1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. HDP barajı nasıl geçer?
HDP barajı nasıl geçer?

HDP barajı nasıl geçer?

2015 genel seçimlerinde barajı geçebileceğini söyleyen HDP'ye barajı geçmek için ihtiyacı olan oy nereden gelir?

A+A-
Erzurum Güncel- 2015 genel seçimlerinin yaklaşmasıyla Ankara'da partilerin seçim stratejileri hazırlıkları hız kazandı Ankara kulislerinde en çok konuşulan seçim tartışmalarında biri de 7 Haziran 2015 seçimlerine parti olarak girme kararı alan Halkın Demokrasi Partisi’nin (HDP) barajı geçip geçemeyeceği... 

Parti kulislerinde, HDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri esnasında 'Türkiyelileşme' sloganıyla Batı'da 'sempati' yarattığı dillendirilmesiyle gözler 7 Haziran'da Batı'dan gelecek oylara çevrildi Peki HDP 2015 genel seçimlerinde barajı geçmek için ihtiyacı olan 500-700 bin oy hangi siyasi ya da sosyolojik kesimden gelir?

Türkiye’de oy verme davranışı, kamuoyu ve parti politikaları üzerine çalışmaları ile bilinen Koç üniversitesi’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Ali çarkoğlu Al Jazeera Türk'ten İrfan Bozar'a yaptığı açıklamalarda yaklaşan 7 Haziran 2015 seçimlerinin olası sonuçlarına dair öneml ipuçları verdi. 

"AK PARTİ'YE OY VEREN KüRTLERİ İKNA ETMEK..."

çarkoğlu, 2015 genel seçiminin en çok merak edilen konularından biri olanHDP'nin baraj sorunu hakkında, HDP’nin barajı geçmesi için daha önce AK Parti’ye oy veren Kürtler’i ikna etmesi gerektiğini ileri sürdü. HDP’nin büyük kentlerden yeni oy almasının zor olduğunu ifade eden çarkoğlu’na göre, HDP daha önce AK Parti’ye oy veren kesimlerden daha kolay oy alabilir.

hdp-miting-secim.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI SEçİMLERİ

'HDP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını geçmesinin Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimindeki performansından dolayı mümkün göründüğünü dile getiren çarkoğlu, Demirtaş’ın seçilemeyeceğinin açık açık belli olmasına rağmen seçmenin yüzde 9.76 oy verdiğini hatırlattı.

İşte o açıklamalardan çarpıcı satırlar:

(...)

Bu seçiminse tek bir kazananı yok, milletvekili seçilecek. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyu heba etme tehdidine rağmen Demirtaş’a verenler neden kaçıp gitsin diye düşünebilirsiniz. Katılım oranına bağlı olarak HDP’nin 500 ile 700 bin arası yeni oya ihtiyacı var. Kobani eylemleri sonrasında bir grup insan HDP’den uzaklaştırmış olabilir ama çözüm süreci ve genel seçimlerde diğer partilerin aldığı pozisyona baktığınız zaman HDP bir çekim faktörü de olacaktır.

ekran-resmi-2015-03-03-10.15.15.pngSEçİM ANKETLERİ NE DİYOR?

Ben çok fazla anket çalışması yapmama karşın bize şu an sunulan anketlerle sağlıklı tahmin yapılamayacağını düşünüyorum. Bunun için çok çaba sarf etmek gerekiyor. Benim gördüğüm anketlerde böyle bir teknik çaba yok. Bir iki günde yapılmış çalışmalar var. HDP’nin barajı aşıp aşamayacağını tahmin etmek çok zor. önce kaç kişinin gidip oy kullanacağını bulmanız lazım ondan sonra hangi partiye oy vereceğini öğrenmeniz lazım. Biz yüzde 50 oy alacak bir partiyi bile yüzde 2.5 aşağıda yüzde 2.5 yukarıda tahmin edebiliyoruz. Yüzde 10 alabilmesi muhtemel bir parti için bu aralık yüzde 7.5 ile 12.5 arasında. Bu ikisi arasındaki fark çok büyük. Dolayısıyla böyle bir tahmin yapmaya elverişli bir durum yok.

SEçİME KATILIM ORANI HDP'Yİ NASIL ETKİLER?

Seçime katılım arttıkça HDP’nin baraj konusu zor bir duruma gelecektir. Yüzde 10’un korunabilmesi için 55 milyon seçmenin yüzde 10’u olan 5.5 milyon oy almanız gerekiyor. Katılım 45 milyon civarı olsa bu 4.5 milyon oy demek. Katılım oranı yüzde 1 arttığı zaman 45 bin oyun direk HDP’ye gelmesi gerekiyor. Katılımın fazla olması HDP’nin aleyhine olacaktır.

selahattin-demirtas.jpg

HDP’yi barajı geçirecek 500-700 bin oy hangi siyasi ya da sosyolojik kesimden gelir? Benim kanaatim. İstanbul gibi büyük kentlerden yeni oy gelme ihtimali düşük. Esas gelecek yer daha önce AKP’ye oy vermiş olan taban.

Daha önce HDP’ye oy vermemiş olan Kürt seçmen HDP’ye yönelebilir mi? Tabii o da o kadar kolay değil. O Kürtlerin mütedeyyin hassasiyetleri olduğunu biliyoruz. Gerçek anlamda bir sol pozisyon almış olan bir HDP bu kesimin rahatlıkla oy vereceği yer olmayacak. O yüzden orada farklı dinamikleri kullanacaklar, kullanıyorlar da zaten. Bilinen isimler, aile ve aşiret ilişkilerini listeye koyacaklar kanaatindeyim.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.