1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. İşte ‘Misyon Hükümeti’!
İşte ‘Misyon Hükümeti’!

İşte ‘Misyon Hükümeti’!

Yeni hükümet Binali Yıldırım’ın başbakanlığında kuruldu. Paralel Yapı ve PKK ile mücadele, başkanlık sistemi ve yeni anayasa, kabinenin öncelikli gündemi olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la uyum içinde çalışacak isimlerin seçilmesi dikkat çekti

A+A-
Erzurum Güncel- Türkiye Cumhuriyeti'nin 65'inci Hükümeti, İzmir Milletvekili Binali'ın Başbakanlığı'nda kuruldu. Yeni hükümet, "yeni anayasa ve başkanlık sistemi misyonu"yla yola çıktı. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışmayı gözetecek hükümetin öncelikleri arasında, terörle ve Paralel Yapı ile etkili mücadele, ekonomide dönüşüm ve mega yatırımların hayata geçirilmesi yer alacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini verdiği AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, dün 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitti. Yapılan görüşmede Erdoğan, bakanlar kurulu listesini onayladı. Yıldırım da Başbakan olarak ilk basın toplantısını düzenleyip 65'inci Hükümet'in listesini kamuoyu ile paylaştı.

2016 BAKANLAR KURULU LİSTESİ (YENİ KABİNE)
UYUM KRİTERİ

Binali Yıldırım'ın açıkladığı 65'inci Hükümet'in ajandasındaki bir numaralı gündem maddesi yeni anayasa ve başkanlık sistemi olacak. Hükümet, ülkenin önünü tıkayan sistem sorununun çözümü için yeni anayasa ve başkanlık sistemi değişikliğini vatandaşın gündemine taşıyacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süre beraber mesai yaptığı, kritik dönüm noktalarında tutarlı duruşu ile kendisini kabul ettiren isimler kabinede yer buldu. Kabinenin genç isimleri ise Tayyip Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı kişiler arasında yer alıyor. İşte yeni kabinenin bazı özellikleri:

KADIN BAKAN SAYISI BİRE İNDİ

 Aralarında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir ünal'ın da bulunduğu 8 isim kabineye veda ederken, 9 yeni isim geldi. 13 bakan yerini korurken, 4 bakanın da görev yerleri değiştirildi.
 Bakanlar Kurulu'ndaki kadın sayısı 2'den bire indi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirilen Fatma Betül Kaya, 26 kişilik Bakanlar Kurulu'nun tek kadın bakanı oldu.
 Daha önceki kabinelerde görev alan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AB Bakanı ömer , tekrar Bakanlar Kurulu'na girdi.

BöLGESEL DENGELER

 Bakanlar Kurulu listesi oluşturulurken bölgesel dengelere de özen gösterildi. Kabine dışı kalan bakanların yerini büyük oranda aynı ilden başka isimler aldı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir ünal Kabine'ye veda ederken aynı ilden Veysi Kaynak Başbakan Yardımcılığı'na,  ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kabineden giderken Adana'dan ömer çelik AB Bakanlığı'na, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın yerine ise Kayseri'den Mehmet özhaseki çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na getirildi.

YAŞ ORTALAMASI YİNE 52 OLDU

 65. Hükümet'in en genç ismi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya (35), en yaşlısı ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (67) oldu. Diğer en genç isimler ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak (38) ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif çağatay Kılıç (39) Yeni kabinenin yaş ortalaması ise tıpkı önceki bakanlar kurulu gibi 52 oldu.

KABİNEYE 9 YENİ İSİM GELDİ

 Kabine dışı kalanlar: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve SosyalPolitikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, çevreve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültürve Turizm Bakanı Mahir ünal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık BakanıMehmet Müezzinoğlu. 
 9 yeni bakan: Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Veysi Kaynak, çevre veŞehircilik Bakanı Mehmet özhaseki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya, Avrupa Birliği Bakanı ömer çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan. Sağlık Bakanı Recep Akdağ. 
 Yerleri değişen 4 isim: Fikri Işık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na, Lütfi Elvan Başbakan Yardımcılığı'ndan KalkınmaBakanlığı'na, Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na,İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırıldı.

NEDEN SEçİLDİLER?

 Başbakan Yardımcısı Nuretin Canikli: Gerek Cumhurbaşkanı'nın gerekse Başbakan Yıldırım'ın güvendiği isimlerin başında geliyor. AK Parti grup yönetimi ile önceki bakanlık tecrübesi Canikli'yi yeni dönemin kilit aktörlerinden yaptı. 
 Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: AK Parti'nin teşkilattan grup yönetimine kadar birçok kademesinde görev aldı. Partide sevilmesi, bölgesel dengeler tercih edilmesinde rol oynadı. 
 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınsiyasete kazandırdığı isimlerden olan Kaya, göz dolduran özgeçmişi ile partidegelecek vaat eden simalardan biri... 
 Avrupa Birliği Bakanı ömer çelik: 7 Haziran seçimleri sonrasında CHP ile sürdürülen müzakerelerde AK Parti'nin kurumsal kimlik ve değerlerini etkili şekilde savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belediye başkanlığından beri yanında olan çelik, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı da yaptı. Bu tecrübesi ile AB müzakere sürecinde siyasi sorumluluğu onun üstlenmesi uygun bulundu. 
 çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet özhaseki: Kayseri'de başarılı belediye başkanlığı döneminden sonra milletvekilliğine seçildi. özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icraatlarını beğendiği isimlerin başında geliyordu. Kentsel dönüşüm ile terör operasyonu yerlerin yeniden inşası sürecinin hızlanması için tercih edildi. 
 Sağlık Bakanı Recep Aakdağ: AK Parti'nin sağlıktaki dönüşüm programının mimarı olarak tecrübesi ile yeniden kabineye döndü. Akdağ'ın öncelikli işi şehir hastaneleri projesinin hayata geçirilmesi ve sağlıkta ikinci nesil reformların tamamlanması olacak.
 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Yeni dönemde "üreten üretim, ihracat ve istihdam" politikaları ön plana çıkacak. Daha önceki kabinelerde görev alan Zeybekci de tecrübesiyle bunların gerçekleştirilmesine yardımcı olacak.


BİNALİ YILDIRIM
Başbakan 
1955'de Erzincan'da doğdu. İTü Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Semiha hanımla 1975'te evlenen Yıldırım 3 çocuk babası. Türkiye'nin en uzun dönemli bakanlık görevini üstlendi.

NURETİN CANİKLİ 
Başbakan Yardımcısı

Giresun'da 1960'da doğan Canikli, Ankara üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. 62. Hükümet'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapmıştı. Evli ve 4 çocuk babası.

MEHMET ŞİMŞEK
Başbakan Yardımcısı

1967'de Batman'da doğan Şimşek, 1988'de SBF'den mezun oldu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şimşek, evli ve 3 çocuk babası.

NUMAN 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.