1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Milli uçağı Başbakan Davutoğlu açıkladı
Milli uçağı Başbakan Davutoğlu açıkladı

Milli uçağı Başbakan Davutoğlu açıkladı

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin ilk yerli yolcu uçağını tanıttı. Yeni döneme girdiklerini belirten Davutoğlu, ilk uçuşun 2019'da yapılacağını belirtti.

A+A-

Erzurum Güncel-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde Yerli Yolcu Uçağı Projesi Tanıtım toplantısında konuştu.

Bölgesel uçuşlarda milli uçakların kullanılacağını belirten Davutoğlu, "2019 yılında ilk uçak uçuşa geçecek, 2023'te sipariş edilen 50 uçak uçuşa geçecek. Bununla birlikte yüzde yüz milli ve muharip uçağımız Türkiye semalarında uçmuş olacak" dedi.

başbakan-ahmet-davutoğlu-yerli-yolcu-uçaği-projesi-tanitim-toplantisinda-konuşuyor.png

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

"71 YIL SONRA TEKRAR GüNDEMDE"

Türkiye’nin milli yerli uçak projesi 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geliyor. Bir kez daha Nuri Demirağ’ı hayırla anıyorum. Onun vizyonu, 1936’da çıktığı ilk yolda, deniz müzesinin yanındaki binada başlayan o iddia, elmas paşa çiftliğinin yeşilköy’de alınması ve çok çasrpıcı bir şekilde ifade etmek isterim. Amsterdam havalimanı büyüklüğünde tesislerle kurulan güzel başlangıç, maalesef Eskişehir’de olan kaza üzerine iptal edilmiş, THK siparişleri geri alınmış, o dönemin hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş.

"O DöNEM BİTTİ"

Bu aslında tek parti yönetimlerinin bazen, ne kadar vizyonsuz perspektif çizebildiklerinin en çarpıcı örneği. Aradan yıllar geçti, o tek parti dönemi bitti. Ama o günden bugüne tekrar bu projeyi gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki 2002 yılında Ak Parti iktidarları gelene kadar. AK Parti iktidarları döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde, Türk havacılık sektörü olağanüstü bir atılım içine girdi. Dünyada yılda yüzde 5 büyüyen sektör, Türkiye'de yüzde 15 büyüdü. Türk Hava Yolları dünyanın en önemli markaları haline geldi. İç hat yolcuları 2002'de 9 milyonken, bugün 85 milyon. Yine yurt dışı toplam yolcu yılda 34 milyonken, şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'da inşa etmek için 2013'te harekete geçtik. 2003'te bir hava yolu şirketi, Türk Hava Yolları iç hatlarda 2 merkezden 26 noktaya sefer yaparken, bugün 6 hava yolu şirketi 7 merkezden 55 noktaya seyahat eder durumda.

"TERöR öRGüTü HAVALİMANININ YAPILMAMASI İçİN çABA GöSTERDİ"

Ordu-Giresun havalimanını denizin üzerine inşa ettik ve büyük onurla açtık. Dün de Hakkari Havalimanı'nı büyük bir onurla açtık. Dün Hakkari Havalimanı'nı açtık. Bu havalimanı ile Hakkari dünya ile bağlantı sağlayabilen bir merkez haline geldi. Terör örgütü yıllarca bu havalimanının yapılmaması için çaba gösterdi, ama biz güçlü bir siyasi irade ile bu havalimanını tamamladık. Biz bir karar aldığımızda ister Karadeniz Dağları gibi ister şiddet yanlıları olsa bile biz kararlı bir şekilde söylediğimiz projeyi yaparız.

"HAK ETTİĞİMİZ YERİ ALACAĞIZ"

2003'te havayolu şirketimiz 60 noktaya uçarken 2014'te 6 havayolu şirketimiz 237 noktaya uçuş gerçekleştirdi. Artık Türkiye yerel bölgesel düşünen bir ülke değil, küresel ölçekte hak ettiğimiz yeri alacağız. Türkiye yükselen bir ülke olarak milli savunma sanayiini geliştirmede çok geç kaldı.

Son 12 yıl içinde 10 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa binmenin heyecanını yaşadı. 100 kilometrelik daire içinde tek bir vatandaşımız havayoluna ulaşma imkanından marum kalmayacak.

başbakan-ahmet-davutoğlu,-haliç-kongre-merkezinde-yerli-yolcu-uçaği-projesi-tanitim-toplantisinda-konuştu..png

"1944'TEN BU YANA çOK ŞEY KAYBETTİK"

Bizim iktidara gelişimizle birlikte yerli tedarik konusunda yeni bir karar verildi.Roketsan hakkında kapatma kararı alınmıştı ama şimdi Roketsan ilk 10'a girdi. Bizi durdurmak isteyen ancak ve ancak 27 Mayıs gibi darbelerle durduracağını düşünür ama artık darbe dönemleri bitmiştir. Milli uçak yapımımda 1944'den bu yana çok şey kaybettik. Savunma sanayide de bu geçerli. Savunma Sanayide bugün yerli kullanım yüzde 50'lileri aştı. Bir zamanlar kapatılan ROKETSAN bugün küresel piyasada önemli bir yer edindi. Eğer AK Parti olmasaydı şu an geliştirilmiş bir çok şey durdurulmuş olacaktı.

"2019 YILINDA İLK UçAK UçUŞA GEçECEK"

önümüzdeki dönemde milli muharip uçağımızı 2023'e kadar gökyüzünde uçuracağız. Son aylarda bu projeye ağırlık verdik. Bir an evvel güven veren bir modelle yola çıkmak, sertifikasyon çok önemli bir gereklilik. 2019 yılında ilk uçak uçuşa geçecek, 2023'te sipariş edilen 50 uçak uçuşa geçecek. Bununla birlikte yüzde yüz milli ve muharip uçağımız Türkiye semalarında uçmuş olacak.

başbakan-ahmet-davutoğlu,-haliç-kongre-merkezinde-yerli-yolcu-uçaği-projesi-tanitim-toplantisinda-konuştu..20150527124609.png

"ONLAR ENGELLER AK PARTİ YAPAR"

Gerçekten gurur duyacağımız bir proje hayırlı olmasını diliyorum. Onlar engeller, AK Parti yapar. Milli iradeye dayalı siyasi hareketler asla eğilmezler. Nuri Demirağ'ı engellediler. Ama bizi engelleyemecekler. Hangi engellerle gelirlese gelsinler bu kararlılığımızdan bir santim dahi saptıramayacaklar.

"YENİ BİR DöNEME GİRİYORUZ"

Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı treni dışarıdan teknolojik destek alarak gerçekleştirdik ama çok kısa bir sürede kendi hattını kuran ve yüksek hızlı trenini üreten bir haline geldik. Sivil ve askeri ihtiyaçların karşılanacağı yeni bir döneme giriyoruz.

"BöLGESEL DEĞİL, KüRESEL Güç OLACAĞIZ"

Ar-Ge çalışmalarıyla teknoloji vadisi çalışmalarıyla millileşmeyi hızlandıracağız. Milliliği arttırıp, silah, uçak alan bir ülke halinden çıkıp, kaynak üreten bir ülke haline gelecek. 2023'e kadar gerçekleştireceğimiz projeler Türkiye'yi bölgesel bir güç olmaktan çıkaracak küresel bir güç hale gelecek. 

 başbakan-ahmet-davutoğlu,-haliç-kongre-merkezinde-yerli-yolcu-uçaği-projesi-tanitim-toplantisinda-konuştu..20150527124651.png

MİLLİ YERLİ YOLCU UçAKLARIMIZIN öZELLİKLERİ

Türkiye 2023 yılına kadar 60-70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi projesi kapsamında öncelikle halen başka ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir yolcu uçağının üretimine başlayacak. Halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek.

32 kişilik yolcu uçağı, bölgesel yolcu uçağı projesi kapsamında özgün olarak geliştirilecek 60-70 yolcu kapasiteli uçağın tasarım ve geliştirme süreçlerini hızlandıracak. Bölgesel 60-70 kişilik yolcu uçağı projesinde Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarafından ana yüklenici olarak STM Savunma Teknolojileri Mühendislik görevlendirildi. Uçağın geliştirilmesi için STM ile ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında da mutabakat anlaşması yapıldı. 60-70 kişilik uçağın jet motorlu modeli TRJ-628, pervaneli turboprop motorlu modeli TR-628 olarak adlandırılacak. Uçakların hız, menzil ve diğer teknik detayları tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek.

UçAĞIN TEKNİK AYRINTILARI

Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan, TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak. 32 kişilik jet motorlu TRJ-328'in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1,400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek. Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak. Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek.

internethaber
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.