1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Hükümet Fethullah Gülen'den vazgeçti
Hükümet Fethullah Gülen'den vazgeçti

Hükümet Fethullah Gülen'den vazgeçti

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinde Fethullah Gülen'in iadesini gündemden çıkardığı iddia edildi.

A+A-

Erzurum Güncel- Gülen Cemaati'ne dönük operasyonlardan sonra Fethullah Gülen'in ABD'den iadesinin istenmesi yönünde resmi girişimler beklenirken Hürriyet'in Washington muhabiri Tolga Tanış çarpıcı kulisler paylaştı. Tanış bugünkü yazısında Türkiye'nin ABD ile temaslarında Gülen'in iadesi konusunu gündemden çıkardığını iddia etti.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin"örtbas edilemez bir karakış" yaşadığını yazan Hürriyet muhabiri Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Türk tarafınında yeni gelişmeler olduğunu öne sürdü. Tanış "Amerikalılar, Eylül'de Birleşmiş Milletler toplantıları sırasında New York'ta gerçekleşen temaslardan beri Türklerin görüşmelerde Gülen'in iadesi konusunu gündeme getirmediklerini söylüyor. "diye yazdı.

İşte Tolga Tanış'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Paris'teki saldırıdan sonra 18 Şubat'ta Washington'da şiddet içeren aşırılıkla mücadele (CRV) konusunda bir konferans düzenlenmesi kararlaştırıldı. Yönetim, ülkelere daha davetiyeleri göndermedi. Ama bakan seviyesinde olacak konferans. Ve muhtemelen de İçişleri Bakanları davet edilecek. Efkan Ala Washington'a geldiğinde Fethullah Gülen konusunu açmaması beklenemez elbette. Ama başka bir ilginç ayrıntı. Amerikalılar, Eylül'de Birleşmiş Milletler toplantıları sırasında New York'ta gerçekleşen temaslardan beri Türklerin görüşmelerde Gülen'in iadesi konusunu gündeme getirmediklerini söylüyor. Mesela ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kasımda İstanbul'da Erdoğan'la yaptığı toplantının görüşme notunda da Gülen konusunun yer almadığını teyit ettim.

Peki o zaman nedir bu? Hükümet için 7 Haziran'daki seçime malzeme mi? Amerikalılar, Türkler gündeme getirmediğinden bu konunun görünürde ikili ilişkilere bir yansıması olmadığını söylüyorlar. Ama bir yandan da tıpkı 90'ların sonunda PKK konusunda yaşanan tartışmadaki gibi Amerika'nın Gülen yüzünden Türk kamuoyunda komplo teorilerine malzeme olacağını da şimdiden öngörebiliyorlar. O dönem önde gelen bir Türk gazetesinin attığı bir manşet Yönetim'in halen hafızasında mesele. "İşte kanıtı" lafının altında PKK'nın Amerikan silahı kullandığını gösteren bir fotoğraf. önümüzdeki süreçte Gülen için de benzer suçlamalara maruz kalacaklarını düşünüyorlar. Ama işin çarpıcı boyutu Türk Hükümeti'nin aksine Gülen Hareketi'ni bir "terör örgütü" olarak kabul etmediklerini de yine büyük bir açıklıkla dile getiriyorlar. Bunu ilk kez, hafta içi yapılan bir toplantıda eski büyükelçi Frank Ricciardone söylemişti. Aynen tekrarlıyorlar.

YAZININ TAMAMI İçİN BURAYA TIKLAYIN...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.