1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Kulisleri sallayan iddia!
Kulisleri sallayan iddia!

Kulisleri sallayan iddia!

TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, koalisyon arayışlarına yeni bir boyut kazandırdı. CHP, AK Parti'nin bu tutumunun koalisyon heyetlerinin çalışmalarına

A+A-
Erzurum Güncel- AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin üçüncüsü bugün  Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapılacak. 
 
Bu görüşme öncesi TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında  yaşananlar ise siyaset kulislerinde hükümet arayışlarına yeni boyut kazandırdı. 
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP'nin terörle ilgili araştırma  önergesininAK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, CHP'de zaman zaman  dillendirilen "AK Parti - MHP" koalisyonunun alt yapısının hazırlandığı fikrini  güçlendirdi. 
 
 Bazı partililer tarafından, AK Parti yetkililerinin çözüm sürecine  yönelik açıklamaları ve operasyonların sonrasında oylamadaki bu tutumun da MHP  ile bir koalisyona doğru gidiş olduğu yönünde ifade ediliyor. 
 
 CHP'de, "MHP'nin istediği çözüm sürecinin rafa kalkmasıydı, o da olmuş  gibi görünüyor" değerlendirmeleri de fazlasıyla yapılmaya başlandı. 
 
"Topu taca çıkaran taraf olmayacağız" 
 
 CHP'de hakim görüş ise süreç nereye giderse gitsin sonuna kadar  "koalisyon masasında" yer almak. CHP'liler olası bir erken seçim öncesinde "topu  taca atan taraf" olmak istemiyor. Eğer masadan kalkılırsa, bu durumun partiye oy  kaybettireceği görüşü dillendiriliyor. CHP sonuna kadar görüşmeleri sürdürerek,  seçmene "biz ülkenin geleceği ve bir hükümet kurulması için sonuna kadar çaba  sarfettik" demeyi planlıyor. 
 
Kılıçdaroğlu heyet üyeleriyle görüştü 
 
  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dün bir araya geldiği  koalisyon heyetine bu görüşünü deklare ettiği belirtiliyor. 
 
  Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunun ardından, CHP'nin koalisyon  heyetiyle parti genel merkezinde 4 saate yakın bir toplantı yaptı. Genel Başkan  Kılıçdaroğlu'nun heyete, "CHP'nin ilkelerinden taviz vermeden görüşmeleri  sürdürün" yönünde talimat verdiği belirtiliyor. 
 
CHP'de heyetlerin uzlaşamadığı konuların ise iki Genel Başkan  tarafından ele alınması isteniyor. Bu nedenle heyetlerin görüşmelerini  tamamlamasının ardından Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu  ile baş başa bir görüşme yapması planlanıyor. 
 
 
 Erken seçim ihtimali de masada 
 
CHP yetkilileri bir erken seçim ihtimalini de sürekli olarak masada  tutuyor. Bu konuda tüm örgütlere talimat verildiği biliniyor. Parti kurmayları  hükümet kurma çalışmalarında sonuç alınamaması durumunda bir erken seçimin ise  kasım ayına kalmayacağı görüşünde. YSK'nın görüşmelerin tamamlanmasının ardından  63 günlük sürede bir erken seçim gidilebileceği konuşuluyor. 
 
 Konu başlıkları ele alınıyor 
 
  Koalisyon görüşmeleri kapsamında daha önce AK Parti ve CHP iki kez bir  araya geldi. 
 
 İki parti arasındaki "istikşafi" görüşmelerin birincisi 24 Temmuz,  ikincisi ise 28 Temmuz'da, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşti. 
 
  Kültür ve Turizm Bakanı ömer çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve  Parti Sözcüsü Haluk Koç'un koordinesinde yürütülen görüşmelerde, AK Parti'yi  temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile  milletvekilleri Taha özhan, Mücahit Arslan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise  Genel Başkan yardımcıları Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Faik öztrak ile  İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek  hazır bulundu. 
 
  Görüşmelerde, konu başlıkları üzerinde çalışma yapan, ortak ajanda ve  gündem maddeleri belirleyen AK Parti ve CHP heyetleri, "demokratikleşme, temel  özgürlükler, yeni anayasa, ekonomi, yargı sistemi, Siyasi Partiler ve Seçim  Kanunu, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğupolitikaları"  gibi konuları ele aldı. 
 
 Toplamda 5 görüşme yapılması bekleniyor 
 
   Bakan ömer çelik, ikinci toplantının ardından yaptığı açıklamada,  birbirlerine soracakları sorular ve cevabını almak istedikleri hususlar  bakımından, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. 
 
  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da "Uzlaşılan,  uzlaşılmayan noktalar, tartışmanın derinleştiği hususlar oldu. Türkiye'nin bu gün  ihtiyacı olan noktaları da düşünerek, görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi. 
 
  Bugün de bir araya gelecek heyetlerin, cumartesi ve pazartesi görüşme  yaparak, genel başkanlara sunum yapması bekleniyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.