1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. İşte Hurda yolsuzluğunun belgeleri!
İşte Hurda yolsuzluğunun belgeleri!

İşte Hurda yolsuzluğunun belgeleri!

Zaman Gazetesinden Orhan Yıldırım’ın gündeme taşıdığı Hurda yolsuzluğu Erzurum’un gündemine bomba gibi düştü. Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamayla yolsuzluğu yalanlamaya gitti. İşte belge ve fotolarıyla Hurda yolsuzluğu.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait 6 milyon TL değerindeki 7 bin ton hurda, ihalesiz olarak satılıp TIR’lara yüklenirken polis tarafından baskın yapıldı. Yolsuzluk yapıldığına dair şikâyette bulunan Erzurum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait yaklaşık 6 milyon TL değerindeki 7 bin ton hurda ihalesiz olarak satılıp TIR’lara yüklenirken Erzurum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği’nin şikâyeti üzerine suçüstü baskın yapıldı. Dernek yönetimi olay yerine polis çağırarak yolsuzluğu tutanak ile tespit etti. Dernek üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve diğer yetkililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na ihaleye fesat karıştırmaktan suç duyurusunda bulundu. Erzurum Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Hüseyin Alagaş ile yönetim kurulu üyeleri Mücahit Kaya ve Hatem Dolayman, bir ihbar üzerine Büyükşehir Belediyesi’ne ait Çat yolu kenarındaki parke taşı üretim tesislerinde, Belediye’ye ait 7 bin ton hurdanın TIR’lara yüklenildiğini gördü. Alagaş, hurdayı satın aldığını iddia eden S.K. ve R.Ç. isimli şahıslardan belge istediklerini ancak kendisine ‘belgeler belediyede’ denilerek belge sunamadığını ifade etti. Polis çağıracaklarını söylemeleri üzerine söz konusu şahısların, “Bu işi dallandırıp budaklandırmayın. Sizi de ortak edelim.” teklifinde bulunduğunu söyleyen Alagaş, hurdaların parçalanmasını ve araçlara yüklenmesini görüntülediklerini aktardı.

Alagaş, belediyeye ait hurdaların satıldığını nakliyecilerden öğrendiğini belirterek şunları anlattı: “Biz hurda ve geri dönüşüm işiyle uğraşıyoruz. Erzurum’da 40 kadar esnaf bu işten ekmek yiyor. AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin Özel İdare ile birleşmesinin ardından ilçelerdeki hurdalar Erzurum’a getirildi. Bizler de yasal olarak hurda ihalesine girip bu 7 bin ton civarındaki hurdayı almak istedik. Ancak Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ihale yapılmayacağını, hurdanın MKE’ye verileceğini bizlere defaatle belirttiler.” Hurdaların bulunduğu yere gittiklerinde 6-7 bin ton civarında kaliteli hurda olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Alagaş, yaklaşık 50 ton civarında hurdanın çıkışının yapıldığını gördüklerini ve polisi çağırarak olayı tutanak altına aldırdıklarını ifade etti.
İHALESİZ SATIŞ MEVZUATA AYKIRI Hüseyin Alagaş, Büyükşehir Belediyesi’nin hurdaları ihalesiz kanununa aykırı olarak satmasının suç teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Ortada bir suç var. 50 bin TL’ye kadar ‘doğrudan alım’ yapılabilir. Ancak ortada 6 milyon TL değerinde hurda satışı olduğu gibi bu ihale kanuna aykırı. Bizim ihale ile nakit 5 milyon TL’ye satın alacağımız hurdalar toplamda 2 milyon TL’ye satılmış. Burada kamunun zarara uğratılması söz konusu. İhaleye fesat karıştırmak söz konusu. Bu nedenle cumhuriyet savcılığına ‘ihaleye fesat karıştırmak’tan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hurdalar satılıyor, TIR’lara yükleniyor yaklaşık 25 kişi çalışıyor ama bir tane olay yerinde belediye görevlisi yok. TIR’lar kantara gidiyor onların yanında yine belediye görevlileri yok.” diye konuştu.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Basın ve Protokol Daire Başkanı Ahmet Öz, iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. Öz, olay günü ve saatinde Palandöken İştirak AŞ’den işçilerin fabrikaya yerleştirildiğini ve TIR’lardan malzeme indirirken işçilerin söz konumu mekânda bulunduğunu savundu. Belediyenin ihalesiz kişilere mal satmasının hukuken mümkün olmadığını da belirten Öz, “Olay asılsız. Hurda satışı söz konusu değil. Orda hurda yoktu.” diye konuştu. Ancak, Daire Başkanı’nın ‘Orda hurda yoktu’ sözlerini olay yerinde çekilen tonlarca hurda görüntü ve fotoğrafları yalanladı.
İŞTE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN YAPTIĞI ÇELİŞKİLERLE DOLU AÇIKLAMA… Yapılan açıklamada şu ifadelere yerildi; "Zaman Gazetesinin 29.04.2015 tarihli nüshasının 7. sayfasında Erzurum Büyükşehir Belediyesine karşı algı oluşturmaya matuf yalan bir haber yayınlanmıştır. Söz konusu yalan haber sebebiyle aşağıdaki gerçeklerin kamuoyuna saygı ile duyurulması zarureti hasıl olmuştur. 1- Yayında belirtilen ve Büyükşehir Belediyesi Palandöken A.Ş. tesislerinin bulunduğu alanda Büyükşehir Belediyesine ait hurda araba ve iş makineleri, ESKİ Genel Müdürlüğüne ait muhtelif ebatlarda borular ve Palandöken A.Ş. ye ait muhtelif hurdalar bulunmakta olup halen söz konusu hurdalar alanda bulunmaktadır. 2- Yayında belirtilen alandan hiç bir şekilde hurda satışı yapılmamıştır. Hurda satışı ile ilgili yazılanlar tamamen hilafı hakikat ve uydurma beyanlardır. 3- Emniyet Müdürlüğü elemanlarınca 25.04.2015 günü saat 10:30 ve 13:30’da mahallinde düzenlenen ve müştekiler tarafından da imzalanan her iki tutanakta da hurda çıkışı-satışı yapılmadığı teyit edilmiştir. Tutanaklar elimizdedir. 4- Yayında yer alan fotoğrafın ise Büyükşehir Belediye Tesislerinde çekilmediği, başka bir yerde çekilen fotoğrafın algı oluşturmak için yayında kullanıldığı anlaşılmıştır. 5- Müşteki Dernek Başkanının ifadeleri ise gerçeği yansıtmamakta olup, iş bu algı operasyonunun parçası olduğu tarafımızdan müşahede edilmektedir. Hatta dernek başkanının belediyemizden bir takım talepleri olup, bu taleplerin karşılanmadığı sebebiyle de böyle bir algı operasyonuna malzeme olduğu da düşünülmektedir. 6- Yayında bahsedilen TIR’ların, o anda belediye tesislerine beton elemanları aparatlarını indirmekte olan TIR’ların olduğu da aşikardır. Yani malzeme indiren TIR’lar malzeme yüklemiş gibi gösterilmiştir. 7- Yayında bahsedilen alan belediyemizin ve bağlı kuruluşlarının hurdalarının da depolandığı bir alandır. İdare karar verdiği takdirde burada yer alan hurdaların satışı hukuki yöntemlerle yapılacak ve herkese duyurulacaktır. 8- Belediyemize karşı algı oluşturmak için yayın yapanlara karşı her türlü hukuki müracaatlar yapılacak ve tarafımızdan titizlikle takip edilecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 29.04.2015"
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.