı harekete geçilmesi, 17 Aralık ve 25 Aralık’la neredeyse darbeye dönüştüğünü’ aktaran Erdoğan, Gezi eylemlerinin bir sivil darbe girişimi olduğunu söyledi. Erdoğan, bu kapsamda ofisine böcek konulduğunu da vurguladı.

GüLEN'İN AVUKATINDAN ERDOĞAN'A TEPKİ

Gülen'in avukatı Albayrak, müvekkili hakkında yürütülmekte olan bir ceza soruşturması bulunmadığını belirterek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğunu kaydetti. Albayrak, “Müvekkilim hakkında yürütülmekte olan bir soruşturma ya da yakalama kararı bulunmamaktadır. Buradaki mahkeme karar verse dahi kararın Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD’li yetkililere iletilmesi gerekiyor. Kararın ABD mahkemelerince yerinde görülmesi lazım. Başbakan’ın açıklamalarının karşılığı adil yargılamayı etkilemeye teşebbüstür. Bunu Başbakan da yapsa Adalet Bakanı da yapsa böyledir. Karar mercii bağımsız mahkemelerdir. Bu açıklama mahkemeler üzerinde baskı oluşturur.” ifadelerini kullandı.

HANGİ KOŞULLARDA İADE YAPILIYOR?

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü, internet sayfasında ‘Türkiye ile ABD arasındaki suçlu iadesi işlemlerinde ikili antlaşma hükümleri uygulandığını’ aktarıyor. ‘Suçlu iadesine konu olabilecek suçlar başlığı’ altında, “Asgari haddi bir yılı aşan süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezayı veya daha ağır bir cezayı gerektiren suçlar iade talebine konu olabilir. Bakiye cezanın veya infaz edilecek mahkûmiyetin süresi en az altı ay olmalıdır” ifadeleri yer alıyor. ABD ile Türkiye arasındaki antlaşmaya göre, hakkında kovuşturma yapılan veya bir suçla itham edilen ve henüz hüküm giymemiş olanlar, hüküm giymiş olmakla birlikte hakkındaki ceza yargısı veya kararı kesinleşmemiş olanlar ve hakkında kesin bir ceza yargısı veya kararı bulunanlar için karşılıklı olarak iade talebinde bulunabiliyor.

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.