1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Kaşık tutmakta zorlanıyordu
Kaşık tutmakta zorlanıyordu

Kaşık tutmakta zorlanıyordu

2 yaşındayken ağır otizm teşhisi konulan ve doktorların "Tedaviye yanıt vermez" dediği Yağız Şener, azmi ile engelleri aştı. Ailesinin yönlendirmesiyle spora başlayan Yağız Şener, yüzde 100’erde olan otizmini yüzde 30’a kadar düşürdü. 12 yaşındaki Yağız Ş

A+A-

Erzurum Güncel- Henüz 2 yaşındayken ağır otizm teşhisi konulan Yağız Şener, başarısı ve azmiyle tıp dünyasını şaşırttı. Babasının Beden Eğitimi öğretmeni olmasından dolayı küçük yaştan itibaren spora yönlendirilen Şener, spor yapmaya engel olmadığını herkese gösterip büyük başarılara imza attı. Başta masa tenisi olmak üzere bir çok spor dalında başarı gösteren minik Yağız, özel çocuklar arasında düzenlenen masa tenisi turnuvasında Türkiye ikincisi olarak başarısını madalyayla taçlandırdı .

Doktorların hiçbir şekilde tedaviye yanıt vermez sözlerine aldırış etmeyen Şener ailesi, tek çocukları olan Yağız için spor terapilerine başladı. İlk zamanlar hareket terapisi adı verilen tedavi yöntemine yanıt vermeyen 12 yaşındaki Yağız, yaşam koçunun ve ailesinin azmi ile kişisel ihtiyaçlarını karşılayan kendi kendine yetebilen bir birey haline geldi. Azimli sporcuya Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, kapıları açtı. Minik engelli sporcunun başarısına katkı sağlamak için belediye bünyesindeki kapalı spor salonları Yağız’ın hizmetine açıldı.

GELECEĞİN ŞAMPİYONU EĞİTİME ARA VERECEK
Esenyurt Belediyesi Spor Tesisleri’nde özel olarak ücretsiz yüzme, masa tenisi seanslarına katılan Yağız, burada yepyeni bir hayata adım attı. Burada masa tenisi, yüzme, gibi aktivitelere katılan minik Yağız, geleceğin şampiyonu olma yolunda ilerliyor. Türkiye ve uluslararası alanda başarı hedefleyen Yağız’ın ailesi ise çocuklarının yüksek eğitim maliyetleri nedeniyle eğitime devam etmekte güçlük çekiyor. Başarılarıyla gelecek vaat eden Yağız’ın hayalleri ise yarıda kalabilir, zira aile aylık 5 bini bulan eğitim masraflarını karşılamakta zorlanıyor, bu nedenle Şener ailesi yardımseverlerden sponsor desteği bekliyor.

"HER OTİZMLİ çOCUKTA BAŞARI SAĞLANMIYOR"
Yağız’ın gelişimine önemli katkılar sağlayan Yaşam Koçu Recep Arslancan Yağız'la tanışma hikayesini anlattı. Arslancan, ”Yağız'ı ilk tanıdığımızda ağır seviyede otizmliydi. Motorsal becerileri iyi değildi, kaşık tutmakta bile zorlanıyordu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda çok fazla gelişim gösterdi. Masa tenisi daha hiç oynayamıyorken , attığımız topa bile karşılık vermiyorken şimdi Yağız Türkiye ikincisi.Hedeflerimiz var, Yağız ekstrem sporlarda gayet başarılı. Kayak yapabiliyor, buz pateni yapabiliyor. Ocak ayında düzenlenecek olan kayak şampiyonunsa da başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Yağız’ın başarısını azimli olmasına bağlıyorum, ailesinin çabasına bağlıyorum . Bizimle çok iyi paslaştılar. Yağız’ın eğitime cevap vermesi de çok önemliydi. Her otizmli çocukta yüzde yüz başarı sağlanmıyor ama bu başarıyı Yağız’da sağladık” dedi.

“BU çOCUKLAR SPORLA çOK İYİ YERLERE GELEBİLİR”
çocukları otizmli olan ailelere çağrıda bulunan baba Yılmaz Şener, spor eğitiminin otizmli çocuklar için doktor kadar önemli olduğunu söyledi. Şener, ”Bütün ailelere şunu tavsiye ediyorum; bu çocuklar için kesinlikle ilaç kullanmasınlar, onlar için en güzel şey spor. Spora başlasınlar, sporla bu çocuklar çok iyi yerlere gelebilirler. Yağız, bu eğitime başlamadan önce bize şiddet uygulayan bir çocuktu. Geceleri sadece 2 saat uyku uyuyan bir çocuk düşünün. Biz bu eğitime başladıktan sonra Yağız, bizim yaptıramadığımız öz bakım becerilerini yapmaya başladı. Kendi kıyafetlerini giyip çıkarmadan, banyosunu yapmadan yemeğini kendisinin hazırlamasından, ayakkabılarının bağcığını bağlamasına kadar” ifadelerini kullandı.

“PAZARCILIK YAPTIM, EĞİTİMİNİ KARŞILAMAYA çALIŞTIM”
Yağız’ın kendine zarar veren bir çocukken şu anda Türkiye şampiyonluğuna doğru ilerleyen bir çocuk olduğunu söyleyen Yılmaz Şener, ”Yağız ilk katıldığı turnuvada Türkiye ikincisi olan bir çocuk. Bu çocuklar engelli diye beynimizde hiç bir şey yapamazlar düşüncesiyle yaşamamak lazım. Yağız, sürekli spor yapmak istiyor, masa tenisi oynamak istiyor, yüzmek istiyor, yarışmak istiyor. Bizde anne baba olarak bu konuda Yağız’a yardımcı olmaya çalışıyoruz. Esenyurt Belediyesi’nin bize tesislerini açmasıyla birlikte buradan yararlandık ve çok faydalar gördük. Başkanımız Necmi Kadıoğlu'na teşekkür ediyorum. Eğitim çok pahalı bir eğitim, ben kendim öğretmenim. Şunu açıkça söyleyebilirim; yeri geldi pazarcılık yaptım ve Yağız'ın eğitimini karşılamaya çalıştım” diye konuştu.

EMRAH KUŞ - HüLYA KEKLİK - SERDAL ALTINTEPE 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.