1. HABERLER

  2. EGE

  3. Nobel Kimya Ödülü Sancar'a verildi!
Nobel Kimya Ödülü Sancar'a verildi!

Nobel Kimya Ödülü Sancar'a verildi!

2015 Nobel Kimya ödülü Aziz Sancar'a verildi. 2015 Nobel Kimya Ödülünü Prof. Dr. Aziz Sancar'la birlikte 3 bilim adamı aldı. Aziz Sancar kimdir?

A+A-

Erzurum Güncel-

2015 Nobel Kimya ödülünü Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte Tomas Lindahl ve Paul Modrich'e verildi. Prof. Dr. Aziz Sancarkimdir? Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel ödülü çalışması ne? Prof. Dr. Aziz Sancar'ın hayatı ve çalışmalarının detayları....

2015-nobel-kimya-ödülü-aziz-sancara-verildi!.20151007131135.png

Prof. Dr. Aziz Sancar, Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı. ödülün sahiplerinin açıklanmasının ardından Twitter'da Nobel ödülü hesabından tweet atıldı.

İşte atılan o tweet:

2015-nobel-kimya-ödülü-aziz-sancara-verildi!.png

NOBEL öDüLüNü 10 ARALIK'TA ALACAK

Bu yılın başarılı isimleri Nobel ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. ödül, 3 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında.

2014 yılı Nobel Kimya ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’, ‘süper çözünürlüklü floresan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

AZİZ SANCAR KİMDİR?

2015-nobel-kimya-ödülü-aziz-sancara-verildi!.20151007131507.pngAziz Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu.

İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

ABD North Carolina üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde görev yapan Sancar, 300’e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıyı temsil ediyor.

Sancar, 2005’te Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi‘ne, 2006‘da Türkiye Bilimler Akademisi’ne Asil üye olarak seçildi.

KANSERE KARŞI MüTHİŞ BULUŞ!

Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde"sirkadiyen saat (ritmik saat)" buluşuna imza attı.

Kuzey Carolina üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söyledi. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtti.

Her kanser çeşidinde farklı mutasyonların tespit edildiğini, dokudaki bazı kanserli hücreler öldürülse dahi başka mutasyonları kontrol etmenin zor olduğunu anlatan Sancar, "Kanser demek bir tek hücre tipi değildir, kanserde çok hücre tipi vardır, bütün bu hücrelere göre tedaviyi yöneltmek gerekiyor" dedi.

Kanserle ilgili olarak "DNA onarımı" konusunda çalışma yaptığını bildiren Sancar, şunları kaydetti:

''Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA'yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları, o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu "inhibe" edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli. Gayemiz bu mekanizmayı açıklamak.''

İnternethaber
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.