1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Milyon liralık iddialar gündeme geldi
Milyon liralık iddialar gündeme geldi

Milyon liralık iddialar gündeme geldi

Ayaş Belediye Başkanı için milyon liralık iddialar gündeme geldi

A+A-

Erzurum Güncel- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan hakkında iki ayrı soruşturma başlattı. Taşan’ın 5 milyon liralık hayali alım yaptığı, Hazine’yi 7 milyon lira zarara uğrattığı, naylon fatura ile mal alımı gösterdiği iddia ediliyor.29.01.2016 16:54

AK Parti’nin partiden kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk ettiği Ayaş Belediye başkanı Bülent Taşan’ı, bu noktaya götüren yolsuzluk iddialarıyla ilgili ayrıntılara Hürriyet ulaştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Taşan hakkında iki ayrı soruşturma başlattı. İlk soruşturmada Taşan’ın “doğrudan temin ihalesi” adı altında düzenlediği ihaleler karşılığında mal alımı yapmadan yandaş şirketlere yüklü ödemeler yaptığı, her şeyin kağıt üzerinde kaldığı bu yöntemle belediyeyi 5 milyon lira zarara soktuğu öne sürülüyor. İkinci soruşturmada ise özel bir şirkete belediye arazisinin metre karesini 8 liradan satan Taşan’ın, aynı yerdeki hazineye ait arsanın metrekaresinin ise 1.38 liradan satılmasına neden olduğu ve böylece kamunun 7 milyon lira zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

çİFTE SORUŞTURMA
30 Mart 2014’de Belediye Başkanı seçilen Taşan hakkındaki iddialar yargıya taşındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı, Taşan hakkında iki soruşturma başlattı. İlk soruşturmada, Belediye Başkanı Taşan’ın yanı sıra oğlu S.T., Başkan Yardımcısı H.G., Belediye Meclis üyesi Ş.B., muhasebe elamanı M.D., bir nakliye inşaat malzemeleri şirketinin M.S., AKP Ayaş Gençlik Kolları Başkanı M.ç. şüpheli olarak gösterildi. Soruşturma dosyasında iddia olarak yer alan suçlamalar özetle şöyle:

BERBERDEN NAYLON FATURA 
“Belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü tarafından alınmayan malzemeler alınmış gibi gösterilmekte, yapılmayan işler yapılmış gibi gösterilmekte ve belediye her ay yüzbinlerce lira zarara uğratılmaktadır. Yolsuzluklar tam bir organizasyon içerisinde yürütülmektedir. Erkek berberi M.S. isimli şahıs üzerine kurulan şirketle, Ayaş Belediyesi’ne her ay düzenli olarak her biri 50 bin lira olmak üzere 5-6 adet doğrudan temin faturaları kesmekte ve yüzbinlerce liralık doğrudan temin ihalesi yapılıyormuş gibi görünmektedir. Yapılmayan işlere ve teslim edilmeyen malzemelere faturalar kesilmektedir. Son 1.5 yıl içerisinde kesilen faturaların toplamı 2 milyon liradır. Faturalar çoğu zaman aynı gün ödenmekte ve bu paralar tekrar belediye başkanı ve başkan yardımcısı H.G.’ye gitmektedir.

5 MİLYON LİRALIK VURGUN
Söz konusu şirket 15 Ocak 2015 tarihinde 283708 seri numaralı fatura ile Ayaş Belediyesi’ne 52 bin 982 TL’lik malzeme faturası kesmiştir. Fatura üzerinde 220 ton inşaat kumu (yaklaşık 15 kamyon), 400 torba kireç (bir kamyon), 700 torba çimento (yaklaşık 2 kamyon), 4 bin 500 kilogram demir ve 200 metre küp beton (yaklaşık 25 kamyon mikser) malzeme görülmektedir. Bu malzemelerin, Ayaş Belediyesi’nin Oltan Mahallesi’nde bulunan belediye dükkanlarının tamirat ve tadilat ve basit onarımında kullanılmak üzere alındığı evraklar üzerinden görülmektedir. Malzemelerin hiçbiri alınmamıştır. Gece sıcaklığı -10 derecelere kadar düşen ocak ayı ortalarında bu beton nereye dökülmüştür? Hiçbir şekilde alınmayan bu malzemelerle sonrasında da malzeme bedeli kadar işçilik faturaları kesilmekte ve böylece belediyenin uğratıldığı zarar 2 katına çıkarılmaktadır. Yaklaşık iki yıldır devam eden bu sistem ile belediye yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratılmıştır.” 

HAZİNE’YE 7 MİLYON LİRA ZARAR 
Cumhuriyet Savcılığı’nın ikinci soruşturması ise belediye ve hazineye ait arazilerin özel bir şirkete satılmasında yolsuzluğa ilişkin iddialar üzerine yürütülüyor. Defterdarlık ve belediye arasındaki yazışmaların da yer aldığı soruşturmada, Ayaş Gökler Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’ne ait çadırtepe çöplük alanını işleten şirketin, bulunduğu araziyi satın almak istediği, ancak arazinin bir kısmının belediyeye, bir kısmının da Hazine’ye ait olduğu belirtildi. İddiada, “Deftertarlık Milli EmlakDairesi, kendisine ait olan 1.119.764 metre karelik arazi için belediyeye yazı göndererek, buranın emlak vergisi değerini sordu, Belediyenin de 23 Haziran 2015’te gönderdiği yazıda metre kare için 1.38 lira değer belirlediği anlaşıldı. Ancak Ayaş Belediyesi, kendisine ait olan aynı yerdeki 25 bin metre karelik arsa hissesini şirkete metre karesi 8 lira artı KDV’den sattı. Belediyenin yazısı üzerine hazinenin kendi arazisini 1.38 liradan sattığı görüldü. Belediyenin yanlış bilgi ve yönlendirmesiyle bu arazinin düşük fiyattan satılmasıyla yaklaşık 7 milyon 412 bin lira kamu zararı oluştu” denildi.

TAŞAN: KONUŞMAK İSTEMİYORUM
AYAŞ Başkanı Bülent Taşan, Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturmalar ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak Hürriyet’e, “Savcılıktan henüz bize gelen bir evrak yok. Soruşturmanın içeriğiyle ilgili bilgi sahibi değilim. Şu an konuşmak, iddialar ile ilgili de birşey söylemek istemiyorum” dedi.

Taşan ile ilgili iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı’nın da soruşturma başlattığı öğrenildi. Mülkiye Başmüfetişleri’nin iddiaları araştırdığı, Ayaş’a giderek belediyede de incelemelerde bulunacağı kaydedildi.

İHRACI, çELİK AçIKLAMIŞTI
AK Parti Sözcüsü ömer çelik, Ankara Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan’ın kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini açıklamıştı. çelik, “Ankara Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan’ın, AK Parti ilkeleri ile bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunduğu tespit edilmiş olup tedbirli olarak partiden kesin ihracı için Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edildi” demişti.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.